Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Teplé vlněné ponožečky - bačkůrky jsme taky moc užily a klidně i do kombinezy.. Ona byla zmrzlátko ![]()
Já měla jedno listopadové a jedno lednové..
nejvíce mi vyhovovalo vrstvit bavlnu a na to takový ten huňatý materiál, heboučký..
protože jsem u druhého 2×denně vyrážela pro dítě do/z školky a pak na procházku, bylo dítě oblečené na doma v bavlně a na ven jsem jen přidala to huňaté..
50tku bych nekupovala, přinejhorším vyšleš někoho koupit, začala bych 56 a víc e věcí v 62. pak můžeš nakupovat podle potřeby.
množství záleží na tobě, já mám pračku a sušičku a nežehlím a prostě jsem furt prala, sice jsem měla oblečení daleko více, ale to co popíšu bylo to, v čem fakticky druhé dítě bylo, ostatní mi tam jen leželo…
užila jsem hodně overálky, měla jsem asi 3 vel 56 a asi 4nebo 5 velikosti 62?. a pak další, velikost do 3m (maličko větší, jak 62) to bylo na doma, do zavinovačky, a i jako první vrstva na ven,
(dupačky jsem neměla ani jedny, nejsou mi sympatické.. ![]()
pak body, s dlouhým rukávem jen, nejlépe rozepínací (vlastně takové zavinovací, ne přes hlavu, super se to obléká, položíš na to dítě, oblečeš rukávky a zacvakáš 4 patentky po stranách a tři dole), z HM. ty jsem měla 2× 56 a 4× 62,
zbytek jsem měla klasické přes hlavu, asi 2 nebo 3× 62 a 1×56,
pak jsem užila bavlněné kalhotky s vysokým nápletem co dělá HM, ty jsem měla dvoje v 56 a čtvery v 62. používala jsem to místo punčošek na ven a na doma.
no a pak vrchní vrstvu - huňaté kalhoty a huňatý kabátek na ven, 62, fleesové botičky a rukavičky.. plus kombinézku opět huňatou vel 62. čepici jsem měla jednu fleesovou, a le používala jsem hlavně bavlněné, protože všechno dětské oblečení je s kapucou
a dávat pod kapucu ještě flees?
pak jsem měla ještě soupravičky, dvě fleesové, jednu plyšovou, jednu bavlněnou vyteplenou. většinou zhruba 62. to jsem různě střídala. na doma, na ven (ty fleesové), tu plyšovou jako první vrstvu, když byla zima..
no a nějaké to parádní oblečení.. manšestráky, džínečky - v HM dělají suprové, mají bavlněný úplet v pase, který je netísní, je to i lepší než klasická guma..já úplně nesnáším u těch maličkých kalhoty s knoflíkem, si představuju, jak by se mi v tom spalo.. ![]()
měla jsem i další věci, ale nemít je, nic se nestane, mladší dítě je nenosilo vůbec, neměla jsem čas ho pořád převlékat, takže co nejjednodušší systém..
hlavně jsem užila zavinovačku. měla jsem dvě, jednu rychlo a jednu klasickou na tři mašle, ale bez krejzlíků.. dvě fleesové malé dečky,
a hlavně FUSAK.
měla jsem v korbě jeden, jeden v autosedačce, pro zimní dítě opravdu super věc. měla jsem originální fusak do mojí autosedačky, takže perfektně seděl.
jinak na koupání - osušky ne, ale tetra pleny, veliké, oba měli hroznou kůži, osušky jsem začla používat až později..
kosmetika se sestávala z rybilky na zadeček, linoly do koupele a olejíčku na promazávání..
postupně jsem zjišťovala, co a jak bude mladšímu vyhovovat…
Jináč v kombinéze - té klasické - bych mimčo do autosedačky nedávala nikdy, ono se to ani nemá, pásy mohou sklouzávat po ramínkách, není to bezpečné, dítě nemá být navlečené.. právě proto jsou super ty fusaky, kdy fakt stačila bavlna/hunáček a fusak, který jsem při vytopeném autě rozepnula, případně ještě dečka do toho fusaku, když bylo těch -15..
ale já fakt denně jezdila autem..
emitex zavinku jsem do sedačky měla na staršího a šla z domu fakt mi nevyhovovala.. na novorozence vůlbec - nešla mi zkombinovat s novorozeneckou vložkou, a nohy zlstávaly v ní, spíš můžu doporučit třeba maxi cosi fusak do autosedačky, i z druhé ruky, jsou tenoulinké, takže nezabírají místo, a přitom teplé - jako moderní spacáky, apod., ![]()
Ahoj, já mám jedno prosincové dítě a teď čekám únorové.
