Výběr pozemku

15319
3.5.12 16:50

Výběr pozemku

Ahoj, prosím o zkušenosti ty, kteří vybírali pozemek, na co si dát pozor, jakou orientaci jste vybrali a proč, případně jestli je problém např. orientace na sever, jak je to s dráty vysokého napětí poblíž pozemku, do jaké výměry byste šli a do čeho ne a proč, jak zjistit spodní vodu či podloží vůbec, prostě cokoli se týká výběru, prosím sem s tím. :mrgreen: :kytka:
Co všechno by měl člověk vědět o pozemku, než ho koupí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1274
3.5.12 17:34

Ahojky, vybírali jsme, aby byla zahrada směrem na jih/západ. máme ho velký něco přes 900 metrů čtverečních, kolem těch 1000 metrů čtverečních je to podle mě ideální, ale záleží také na tom jak velký chcete dům, popřípadě bungalow, to bych volila pozemek trochu větší. Podloží máme kámen, což je trochu problém, ale zase lepší než bažina. Dráty poblíž pozemku bych asi moc nechtěla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
3.5.12 18:21

také bych se zajímala o kanalizaci - kde je, v případě že je pozemek trochu svažitý a kanalizace nahoře také nic moc (máme :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
3.5.12 18:33

chcete stavět? z tvého příspěvku mi to není jasné…

nicméně roli hraje spousta faktorů - lokalita: tzn. jak se vyvíjí cena okolních pozemků (cenová mapa), jak vypadají okolní pozemky (aby se nestalo, že na vedlejší volné parcele ti někdo postaví bytovku na 4 patra), Územní plán obce v okolí…
Inženýrské sítě - pokud nejsou na pozemku, jak daleko se budou muset tahat? Má daná obec vyřešenou kanalizaci?
orientace pozemku - hraje roli, pokud je svažitý; v tom případě je ideál JZ.
Dědina/satelit/město - to je otázka, někdo preferuje klid a přírodu, někdo dostupnost, mhd a občanskou vybavenost…

výměra - taky odvislá od lokality (na dědině si můžeš dovolit větší pozemek, ve městě ti na dobrý dům stačí takových 500m2)

kde chcete stavět?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
3.5.12 20:58

@Nelisa
ahoj,

• no určitě se zaměř na dosažitelnost inženýrských sítí… aby byly co nejblíž… celkem se to prodraží, když se to musí tahat x desítek metrů..
  • dále přístupová cesta… nejlépe obecní, nebo státní.. pokud byste měli jezdit přes cizí pozemek, je třeba to dobře ošetřit a i tak mohou vznikat problémy
  • vysoké napět a velmi vysoké napětí, dále les a jiná ochranná pásma… každé má jinou vzdálenost…
  • CHKO - můžou se tam stavět jen určité druhy domů, a je k tomu potřeba o hodně víc povolení…

dále tvar a velikost pozemku, záleží jestli chcete bungalow, nebo domek na patro…

• určitě i občanská vybavenost, pro rodinu s dětmi je lepší nějaké místo, kde jsou škola, školka, obchod, atd…
  • Taky třeba co už stojí v okolí a co se tam ještě plánuje stavět, abyste si nevybrali pozemek s pár sousedy a za tři roky budete bydlet v satelitu… :zed:
  • no a asi to nejpodstatnější je cena…

já si sice pozemek nevybírala, sdědila jsem, i když kdybych vybírala koupím úplně něco jiného… pracovala jsem nějakou dobu v realitách a měla bych asi přísný metr :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Raďulle
3.5.12 21:04

omlouvám se za román, více méně už skoro vše bylo řečeno, ale četla jsem to až pak… jen k té výměře.. my třeba máme cca 1700 m2, budem stavět bungalow asi 150 m2 a můžu říct že zahradu teda nebudem mít až tak velkou, a to domek bude spíš menší, musíš brát v úvahu že budeš mít i kolem domu nějaký zpevněný povrch, odstavné parkoviště na auta, případně garáž nebo kryté stání, a dále na zahradě třeba pergolu…
Takže 500m2 je podle mě fakt málo, určitě 1000 m2 a výše, ale záleží i k čemu vlastně zahradu budete využívat, my třeba máme v plánu i malé hřiště pro děti se sítí a tak…

• Citovat
  • Upravit
15319
3.5.12 21:16

Ano, chceme stavět, resp. je to jedna z variant a zatím se nám líbí nejvíc. Vybíráme příměstské části, blízké dědiny, nejsme vázáni na jedno místo. Teď máme cca 1000m2 (starší dům), což je ideální, ale počítáme s rozptylem 600 - 1000, závisí to na ceně. Taky přemýšlíme, jakou uliční šíři už nebrat. Školky, školy neřešíme, v místě nepotřebujeme.
Dům patrový, bungalov by byl super, ale v požadované velikosti by zabral šíleně moc pozemku.
Nejhorší je, že mám pocit, že dráty jsou všude, někde jsou zakopané v zemi, že o nich člověk ani neví, tak třeba budete někdo vědět, kde se dá taková věc zjistit a taky přemýšlíme, jaká je vlastně bezpečná vzdálenost od nich. :nevim:
S tou kanalizací a svažitým pozemkem mě to nenapadlo, to je fakt, že spád by měl být raději opačně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
3.5.12 21:18

