Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahojte maminy,
měla bych pár dotazů, prosím o postřehy.
Kupuju výbavičku.
1. mantinel kolem postýlky - je lepší jen u hlavičky nebo kolem celé postýlky?
2. povlečení, peřinka, polštář - co jsem se tu na emiminu dočetla, není vlastně vůbec potřeba, je to tak? Na polštářku spát miminko nesmí a na zakrývání je lepší zavinovačka nebo spací pytel. Tak proč to všude nabízí? Já to asi vůbec kupovat nebudu…
3. první praní výbavičky - prát mantinel? Potah autosedačky? Fusak? Vnitřek hluboké korby? Potah na matraci do postýlky? A koupila jsem kombinézku - takovýho chlupatýho medvídka - můžu na to dát aviváž? Aby to nebylo bez aviváže jak struhadlo… Vím, že se používá ocet, ale nevím, jak funguje, jestli je to jen desinfekce nebo i změkčuje?
4. fusak Emitex combi - nabízí verze 2010/2011 a 2012, nevíte, jaký je v nich rozdíl?
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Miminko bude lednové, bude stačit jedna - ten chlupatej medvídek (fakt teplej, vel.0-3)?
6. výška postýlky a přebalovák - s manželem máme 175-180cm, koukala jsem po postýlkách a mají různé výšky (80-100cm), tak jsem chtěla cca 100cm vysokou, ale měla jsem v úmyslu přebalovací pult na ni, tak jestli to nebude už moc vysoko na přebalování…
Díky moc za rady a za zkušenosti!
Jak se znám, něco mě ještě napadne, jak to odešlu ![]()
2. Tak peřinka polštářek.. ten polštářek bývá placatej, měkkej, takovej dávám. Ale až od pár měsíců miminka, nejdřív rychlozavinovačka a pod hlavu plína. Peřinky nejsou ze začátku potřeba, ale záleží na tobě a taky na miminku, třeba zavinování bude nesnášet.-)
3. tyhle věci jsem neprala. Jen oblečení. Aviváž nepoužívám vůbec. Ocet do pračky už teda taky ne, nedoporučil mi to opravář, prý se tím ničí nějaké hliníkové součástky uvnitř pračky.
5. záleží na zimě, malou jsem měla v zimě (je listopadová) v chundelatým overalu a ve fusaku. Stačilo. Nabalit navíc se dá vždycky, případně pro megamrazy mít v záloze klasickou kombinézu.
Ale každej to má jinak, z praxe poznáš sama, co ti vyhovuje a nežijeme mimo civilizaci, vždycky se dá něco dokoupit. Klidně jeté, po minidětech seženeš za zlomek ceny krásné věci.
1. mantinel kolem postýlky – klidne okolo cele postylky, my jsme meli jen u hlavy a asi od roku spi mala v cestovni postylce, protoze se budila tim, jak se bouchala do sprusli. Spi tam sice jen pres odpoledne, ale i tak.
2. povlečení, peřinka, polštář – nemela jsem akorat polstar - mala zavinovacku nesnesla a normalne jsem ji prikryvala perinkou.
3. první praní výbavičky – prát mantinel - vyprala jsem, Potah autosedačky - neprala jsem, Fusak - vyprala jsem, Vnitřek hluboké korby - neprala jsem, Potah na matraci do postýlky - vyprala jsem, A koupila jsem kombinézku – takovýho chlupatýho medvídka – můžu na to dát aviváž -vse jsem prala s avivazi.
4. fusak Emitex combi – nabízí verze 2010/2011 a 2012, nevíte, jaký je v nich rozdíl - to bohuzel nevim, ale predpokladam, ze sluzbicku udelaji stejnou… ![]()
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Miminko bude lednové - mam taky lednovou a stacila nam bohate jedna, ale mela jsem velikost 68 a v tom breznu a zacatkem dubna ji mela tak akorat.
6. výška postýlky a přebalovák – s manželem máme 175–180cm, koukala jsem po postýlkách a mají různé výšky (80–100cm), tak jsem chtěla cca 100cm vysokou, ale měla jsem v úmyslu přebalovací pult na ni, tak jestli to nebude už moc vysoko na přebalování… - vyzkousej v obchode, jak ti to bude vyhovovat, ja jsem se radsi vice sklonila!