Nečetla jsem úplně do detailů, co tu kdo psal. Za sebe můžu říct, že mi malé věci chyběly, malá měla 3,15 kg/49 cm a vel. 56 jí byla velká. Nějaká nehoda se stane každou chvíli a kdo to má pořád prát. Ale toť můj názor.
A ještě napíšu MOJE postřehy (pozor, každý to vidí jinak :- ).
Nenáviděla jsem na spaní overaly a úplně zbožňovala spací pytlíček (ale takový právě jako overal i s rukávala, jen prostě dole pytel… třeba tenhle http://www.skibi.cz/…2-bebe-pink/, v běžných obchodech moc nejsou, já jsem je sehnala na mimibazaru). Dobře se s ním v noci přebaluje a malá v něm hlavně měla teplé nožičky, což v overalu s teplýma ponožkama neměla.
Skvělá je klasická obdélníková zavinovačka.
Vůbec jsem nepoužila nic bez ťapek (tepláčky), ponožky sjíždí - jedině kdyby sis zvykla dávat punčošky.
Pozor na čepičky - já idiot jsem koupila bez šňůrek (taková blbost) a taky mají často hrozně moc švů (poprvé jsem se u doktorky skoro propadla, jak je měla malá vyznačené po celé hlavě).
Každý si najde svůj styl. Bohužel se to nedá moc zjistit dopředu, jaký to bude. Tak přeju boji zdar.
P. S. Z kosmetiky nám seděla úplně nejvíc Nivea Nutri Senzitive ![]()
@Anonymní píše:
Teda, moc díky za vyčerpávající odpovědi!!Tohle přesně potřebuju
Jen doplním k tomu fusaku, mám objednaný Lodger Bunker, a kočár nebude mít korbu, ale vložnou tašku (nevím, jestli je pak nějaký rozdíl). Budu tedy i tak potřebovat tu teplou zimní kombinézu?? Nad ní stále váhám. Jestli pasuje ten fusak do autosedačky teda netuším (a ani zda je to praktické), ale říkala jsem si, že bych ještě koupila tu zimní zavinovačku od Emitexu do „vajíčka“, v kombinéze se v autě asi uvaří, že?
Kosmetiku mam v plánu asi konopnou, kvůli mému ekzému na rukou (představa nějakýho přípravku typu Nivea, Johnson atd. mě uplně „vraždí“)
Zakladatelka
Já jsem fusak do autosedačky využila, mimčo jsem oblékla jenom lehce a jak se v autě zatopilo, rozepla jsem fusak a odekryla. Ale to bylo asi -20 přes den. Taky je to dobré, pokud budeš vozit sedačku na kočárku. Fusak jsem dávala do kočáru ještě další rok, neuvázané dítě bych neudržela. Kombinézu do auta určitě ne, to by se ti miminko uvařilo, spíš něco, co jde rozepnout a sundat.
Ad kosmetika, na koupání nemusíš dávat nic, někdo ani nemaže po koupání. Ale v lékárně koupíš konopný krém, který můžou děti od prvního dne. Co si pamatuju z porodnice, tak nám říkali, že hlavně nic s heřmánkem, ten prý vysušuje
Ahoj, určitě bych neignorovala malé velikosti oblečení - nikdy nevíš, jak velké miminko se ti narodí. Velikost číslo 50 také není vždy a všude a zrovna to, co potřebuješ. Náš malý se narodil s délkou 47cm, teď o necelý měsíc později má o dobré 2-3cm víc a většina oblečení z velikosti 56 je mu pořád ještě velká, už v tom tedy tak příšerně neplave, ale první týden nosil výhradně velikost 50, mohl by ji nosit asi i teď. Overálky a body jsou v 56 už celkem v pohodě, ale z polodupaček vypadává.
Z oblečení vynáším do nebes overaly - to je nejlepší součást miminkovského šatníku. Nemusíš nic přetahovat přes hlavu, zvlášť ze začátku má člověk i trochu strach. A mimčo je v klidu
.
A doporučuji i monitor. Nám zařval už asi po týdnu, dítko mělo plnou pusu mléka, které jsme z něj vyklepávali, aby se nadechlo. Ačkoliv jsme ho chvíli před tím kontrolovali, zda je v pořádku, do pusy jsme mu opravdu nelezli. Jsem s ním klidnější.
Jo a naše doktorka je nepřítel olejíčků, prý se po něm děti, které mají sklon k vysušování pokožky, ještě víc vysušují
. Já používám pro mládě olejovou bázi od Hipp do koupele, šampon, tělové mléko a krém na tvář stejné značky. Moc to nepřeháníme, koupeme jen 2× do týdne, to i kompletně krémujeme, jinak u nás jede jen Bepanthen na zadeček, ten mažeme pořád a jednou denně třísla Hippem nebo Bepanthenem. Evidentně mu to stačí, suchý není. Méně je asi více.
Tak za mě taky doporučuji i malé velikosti, sice to není na dlouho, ale vyplatí se to. proč má dítě v oblečení plavat… A to měl náš malej krásnou porodní váhu, ale 47cm. ono těch obřích dětí se tolik nerodí. takže za mě od vel.50 alespoň 5 bodýček a overalů. To jsem ze začátku využila nejvíce. nedávala jsem tepláky až tak od 8-9 měsíce, dřív to je zbytečné, hrne se jim to, prostě dupačky jsou dupačky. dítě je v teple. tepláky mají gumu, pro jenom ležící miminko nemůžou být pohodlné. jinak na zimu dopuručuji fusak do sedačky a do kočárku fusak a kombinézu. Alespoň není třeba na dítě vrstvit x kusů oblečení ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o radu. Jsem už docela zoufalá, protože totálně netuším co, kolik, jakou velikost koupit. O děti jsem se moc nezajímala, a tak teď prostě nevím nic
Když to řeknu takhle - nemám ani moc ponětí jak se to na sebe vrství
Takže - můžete mi prosím poradit, co mám a co nemám kupovat? Zatím mám teda pár bodyček s dl. rukávem a nějaké ponožky (na nejmenší).
Kolik kusů polodupaček od každé velikosti? Užiju i dupačky? Kolik overalů (počítám, že ty asi na spaní?) Co capáčky? Kolik osušek, žínek?
Prostě tak nějak komplet výbavička pro začátek (na různé seznamy jsem koukala, ale všude je to jinak, a bez velikostí).
Díky moc, M.
Ono to, že je to všude jinak, má svoji logiku - každé mamince a každému mimi vyhovuje něco jiného.. Když to vztáhnu na oblečení - píšeš, že nevíš, kolik polodupaček, a že overálky budeš používat na spaní..
Tak já první čtyři měsíce mimi oblékala pouze do overálků (jednoduché na přebalení a převlečení, navíc mimi vypadalo jako mimi, a bylo to pro něj pohodlné), na noc jsem dávala body s dlouhým rukávem a ponožky, takže polodupačky bych ani neunosila a představa, že tu malou myš oblékám při každé výměně plín do body, pak do polodupaček či dupaček, pak do ponožek.. Ne, jedny dupajdy měl „vystavovací“ - v těch se jelo domů a ukázat rodině. Jinak ty overálky a těch jsem tedy od každé velikosti měla nejméně dvacet - ale zase.. Nakoupila jsem před porodem asi za tisícovku dvacetikilový pytel oblečení ze sekáče a žiju z toho dodnes - ty hezké kusy mám na ven, ty čisté, nijak zvláštní na doma (a fakt je užiju všechny - dřív, když se náhodou prokakal/pročůral, teď, když leze a je věčně ušpiněný od podlahy), a ty flekaté či opravdu nehezké jsem vytřídila jako hadry na vytírání a mytí oken..
