Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Chtěla bych poprosit zkušené maminky s radou při výběru kočárku.Mám termín v lednu a proto přemýšlím,jaký kočárek vybrat,aby se do něj vlezlo mimi i s fusakem.Určite chci nafukovací kola-čtyřkolku…přemýšlím o inglesině magnum (ale není úzká?) nebo polský Free line Bartatina - je lehký,ale mám strach z polského kočárku,slyšela jsem hodně špatných zkušeností…nebo koupit raději hluboký a sporťák zvlášť…čeho si mám všímat, na co si dát pozor? Děkuji za pomoc.
Ahojky,
mám jednu „lednovú“ princeznú tiež doma a myslím, že šírku kočíka naozaj pri zimnom mimi riešiť nemusíš, pretože novorodenec sa s fusakom vlezie do akéhokoľvek kočíka a ďalšiu zimu už bude určite v šporťáku. Takže pokojne môžeš kúpiť kombináciu a nemusíš kupovať hlboký a športový samostatne. Inglesina Magnum má skôr inú nevýhodu, ono väčšina kočíkov, ktoré sa len upravia z hlbokého na športový, je v športovej verzii nie veľmi praktická, lepšia je kombinácia s vložnou taškou alebo samostatnou korbičkou a športovou sedačkou.
Nafukovacie kolesá schvaľujem, máme Bébécar Racer a zimu s me s ním zvládali absolútne v pohode, je masívny a ťažký, má veľké kolesá, žiadny problém. A tiež je výborné, že je nepremokavý, pršiplášť sme ani nevytiahli z obalu, kočík zvládal dážď rovnako ako husté sneženie. My sme síce zvolili trojkolku, ktorú ty nechceš, len si nenapísala prečo. Ja som sa toho tiež trochu bála a teraz na ňu nedám dopustiť a tandem sme tiež kúpili trojkolesový.
Poľské kočíky sú riskantné, ale zas dosť ušetríš, záleží na tvojich prioritách. My sme investovali dosť, ale neľutujeme, neplánovali sme výbavičku len pre jedno mimi, a je fakt, že náš kočík je taký malý tank
, dostali sme sa s ním všade a bez sebemenších problémov. Vážne sme mu dali zabrať, je to hrozný terén, bývame mimo mesta.
Tak veľa šťastia, sú to krásne starosti
![]()
Ahoj Berenike.
Jsem z diskuse Stejný měsíc porodu - Leden 2007. Kočárky jsme sice ještě nezačali řešit, ale je nás několik těhulek, které máme stejný termín a tudíž i stejné otázky, starosti a pod. Nechceš se přidat? Budeš srdečně vítána.
![]()
Beruška ![]()
Ještě přidávám. Radimek měl být také lednové miminko, ale narodil se trochu dřív. Kočárek máme polský neznačkový trojkombinaci - hold penízky byly trochu podstatné. Plánuju v něm odvozit i druhé dítko. Jezdila jsem od narození do září, pak 2 měsíce v golfáčích a od llistopadu do dubna zase v kombinaci.
Výběr záleží na spoustě okolností, dneska bych šla asi do trojkolky Driver 3XL (má ho kamarádka, jen je poněkud neskladný).
Náš je těžký - 18kg, ale velký - dlouhá a široká vložná taška, Radim se v něm v pohodě sám otočil. Projeli jsme kdejaké závěje - takový malý tank, rozhodně je velmi stabilní, jezdím i MHD - zvednout se dá, a tak při 155 cm mám pěkně vypracované svaly
. Výhodeou je odepínatelná zadní část - zůstane jen síťka - Radim jezdil od 5 měsíců na bříšku, krásně viděl a neplakal - do té doby hrůza. kamarádka síťku nemá - po odepnutí zůstane volné místo - to bych se bála, že mimi vypadne - vyleze. Obrovský nákupní košík - super. další nevýhoda je trochu neskladnost - má širší rozchod kol, do dveří se vejde, ale v některých výtazích je problém - nezavřou se vnitřní dveře. Do auta - Favorit se mám vešel jen po sundání kol - do Felicie Combi bez problémů. Přehazovací rukojeť má, ale používala jsem ji jen u miminka kvůli sluníčku. Brzdy na kolech jsou z obou stran. Poruchy jsme měli dvě - prasklý kloub nastavení rukojeti - normální a velmi běžná závada a pro mě nepochopitelné prasknutí svaru u podnožky ( v době, kdy ještě ležel a tudíž na ni nikdo nestál).