Ahoj.
Tak mantinel bych ze své zkušenosti doporučila okolo celé postýlky. Moje dcerka se asi už od 3 měsíců otáčela v postýlce na příč a nožičkama se zasekávala mezi „šprušle“, takže jsem pak dodatečně kupovala celý mantinel. Co se týče toho povlečení, tak je to tvoje volba, jestli koupíš klasickou peřinku, nebo spací pytel. Já mám klasiku, ale když byla dcerka malinká, tak jsem jí balila jen do zavinovačky. Ten polštář se v dětských sadách prodává takový plochý, takže to vlastně ani polštář není, já ho mám teda schovaný…
A to praní… Já prala jen oblečení a povlečení, ani kočárek, ani mantinel.. A vždy dávám ocet. Je opravdu mnohem lepší, než kdejaká aviváž.
Tak já to vezmu v bodech ![]()
1. mantinel jsme vždy měla jen kolem hlavičky a stačilo to
ale samozřejmě pokud chceš tak můžeš po celé postýlce.
2.já jí měla vždycky, on totž ten polštářek je jako by tam ani nebyl je hodně tenký. Kluci nesnesli zavinovačku ani nic podobného takže leželi pod peřinou a ok, valinka je květnová a ta zavinovačku mít musela ale jen do 3m a ted už taky leží pod peřinou. záleží fakt na mimču ale mylsim že když jí budeš mít v záloze tak se neztratí. já mam jednu sadu s mantinelem a pak ještě jen dvoje povlečení abych měla na střídačku a 3× prostěradlo.
3. peru vše, jen vnitřek kočáru ne ale vlastně ted jsme kupovala ještě letní potah takže ten jsem taky prala. aviváž nepoužívam.
4. fusak mam taky od emitexu a byl super a vydrží dlouho, kombinéza stačí jedna, jak je fusak tak kolikrát stačí i jen bundička ale to uvidíš v praxi, první syn se potil i v kombinéze ![]()
5. to jsme ani nevěděla že ke různá výška postýlek
, já mam přebalovák zvlášt, je to vlastně skřínka a na tom nástavec a podložka a to je snad nejlepší investice, měla jsme na prvního a přebalovák furt drží jen jsem vždy dokupovala novou podložku ![]()
1. mantinel kolem postýlky - je lepší jen u hlavičky nebo kolem celé postýlky?
celý obvod, mimina časem rády putují postelí
2. povlečení, peřinka, polštář - co jsem se tu na emiminu dočetla, není vlastně vůbec potřeba, je to tak? Na polštářku spát miminko nesmí a na zakrývání je lepší zavinovačka nebo spací pytel. Tak proč to všude nabízí? Já to asi vůbec kupovat nebudu…
starší pod peřinkou od 4m, mladší cca od 7m, když se přestěhoval z mojí postele
3. první praní výbavičky - prát mantinel? Potah autosedačky? Fusak? Vnitřek hluboké korby? Potah na matraci do postýlky? A koupila jsem kombinézku - takovýho chlupatýho medvídka - můžu na to dát aviváž? Aby to nebylo bez aviváže jak struhadlo… Vím, že se používá ocet, ale nevím, jak funguje, jestli je to jen desinfekce nebo i změkčuje?
Neprala jsem, až na ten mantinel, aviváž miminu nedávám, i tak je té chemie kolem miminek ažaž. Ocet se dává spíš na to, aby se ve vlákně neusazoval vodní kámen
4. fusak Emitex combi - nabízí verze 2010/2011 a 2012, nevíte, jaký je v nich rozdíl?
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Miminko bude lednové, bude stačit jedna - ten chlupatej medvídek (fakt teplej, vel.0-3)?
Pokud máš fusak, tak nějak nevidím důvod ke kombinéze jako takové, ale myslím, že stačí jedna, leda by bylo mimino nějak extra blicí a házelo ti šavle i v kočáru, ale to bych řešila až operativně
6. výška postýlky a přebalovák - s manželem máme 175-180cm, koukala jsem po postýlkách a mají různé výšky (80-100cm), tak jsem chtěla cca 100cm vysokou, ale měla jsem v úmyslu přebalovací pult na ni, tak jestli to nebude už moc vysoko na přebalování…
Mám 170cm, ideální výška na přebalování je pro mě něco jako běžný jídelní stůl, jakou to má výšku nevím, ale metr to není, to by bylo na mě moc vysoko.
Ad mantinel… máme dvě postýlky, denní v obýváku (žádný mantinel) a noční u postele - tam zatím máme mantinel jen na jedné straně, v noci abych na prcka viděla. Na novorozenečka potřebuješ často mrknout a tak mi přišlo lepší dobře vidět, abych nemusela pořád vylézat. A teda dvě postýlky si nemůžu vynachválit.
ad peřiny… koupili jsme, nepoužili jsme. Resp peřinu nakonec jo, malej jí má v postýlce pod sebou, aby byl v měkkoučku. Hodně se zklidnil, co spí na měkké podložce. Ale spí ve spacáčku, do cca měsíce a půl byl v zavinovačce, než se začal rozbalovat. Přes spacák i zavinovačku jsme měli deky Satincare, jsou naprosto úžasné, měkkoučké, teplé… fakt doporučuju.
ad praní… vyprala jsem všechno, co šlo odmontovat a nacpat do pračky. Na nic jsem nedávala aviváž. Choulostivější věci peru na nízké otáčky a dosouším pomalu na vzduchu, zatím mi nic nezdrsnělo.
ad fusak… zkušenost s Emitex nemám, my použiívali littleangel Outlast a ten byl super
ad kombinéza… Ondra je lednovej a vystačili jsme s jednou kombinézou ( a teda tím fusakem )… my jsme koupili bohužel zbytečně velkou a tak se nám v tom ztrácel, příšte budu kupovat až dítě uvidím
ad pult a postýlky… postýlky máme takový ty starý klasický, nejdřív byl malej úplně nahoře, ale když jsem se nad ním skláněla, tak mě záda bolela fest. Přebalovací pult má výšku 90 a je to OK. Mám 176cm výšku.
1. mantinel jsem měla kolem celé postýlky a potom jen u hlavičky a stačilo to.
2. povlečení, peřinka, polštář - no nekupovat, malej nesnesl zavinovačku, první týdny jsme ho s ní přikrývali, ale když byla zima, tak dostal i peřinku. Polštář má asi od 8 měsíce, kdy se v noci točil tak, aby měl pod hlavičkou peřinu. Dětské polčtářky jsou placaté, takže za mě ANO.
3. Všechno jsem prala a na vše používám aviváž pro jemnou pokožku.
4. fusak Emitex combi – nevím, nemám, ale nebude rozdíl jen v barvách? ![]()
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Stačí jedna ![]()
6. To musíte vyzkoušet ![]()
1. mantinel kolem postýlky – je lepší jen u hlavičky nebo kolem celé postýlky?
Mám kolem celé postýlky, malý je sice ještě prtě, ale když není v zavinovačce a mezi klíny, cestuje po postýlce
2. povlečení, peřinka, polštář – co jsem se tu na emiminu dočetla, není vlastně vůbec potřeba, je to tak? Na polštářku spát miminko nesmí a na zakrývání je lepší zavinovačka nebo spací pytel. Tak proč to všude nabízí? Já to asi vůbec kupovat nebudu…
Malému je 6 týdnů a zatím spí výhradně v zavinovačce.
3. první praní výbavičky – prát mantinel? Potah autosedačky? Fusak? Vnitřek hluboké korby? Potah na matraci do postýlky? A koupila jsem kombinézku – takovýho chlupatýho medvídka – můžu na to dát aviváž? Aby to nebylo bez aviváže jak struhadlo… Vím, že se používá ocet, ale nevím, jak funguje, jestli je to jen desinfekce nebo i změkčuje?
" Mantinel - prala jsem. Potah autosedačky - prala jsem vnitřní vložku. Fusak - prala jsem. Vnitřek hluboké korby - prala jsem vč. matrace. Potah na matraci do postýlky - prala jsem. Aviváž bych nepoužila, peru pouze v dětském pracím prášku a přidávám extra máchání. Změkčuji žehlením. .{color:purple}"
4. fusak Emitex combi – nabízí verze 2010/2011 a 2012, nevíte, jaký je v nich rozdíl?