To samé s postýlkama, kosmetikou, atd.. každému vyhovuje něco jiného.. Takže za sebe ti tu zkopíruji seznam, co jsem psala na jinou diskuzi, až ho najdu, ale projdi si všechny naše doporučení a sama se zařiď podle toho, co ti bude připadat rozumné..
Pokud jsme jeli na kontrolu k Dr. či na návštěvu, dala jsem si fusak do autosedačky.
Pokud jsem veděla, že někam pojedu a pak budu dávat mimi do kočárku, fusak jsem nechala v korbičce, mimi v autosedačku přikryla dekou.
Takže já jsem využila fusak tak i tak.
Kombinézu jsem měla jednu, mimi se mi nikdy nepoblinkalo (to stihlo třeba ještě u oblíkání body a dupaček:-).Nejlépe, když člověk pospíchal do poradny:-)
Ahoj zakladatelko, hodně holek ti tu už napsalo své zkušenosti. Já mám sice únorové mimčo, ale na doma jsem hodně používala overálky, hlavně první měsíc až měsíc a půl. Pak dupačky a bodyčka s dlouhým rukávem, krátký rukáv jsem použila až někdy v červnu či červenci když byla nehorázná vedra. Polodupačky jsem taky používala ale až tak později, určitě ne první měsíc. Pokud budeš chtít použít polodupačky, tak pozor na nezhojený pupík.
Co jsem měla dál - zavinovačku do autosedačky - tu jsme používali celkem dost často, byla skoro pernamentně ve vajíčku až tak do května. Na cestu do auta byla malá oblečená tak nějak aby po zahřátí auta vydržela a nebylo jí teplo ani zima, pak zavinovačku a případně přikrytá dekou. Pak jsem měla pár kabátků od dupaček, ponožky - ty jsem dávala buď na overálek nebo pod něj, malá měla furt zmrzlé nohy. Capáčky jsem kupovala až tak na podzim na ponožky. Do té doby byla vždy jen v ponožkách.
Co se týče velikostí a množství, tak já před porodem kupovala nejvíce vel. 56, měla jsem tak jedno, dvě bodyčka vel. 50 a pár věcí ve velikosti 62. Po návratu z porodnice mi manžel jel koupit overálky vel. 50 (není nakupovací typ, tak jsem mu musela dát přesné instrukce kam, co a kde najde). Po narození mimča mi taky hodně oblečení donesli příbuzní jako dárek.
Kosmetika - já používala 100% mandlový olejíček po koupání, pak něco na opruzeniny, teď používám konopnou mast na opruzeniny Robátko, na koupání jen vodu.
Ručníky, žínky - já měla velké plenky (4 ks) i ručníky (těch nevím kolik). Na úplně malé mimčo jsem používala plíny, později i ručníky. Žínky jsem moc neužila, ale byly v setu s ručníky. Žínky jsme začali používat až později.
Teď budu mít prosincové mimčo a dokoupila jsem ještě kombinézu a mám fusak.
Jo a zezačátku na noc byla zabalená do zavinovačky. Až později do spacího pytle.
Tak jsem to už nenašla, tak znova ![]()
oblečení
overaly - hafo ve velikostech 56 a 62, pro klid v duši i pár menších, kdyby mimi bylo opravdu extra malé (já měla asi tři, nechala jsem je v porodnici sestřičkám na erár pro další miminka), oblékám do nich prcka dodnes (8 měsíců), hlavně na doma, když se mi tu batolí..
ponožky - hafo, na těch jsem se díky jejich ceně vyřádila - brala jsem je jako zpestření oblečení.. Takže všechny možné vzory a barvy, co sjem našla a byly za rozumnou cenu (nejvíc mám od Pidilidi), jsem skoupila, až z toho přítel měl psotník - a všechny užila ![]()
punčocháčky - dvoje, pro případ zimy pod overálek
body - asi po deseti kusech od každé velikosti s dlouhým rukávem - po příjezdu domů z porodnice jsem začala používat na noc na spaní, protože prcek se paradoxně přehříval. Jinak bych je cca do 4 měsíců vůbec nepotřebovala..
svetříky, mikiny, kalhoty - vůbec, když náhodou u babi na chalupě byla zima, malému jsem pod overal dala bodýčko a punčocháčky, svetříky se hrnou pod zádíky a je to naprd (pro mě, dokud jen ležel)
kombinézy - jedna extra teplá zimní (měl ji akorát na cestu z porodky), tři fleecové bez vyteplení, ale s ohrnovacíma rukama a nohama (velmi jsem ocenila - rukavice z něj totiž padaly), aby se mi ve fusaku či v autosedačce neupekl.. čepičky - asi tři, lehké bavlněné bez šňůrek, šňůrky jsem odstříhala, protože se mu různě přetáčely a pak se škrtil.. takže měl ty nejobyčejnější lehké čepičky s jedním švem, vyteplení hlavičky jsem řešila kapuckou od kombinézy, čepička byla jen proti ofouknutí větrem.
bundičky, teplé kalhoty - žádné, hrne se to a je to pro ležící dítě nepohodlné, navíc bundičky nemají přetahovací ruce..
cestování
kočár, šátek jasná věc, šátek - jak komu vyhovuje, prcek první úvaz prořval, při druhém zjistil, že se sice nepohne, ale zase se to hejbe tak nějak samo s ním a on může čumákovat, takže od té doby šátek zbožňuje a naopak hluboký kočár ho od dvou měsíců moc nebral ![]()
kolíbka, postýlka cokoli, v čem bude spát doma, je dobré, aby bylo lehce přemístitelné - takže s kolečky a lehčí konstrukce - ono se ti to bude hodit, až budeš potřebovat vzít si ho s sebou do kuchyně a tak podobně..
autosedačka v rámci financí co nejbezpečnější dle dTestu či testů ADAC, dobré je, když je polohovací
fusak pro moje potřeby byl zakoupen extra teplý od aesthetic ve kterém jsem prcka mohla mít v mrazech pomalu jen v overálku a bylo mu tam teplo, levnější a podobně chválená varianta je emitex - obě značky mají své stránky a e-shop na internetu, stačí zadat jejich názvy s www
deka jedna fleecová zimní, jedna bavlněná letní
polštářky, peřinky do kočáru blbost, akorát to překáží a nezahřeje - najdi si pěkné deky, případně visací hračky na boudičku
zavinovačka pokud budete používat, tak dva kusy kvůli nehodám (mně ji mládě odmítlo někdy po příjezdu z porodnice..)
pláštěnka na kočár jednak proti dešti, jednak tepelně izoluje - za tu jsem jednou, když se na výletě dost rychle změnilo počasí, byla fakt vděčná..
vložka do autosedačky do zimy vyteplená (má třeba aesthetic), když se mimi potí záda, pak je dobré koupit naopak izolační Coolmax nebo Aerosleep - prodávají v obchodech s mimi potřebami, např. Babiez, cena kolem pětistovky
kosmetika a ostatní
jednorázové plíny pokud nelátkuješ.. buď si kup megabalení newborn č. 2 (já tyta megapaky využila, tuším dva, pak už jsem přecházela na trojky) vybrané značky, nebo testuj a kup si od každé značky jeden menší pakl - abys věděla, co pak kupovat dál.. My zalkotvili u Huggies, protože z Tesco plen i Pampers se šmoule po určité době opupínkovalo, další značky jsem pak ani radši nezkoušela, ale každý přísahá na něco jiného..
