Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
rozhodují se mezi obory zeměděl-farmář nebo Prodavac-florista… Oba obory jsou s výučním listem.
Poraďte, které obory s výuč. listem studovat? (Jsem holka)
které obory mají uplatnění…
Záleží jestli chceš dělat na poli nebo v obchodě vázat kytky. Vše má své pro a proti.
Mám střední zahradnickou s maturitou a zdrhla jsem od oboru. Je to celkem těžká práce.
Květin je všude spousta stejně jako zahradních center. Řekla bych, že bude jednodušší najít práci. Dokonce je i spousta rekvalifikačních kurzu. S květinami např v květince bude asi čistší práce a voňavá
.
@Roxii píše:
Zdravím,rozhodují se mezi obory zeměděl-farmář nebo Prodavac-florista… Oba obory jsou s výučním listem.
Poraďte, které obory s výuč. listem studovat? (Jsem holka)které obory mají uplatnění…
Oboje jsou dobre obory. Záleží odkud jsi. Přeci jenom ten farmář bude mít práci spíš někde na venkově, floristé ve městech.
Přijde mi, že v zemědělství se dozvíš víc praktických věcí (širší spektrum informací a praxe), ale nevím… Ale taky bych se rozhodovala podle toho, co tě baví.
Myslim, ze je to jedno. Jdi na ten obor, ktery je ti bliz nebo je snazsi. Jako zemedelec nebo floristka muzes pracovat s jakymkoliv vzdelanim ![]()
@ka2ka píše:
V zemědělství seženeš práci i bez vyučení kdykoliv
Tak to teoreticky v obou, já dělala v květinářství v prváku na VŠ - vázání kytek jsem se naučila za 1 odpoledne, dotazy zákazníků jsem do pár minut vygooglila, nebo jsem jim přečetla instrukce na obalu (u těch substrátů).
A to bylo zrovna v období, kdy prý byla krize. Pak jsem si ještě ze zájmu udělala kurz na ikebanu.
A práce v zemědělství asi nezahrnuje jen okopávání brambor, může tam být i nějaká koordinační činnost, možná i správa, finanční věci (tam asi jen tak random brigádníka nevezmou), ne?
Říkám, nejsem z oboru, tak netuším, jak to v praxi funguje…
@Tomie píše:
Tak to teoreticky v obou, já dělala v květinářství v prváku na VŠ - vázání kytek jsem se naučila za 1 odpoledne, dotazy zákazníků jsem do pár minut vygooglila, nebo jsem jim přečetla instrukce na obalu (u těch substrátů).A to bylo zrovna v období, kdy prý byla krize. Pak jsem si ještě ze zájmu udělala kurz na ikebanu.A práce v zemědělství asi nezahrnuje jen okopávání brambor, může tam být i nějaká koordinační činnost, možná i správa, finanční věci (tam asi jen tak random brigádníka nevezmou), ne?
Říkám, nejsem z oboru, tak netuším, jak to v praxi funguje…
ale s výučákem jí do kanceláře nevezmou takže půjde k telatům, dojit, jezdit traktorem? Stavět ohradníky, přehánět dobytek
nevím tohle tady dělají zaměstnanci u všech zemědělců v okolí jako s výučákem asi ve státním statku bych nečekala nějakou odbornou činnost
Šla bych do farmáře, naučí tě tam praktické věci, které můžeš pak využít v běžném životě, ale doma se jen tak nenaučíš. V tomto oboru můžeš rozjet podnikání, ale opravdu tomu musíš rozumět.
Za to vázat kytky můžeš mít jako koníček. Znám 3 prodavačky floristky a ani jedna na to nemá školu. Stačí to mít jen v oku a aby tě to bavilo.
Je to v Děčíně? Pokud jo, doporučím spíš obor florista. Nevim jak to mají v jiných školách, ale u nás na farmáře chodila taková ta „nižší“ třída lidí.. Ty, které jinde nevzali, neprizpusobivy, ty, kteří se nechtěli učit.. V zemědělství tě jinak vezmou i se zakladkou, nemusíš se kvůli tomu 3 roky učit.
No a chceš prodávat kytky a nebo dělat na farmě? Kam chceš chodit na praxe? Na floristce bude víc dívčí kolektiv. To může být plus, ale i mínus.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.