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Miminko bude lednové, bude stačit jedna – ten chlupatej medvídek (fakt teplej, vel.0–3)?
Mám jen jednu, budu ji používat do autosedačky nebo na rychlé přenosy, jinak zimní Emitex fusak.
6. výška postýlky a přebalovák – s manželem máme 175–180cm, koukala jsem po postýlkách a mají různé výšky (80–100cm), tak jsem chtěla cca 100cm vysokou, ale měla jsem v úmyslu přebalovací pult na ni, tak jestli to nebude už moc vysoko na přebalování…
Náš přebalovák má asi 85-90 cm a je na mě vysoký (168cm)
1. mantinel kolem postýlky – nikdy jsem neměla žádný
2. povlečení, peřinka, polštář – peřinku jsem u prvního používala až v zimě-kolem 1/2 roku, jinak je dobrá lehká fleecová deka. Druhý je v únoru a peřinku jsem použila, zastrčila jsem spodek do nohou postýlky pod matraci a byl vlastně přikrytý tak do pasu. První spal ve spacáku, měla jsem dva. Druhý nesnese nic ![]()
3. první praní výbavičky – mantinel a fusak bych vyprala. Aviváž nepoužívám vůbec, doma alergici a ekzematici. Struhadla jsou maximálně z ručníků a to mám ráda ![]()
4. fusak Emitex combi – netuším, fusak jsem nikdy neměla, žádné dítě neumrzlo.
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? - „druhý je v únoru. Měla jsem chlupatou vnitřní a zateplenou vnější a to jsem kombinovala s dekama. Máme kočárek s vložnou taškou a "poklopem“ a studené děti nebyly. Nejmenší velikost bych nekupovala, pokud bude miminko větší, jsou to vyhozené peníze. .{color:purple}"
6. výška postýlky a přebalovák – na přebalování mám plastovou podložku z Ikey, tu jsem dávala bud´na postýlku, když byla v horní poloze (rovnou na matraci, mám stahovací bok), enbo na naši postel, máme ji dost vysoko. Přebalovací pult jsem nikdy neměla ![]()
POSTÝLKA doporučuju se stahovacím bokem
Příspěvek upraven 12.10.12 v 10:25
Je tu toho už plno - jen postřeh - mantinel kolem celé postýlky zabrání ztraceným dudlíkům vypadávat z postýlky ![]()
(pokud je dítě samo nehází obloukem
)
1. mantinel kolem postýlky - máme kolem celé postýlky, syn se pravidelně zamotával v noci do šrušlí a řval
2. povlečení, peřinka, polštář - kupovala jsem, ale používáme cca od 5 měsíců, kdy se do zavinovačky už dávno nevešel a ve spacím pytli spát nechtěl.
3. první praní výbavičky - prala jsem naprosto všechno. Máme chlupatku a je měkká i bez aviváže (pro miminka se stejně moc nedoporučuje)
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Měli jsme jednu (3-6 měsíců), ale vyrostl z ní ještě před pořádnou zimou (je listopadový, velikost 0-3 měsíce mu byla 6 týdnů, 3-6 měsíců do 3. měsíce)… Takže za mě to jde i bez kombinézy ![]()
1. Mantinely jsem měla dva, když byla úplně malinká, tak jen u hlavičky, to necestovala a chtěla jsem na ní vidět. Když začala cestovat, dala jsem po celé postýlce.
2. Polštářek jsem začala používat až skoro ve dvou letech, peřinku okolo roku, ale nechtěla být přikrytá, používala jsem taky španělskou deku. Takže bych volila nejdřív zavinovačku, tu jsem používala hodně dlouho, už z ní lezly dceři nohy, ale byla super na polohování. Pak spací pytel, záleží na mimču, jak se mu to bude líbit.