bavlněné plínky min. 10 kusů - když je barevná, poslouží jako prostěradlo do kočáru (já mám tři limetově zelené), dá se použít i jako clona proti slunci, samozřejmě jako ručník/utěrka venku pro náhlé nehody.. jako lehká přikrývka v létě… má tisíc použití a prostě se hodí
kosmetika zase, každý přísahá na jinou značku a jiný způsob péče o mimi.. Všeobecně je nyní trend koupat zpočátku v čisté vodě a nepoužívat aspoň prvních pár týdnů mycí kosmetiku (ani šampon), ale za to hojně promazávat zadeček a třísla při každém přebalení.. Takže:
Calcium Panthotenicum od Zentiva (asi za 60,– Kč) skvělá mast na opruzeniny i na poraněné bradavky, vřele doporučuji (pouze tu od Zentivy)
na běžné zamáznutí má každý něco jiného, já měla zpočátku Rybilku, po týdnu jsem zjistila, že mazat nemusím vůbec, takže jen to Calcium pro případ opruzenin - cca jednou za dva měsíce při testování jiných plín.. Máš-li víc peněz, mnoho mamin doporučuje mazání od Welledy
na koupání buď hypoalergenní přírodní mycí olej (např. http://www. nobilis. cz/zbozi/detsky-koupelovy-olej-mandarinkovy-250) nebo čistá voda
nůžky, kartáček na vlasy nůžky se zakulacenou špičkou jsou zpočátku fakt dobré.. stříhám nehtíky dvakrát týdně, kartáč není ani tak na česání těch pěti chlupů, jako pomoc při vyčesávání seborhey, kterou má snad každé mimi
odsávačka nosních hlenů jo, tak pro tu jsme jeli jednou ve dvě v noci do Prahy do nonstop lékárny.. Takže doporučuji koupit předem, osvědčila se nám ta na vysavač, je šetrnější
lahev na sunar využilia jsem až od půlroku dál, jelikož mají hafo velikostí, doporučuji koupit aspoď dvě, a to v objemu kolem 210 ml, ale pokud budeš kojit, první půlrok nepotřebuješ
teploměr do vody + vanička/kyblík
ručníky/osušky mám tři, vystačím si ale se dvěma
přebalovací pult osvědčila se mi tlustá molitanová omyvatelná podložka do koupelny na pračku - stejně se většina přebalování odehrává tam.. samostatný přebalovák někde v pokojíčku bych vůbec nevyužila. Ale co jsme kupovali dodatečně po návratu z porodky - asi za šest stovek v Datartu mini teplomet - za pračku jsem dala krabici a na ni ho postavila, jelikož mimi zpočátku cvakalo po mytí zuby i ve vyhřáté koupelně.. Teplomet se v zimě opravdu hodil..
Víc mě nenapadá.. Spíš si nakup zásobu vložek do porodky (buď přímo porodní nebo nějaké extra tlusté menstruační) a jednorázové kalhotky té největší velikosti, obojí ve větším množství + nafukovací kruh pro případ nástřihu a šití.., kvalitní vložky do podprdy (já udělala velmi špatnou zkušenost s Fixies, pak jsem začala kupovat Chicco) a aspoň dvě kojící podprdy + oblečení od pasu nahoru, se kterým jde kojit (tzn. hluboký výstřih nebo odepínání či zavinování..)
podložka/klín do postýlky aspoň zpočátku je dobré, aby mimi kvůli možnému ublinkávání mělo hlavu výš než prdelku, takže nějaká vycpávka do postele pod prostěradlo.. prodávají se takové speciální klíny
Čekáme miminko taky na přelomu prosince a ledna, druhé, takže spoustu věcí mám po prvním, který se taky narodil v zimě. Nejvíc jsme užili na doma body s dlouhým rukávem plus teplejší dupačky, ty my přišli fajn než polodupky, dítě má v teple zádíčka. Polodupačky jsem používala hodně až v létě, kdy naopak dvojí vrstva na zádech byla nežádoucí. Teď se chystám využít i body s krátkým rukávem - na to nějaký bavlněný kabátek. Nejvíc se mi osvědčili teplejší dupačky, měla jsem v té nejmenší velikosti 56 dva svetříky na zapínání po straně - tak doporučuju i bodýčka - norovozenci se mi špatně oblíkali ty přes hlavu - mě, natož manželovi ![]()
Fusak jsme na prvního březnového už neměli, spravila to v pohodě teplá beránková zavinovačka. Na druhé mám připravený ještě starý fusak po mě, co jsem dostala od mamky a do autosedačky jsem koupila fusak od emitexu - má díry na pásy. Koupila jsem letní verzi, páč v autě kvůli staršímu topíme - v té teplé verzi by se mi tam mimino uvařilo.