Když to shrnu - výběr kočáru je běh na dlouhou trať. Ideální neexistuje, a proto je nutné stanovit si předem, co od kočárku očekáváš, kde s ním budeš jezdit, jaké jsou vaše prostorové a finanční možnosti… Úspěšný výběr přeje
Beruška ![]()
Zatím jen sbírám rady a zkušenosti.Kamarádka má rodit v září,tak mě poprosila,ať s ní lítám po obchodech…no a už mám z toho velkou hlavu:-) kočárky jsou všechny krásné,radí všichni,každý jinak.Všichni se ale shodují,že čtyřkolka je lepší…hlavně kvůli nájezdům…ty mají většinou jen dva prohu a přední kolečko u trojkolky to trošku komlikuje… taky kvůli sněhu a příšerným chodníkům. Beruško-já jsem taky z Ostravy, ráda se připojím do skupinky těhulek s termínem v lednu,ale ještě se tady moc neorientuju…
Zatím kočárky jen okukuju…jedna kamarádka má inglesinu magnum a nemůže si ji vynachválit…
Já mám teda čtyřkolku, ale teď si říkám, že jsem na ní trvala vcelku zbytečně. Kolik nájezdů ve svém okolí máte? Běžné nájezdy na schodech jsou stejně děsně prudké, takže když si na ně vůbec troufnu, stejně jedu jen po zadní nápravě, abych mimi nevyklopila. Když jdu nahoru, táhnu kočár za sebou, když jdu dolů, táhně mě on dolů
Takže argument o nájezdech je podle mě na nic, stejně přední nápravu na nic nepotřebuju.
Věrka
No, já tříkolku půjčenou měla, a teď mám čtyřkolák, a je to rozdíl i na těch nájezdech, sice třeba jedeš po zadních, ale občas se opřeš o přední nebo ten vrch už položíš přední kola a v tom momentě je trojkolka v kotrmelcích.
Taky bych, ač mám dítě pozdně záříjové, doporučila kočár s vložnou taškou, je to teplejší - měli jsme ležáčka v běžné hluboké korbě a občas i přes deky kosil. E.
BERENIKE: ideální kočárek asi nenajdeš…Já bych po zkušenostech asi řekla toto: rozhodně na kočárku nešetři, je to hodně důležitý pomocník, aby se na něm šetřilo. Já měla termín v únoru.
To,že máš zimní miminko ti dost nahrává v tom, že nepotřebuješ právě extra prostorný kočárek, protože zpočátku s fusakem bude miminko malé, zhruba na podzim už začne sedět a další zimu už stejně budeš jezdit se sporťákem. A na jaro si už možná pořídíš golfky, protože budeš potřebovat něco skladného a lehkého.
Myslím, že je hodně důležitá váha kočárku, taky to, jak se skládá do auta, jestli má nastavitelnou přehazovací rukojeť. Já jsem si na začátek koupila trojkombinaci HOCO BIG FOOT, je to čtyřkolka. Pravda byl to užší kočárek s vložnou taškou (ta je mimochodem velmi praktická, protože velmi oceníš, když ti mimi bude spát v tašce a ty si ho spícího vezmeš i do bytu, aniž bys ho musela vytahovat z kočárku a necháš ho dospat u okna aby ses mohla hlavně v těch prvních měsících taky vysoukat z bundy apod.) Byl by to v mnoha ohledech moc dobrý kočárek ALE! Narodil se mi obřík 4,5kg, který se mi ve 2 měsících nevešel do vložné tašky, takže jsem jí musela vyndat a dát ho na sporťák v lehu. Ve 3 měsících mi ovšem už hlavně délkou (7160g a 64cm) vyrůstal i ze sporťáku. Kdybych měla menší miminko tak by už s těmito rozměry seděl a potom by to bylo OK, ale takhle ležící se mi tam prostě nevešel.
Musela jsem si tedy koupit další kočárek a tentokrát jsem si už vybírala pečlivěji. Nakonec jsem vybrala Jané Slalom (z druhé ruky) a už bych NIKDY do čtyřkolky bez otočných předních kol nešla! Měla jsem totiž z toho věčného zvedání namožená zápěstí a když jsem poprvé jela se Slalomem tak to byla velká úleva!!!! Můžu ho ovládat jednou rukou, je prostorný, skládá se báječně! Je lehký.
Takže moje poučení je takové (každý to má fakt jinak proto je každá rada prostě subjektivní). Už bych nešla do kombinace. Zpočátku bych koupila rovnou Slalom s korbičkou, nebo třeba Quinny Speedy a na něj korbičku.A nebo pokud bych neměla finanční možnosti tak bych koupila prostě jen hluboký kočárek za pár peněz a ve 4 měsících bych prcka šoupla do kvalitního sporťáku. Můj malý jezdí ve sporťáku Slalomu (korbičku jsem už nekupovala) od 4 měsíců naprosto v pohodě-jde totiž do lehu.
Dobře vyber.
Máme téměř lednovýho Bořivoje. Měl 3300/48, což uznávám není obr. Máme kočárek Deltim sport a nemůžu si ho vynachválit, navíc jsme v září chytli slevněné vyřazování loňských modelů a pořídili jsme ho se vším (taška, taška, síťka, pláštěnka) za 7000,–. Bořík se vlezl se v pohodě v rychlozavinovačce do fusaku a v tašce do kočárku. První tři týdny byly ty ukrutné mrazy, takže to bylo fajn. Když povyrostl dostal pořádný oteplováky a vyhodili jsme zavinovačku. Ve fusaku se vešel určitě dokud bylo třeba. Z tašky vyrostl až teď v červnu. (má kolem 8kg a 66cm)
Kočárek je dost velkej a záleží na velikosti auta, jak je skládání pohodlný.
Přeji příjemné rozhodnutí.
cifka
Ahoj,
malý se sice narodil v květnu, ale vozila jsem ho v hlubokém kočáru až do jara příštího roku konkrétně asi do března. Takže jsme ho docela dost využili no a kočárek jsme kupovali v Polsku. Je to klasická korbička a pak je k tomu i sporťák. Hodně mamin na polské kočárky nadává, ale já jsem s ním byla spokojená. A to hlavně v zimě. Je to čtyřkolka a zvládla jsem s ním jezdit i přes sníh apod. Mě ty trojkolky zatím moc nepřesvědčily. Připadají mi nestabilní. Teda jediná nevýhoda polského kočárku je to, že je těžký. Teď málého vozíme v novém sporťáku, který je mnohem lehčí a menší, ale pokud jdeme někam, kde je horší terén tak se nám osvědčil ten kočárek z Polska teda teď už jsme na:,–(ili ten sporťák.
Přeji ať se ti s kočárkem, který si vybereš dobře jezdí:-)
Andrea a Adámek
Ahojky,
já mám jednu lednovou princeznu a jednu únorovou princeznu a vozítko Inglesina Magnum…
A můžu ti ho jen doporučit. Jsem maximálně spokojená, a vozím v něm už druhé dítko…
M.
Monino: jak jsi spokojená s inglesinou jako sporťákem…hodně jsem četla,že to, že tak skvěle houpe je u toho sporťáku na závadu, že je nestabilní…jaký máš podvozek…já bych asi chtěla ten ergo bike…na zimu a terén mi přijde nejlepší.
Ahoj, taky jsem měla Inglesinu Magnum. Taky přihodím nějaký postřeh, i když mám oba kluky v červenci
S Inglesinou jsem byla maximálně spokojená. Super odpružená, pohodlná pro mimi, ve sněhu bez problémů, kapsa na pláštěnku (nemusíš přemýšlet, jestli bude pršet nebo ne, vozíš ji pořád s sebou a nepřekáží ti v košíku), prostorný košík na nákupy, nánožník se nemusí sundávat, pouze se rozepnou zipy… Myslím, že využiješ i klimatizaci v boudičce (rozepne se a je tam taková síťka, takže se mimi nepaří). Jízdní vlastnosti v porovnání s neznačkovou trojkombinací, kterou jsme měli na prvního syna - nesrovnatelné. Jezdí lehce a celkově na zvedání je lehounká.
My jsme ji používali do 8 měsíců, takže jako sporťák nevím, jaká je. Pak jsme koupili Slalom, tam je super, jak už psal někdo přede mnou, že se nemusí zvedat kola, když chceš zatočit. Jako sporťák je úžasný, ale na malé mimi bych ho nechtěla, připadá mi tvrdý.
Kdybych měla mít znovu mimi, koupila bych z druhé ruky znovu Magnum nebo hlubokou Inglesinu (pak se prodá skoro za stejné peníze, alespoň my jsme ji prodali dobře a bez problémů… narozdíl od předchozí trojkombinace…) a pak dobrý sporťák. Hanka