3. Poprvé jsem mantinel neprala, teď na druhé jsem prala zrovna včera, byl hodně cítit takovou novotou, tak proto. Autosedačku ne, vnitřek hluboké korby ano, ale byla špinavá po dceři, u nového kočáru jsem neprala. Potah na matraci postýlky mi ani prát nejde. Na chlupatýho medvídka bych aviváž nedávala, já u miminka aviváž vůbec nedávala, prala jsem v Lovele, ale s příkrmama jsem jí jaksi zavrhla ![]()
4. Mám Emitex combi z roku 2010, myslím, že tam moc změn nebude, barvy, obrázek, cena.
5. Záleží, jak mimčo bude velké a jestli bude blicí, pokud bude častěji zvracet, tak jedna stačit nebude. S dcerou jsem vystačila s jednou kombinézou, ale byla červencová. Teď mám připravený dvě.
Skoro ti závidím to chystání výbavičky, na druhé už to není ono ![]()
1. kolem celé
2. nekupovat, koupíš až bude potřeba a velikost si vybereš podle toho, jaké se ti bude líbit aktuálně povlečení ![]()
3. vnitřek kočáru jsem neprala, autosedačku taky ne, oblečení ano, aviváž raději ne, ale když to přežehlíš, tak to celkem změkně (přežehlila jsem na jedničku i zavinovačky s umělým vláknem, jestli to zachovalo termoizolační vlastnosti to nevím, ale je to měkčí
a ve stanu jsme nespali, takže mi to bylo fuk)
4. myslím, že nové verze mají jiný zip, ten starý se zatrhával a vytrhával
5. jeden, pokud ti ho teda nepokaká nebo nepoblije, ale to zas vypereš a do druhého dne máš suchý
6. máme obě výšky, já měřím 172 a ta vyšší je mi pohodlnější. A máme vysoké postele, takže ta vyšší je mi pohodlnější při obsluze vleže z postele
Jako hrací postýlku máme tu nižší, ta se zase dobře obsluhuje z židle (když sedím na židli)
1. mantinel kolem postýlky – je lepší jen u hlavičky nebo kolem celé postýlky?
neměli jsme vůbec
2. povlečení, peřinka, polštář – co jsem se tu na emiminu dočetla, není vlastně vůbec potřeba, je to tak? Na polštářku spát miminko nesmí a na zakrývání je lepší zavinovačka nebo spací pytel. Tak proč to všude nabízí? Já to asi vůbec kupovat nebudu…
měli jsme, až když se starší stěhoval do větší postele, do té doby spal buď pod obyč dekou, ve spacím pytli nebo nepřikrytej
3. první praní výbavičky – prát mantinel? Potah autosedačky? Fusak? Vnitřek hluboké korby? Potah na matraci do postýlky? A koupila jsem kombinézku – takovýho chlupatýho medvídka – můžu na to dát aviváž? Aby to nebylo bez aviváže jak struhadlo… Vím, že se používá ocet, ale nevím, jak funguje, jestli je to jen desinfekce nebo i změkčuje?
s praním mantinelu neporadím, potah autosedačky jsem neprala, fusak taky ne (měli jsme „nepratelnej“), vnitřek hluboké korby si teď nevzpomenu, takže asi taky ne (stejně tam byl prcek v zavinovačce a pod hlavou měl plínu), potah na matraci jsem neprala určitě. Aviváž nepoužívám ani na naše věci, takže bych to neřešila, ocet myslím i změkčuje. ![]()
4. fusak Emitex combi – nabízí verze 2010/2011 a 2012, nevíte, jaký je v nich rozdíl?
Tohel netuším, ale dost často bývá rozdíl jen v barvě.
5. kolik je potřeba kombinéz na novorozence? Miminko bude lednové, bude stačit jedna – ten chlupatej medvídek (fakt teplej, vel.0–3)?
Měli jsme jen jednu.
6. výška postýlky a přebalovák – s manželem máme 175–180cm, koukala jsem po postýlkách a mají různé výšky (80–100cm), tak jsem chtěla cca 100cm vysokou, ale měla jsem v úmyslu přebalovací pult na ni, tak jestli to nebude už moc vysoko na přebalování…
A s tímhle taky moc neporadím, my máme s manželem 178 a 188cm (zrhuba
) prvního prcka jsme přebalovali na obyč stole a pak kde se dalo. Na druhýho jsem si „vydupala“ přebalovák na postýlku (jinde jsme měla strach, že mi na něj při přebalování starší dupne
), ale nevím, jak vysokou máme postýlku, můžu přeměřit, až se mrňous vzbudí. ![]()