Jinak souhlasím s tím mít doma pár kousků těch nejmenších velikostí, ono neodhadneš, jak bude mimi velké. Může je využít a nemusí. Syn nosil velikost 50 tři týdny a byla jsem za to ráda, že ty věci mám. Samozřejmě mohla jsem ho obléct do věciček o číslo větších, jenže to se krčilo na zádech, tlačilo ho to, vypadal jak hastroš
Však tyhle věcičky nemusíš kupovat nové, pokud ti nevadí bazárek, v každém tyhle mini věci mají za pár korun
Kombinézu jsem měla ve velikosti 56 a taktéž se v ní topil, takže v 62ce by se mi ztratil. Takže na miminko mám připravené obě velikosti
Overálky jsem moc nepoužívala, nějak jsem se na ně nenaučila, možná proto, že u takhle maličkého jsem nerozlišovala denní a noční oblečení, prostě po koupání jsem dala čisté bodýčko a dupačky a měl to buď do dalšího koupání nebo do té doby, než se umazal
Pak doporučuju koupit cca 10 obyčejných plen.. na otírání, co se týče osušek, měli jsme asi 5 tetra velkých, ty jsou fajn, asi 8 žíněk - vždycky jsem napřed umyla obličej, pak zbytek tělíčka a dala vyprat a druhý den vzala zase novou.
co mi přijde zbytečné nebo co jsem já nevyužila, byly na takhle malinké miminko tepláčky, džíny nebo mě třeba na holčičku napadají šatečky
Syn byl celkem hubené mimi a veškeré kalhoty do pasu mi během minuty zkopal
Jinak je lepší samozřejmě víc než míň, já třeba taky prala, až když se nasbírala celá pračka. Žehlila jsem vše - zrovna nedávno mi kamarádka říkala, že dala prckovi nevyžehlené bodýčko a osypal se jí přesně v těch místech, kde se dotýkalo těla. Tak některé děti jsou na to víc citlivé.
Kosmetiku jsme skoro neměli - jen obyčejné dětské mýdlo z DMka a vlhčené ubrousky, mast na opruzeniny. To bylo asi vše ![]()
Ahoj, každému vyhovuje něco jiného.
Dítko narozené listopad 2010.
Velikosti - moje donošené dítko narozené v termínu mělo 47 cm a cca. 2,75 kg (dle UTZ v den porodu byl váhový odhad 3,6 kg
). Velikost 50 nosila první dva měsíce, ve třetím jsem občas mohla dát i něco z menších 56. Až někdy od půl roku nosila velmi výjimečně i 62. To pak nosila skoro do roku. Takže jak vidíš, pokud jde o velikosti, je to individuální. ![]()
Kombinéza x fusak x vložené lůžko - měla jsem kočárek s vloženým lůžkem a fusak by se mi tam nevlezl, takže jsem dávala body s dl. r., dupačky, mikinu, bundu, čepici, rukavice, pak tu teplou zavinovačku do auta od emitexu, strčila do tašky a hotovo. Pokud byla jooooo zima (-5), tak jsem buď přidala deku, nebo dala místo bundy kombinézu. Ono stejně pod -5 se s miminem chodit ven nemá. Fusak jsem kupovala až do sporťáku.
Emitex zavinovačka do auta.
Využívala jsem jak do autosedačky, tak do kořárku. Fakt super.
Z oblečení se mi nejvíc osvědčily bavlněné overalky.
Dávala jsem je doma. Jediná nevýhoda je, že pokud se dítě pozvrací, tak vlastně dáváš čistý celý oděv, ne jen body.
Žínky - nepoužvala jsem. Osušky - mám ty dětské s kapuckou, ale stačí i ručník nebo tetra plena.
Bpanthen.
Na bradavky i na zadeček.
Hooooodně bavlněných plen - podkládala jsem pod blicí dítě.
Oblečení jsem měla vždycky tak 3-5 ks od všeho, takže třeba 5× body, 5× overal, 3× tepláčky.
Neosvědčili se mi ponožky a trika - shrnuje se, vyhrnuje se.
Vel. kombinézy - záleží jak je dítko velké, ale brala bych tak jednu vel. 62. Plus nějakou bundičku k tomu na střídačku.