@Raďulle Tady hrozně záleží na lokalitě, pozemky se pohybují cca 2000 - 10 tis. za metr, já bych jinak brala klidně 2000m2, ale aby zbylo na dům. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
3.5.12 21:19

Sítě se dají dneska bez problémů zaměřit přes internet, takže napíšeš na čez, O2, plynárny a vodárny a zjistíš, zda přes pozemek nevedou, případně, kudy vedou (kvůli připojení na vodu, kanalizaci, plyn).

Na obecním úřadě zjistit, jaký je v daném místě územní plán, zda je vůbec povoleno stavět rodinné domy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
4.5.12 06:26
@Nelisa píše:
Ahoj, prosím o zkušenosti ty, kteří vybírali pozemek, na co si dát pozor, jakou orientaci jste vybrali a proč, případně jestli je problém např. orientace na sever, jak je to s dráty vysokého napětí poblíž pozemku, do jaké výměry byste šli a do čeho ne a proč, jak zjistit spodní vodu či podloží vůbec, prostě cokoli se týká výběru, prosím sem s tím. :mrgreen: :kytka:
Co všechno by měl člověk vědět o pozemku, než ho koupí?

mame pozemek na sever, snazim s zahradkarit a je to, jako bych bydlela 600m nad morem. Sezona je proste pozdeji. rekreacni zahradce to nevadi nijak.

dalsi vec je osluneni domu, aby ti slunicko setrilo - chce to dobreho architekta a ne jen nejaky tipovy projekt, kdyz uz mas primarne nepriznive podminky.

draty maji nejake ochranne pasmo, kde se nesmi stavet a nesmis tam mit ani vysoke stromy. v lete nekdy bzuci, skodlive pokud vime nejsou, ale nejaky fyzikalni vliv na okoli maji, zalezi, jak moc s bojis.

spodni vodu podle toho, jestli chces mit sklep

minimum na barak je tak 300 - 400m, idelani pro me by bylo 1000, mame 500, i nejake zahnonbky se vejdou.

Příspěvek upraven 04.05.12 v 09:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
4.5.12 09:24

@Nelisa
cena je určitě rozhodující… my tady na konci světa máme pozemky od 200 kč - 1500 kč za m2…

• Citovat
  • Upravit
43031
4.5.12 09:32
@Nelisa píše:
Ano, chceme stavět, resp. je to jedna z variant a zatím se nám líbí nejvíc. Vybíráme příměstské části, blízké dědiny, nejsme vázáni na jedno místo. Teď máme cca 1000m2 (starší dům), což je ideální, ale počítáme s rozptylem 600 - 1000, závisí to na ceně. Taky přemýšlíme, jakou uliční šíři už nebrat. Školky, školy neřešíme, v místě nepotřebujeme.
Dům patrový, bungalov by byl super, ale v požadované velikosti by zabral šíleně moc pozemku.
Nejhorší je, že mám pocit, že dráty jsou všude, někde jsou zakopané v zemi, že o nich člověk ani neví, tak třeba budete někdo vědět, kde se dá taková věc zjistit a taky přemýšlíme, jaká je vlastně bezpečná vzdálenost od nich. :nevim:
S tou kanalizací a svažitým pozemkem mě to nenapadlo, to je fakt, že spád by měl být raději opačně. :think:

dráty v zemi zatizi pozemek vecnym bremenem, urcite to zjistis driv, nez to koupis, vsude se to pise, to se neboj.

jestli je pozemek stavebni se zjisti na obecnim urade podle uzemniho planu, pozemek mezi dvema domy skoro jiste stavebni bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
4.5.12 09:37

@Pudloslava
na dráty v zemi nemusí být vždy věcné břemeno, my to tak máme, záleží kdy se ty dráty táhly, ale tam je ochranné pásmo maličké, a vše je ve vyjadřovačce zakresleno a vysvětleno..

• Citovat
  • Upravit
43031
4.5.12 10:06
@Raďulle píše:
@Pudloslava
na dráty v zemi nemusí být vždy věcné břemeno, my to tak máme, záleží kdy se ty dráty táhly, ale tam je ochranné pásmo maličké, a vše je ve vyjadřovačce zakresleno a vysvětleno..

no tak vidis, jak kecam a nerozumim tomu pritom, bacha na me

ono teda nechat si vyjadrovat CEZ pro jistotu pred koupi pozemku, to je teda pakarna, pamatuji si, jakej top byl opruz. ostatne jestli ti vubec vyjadreni daji, pokud nejsi majitel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
4.5.12 10:47

Když vedou dráty pod zemí, tak jde o to, že se nesmí zastavět (domem, chodníkem :think: ), kdyby se k nim potřebovali dostat, je to tak, že? Jinak tam omezení není, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí