Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dnes s úžasem zjistila jaký je v naší základní škole je zaveden naprosto de****í systém vybírání peněz od žáků. V podstatě to funguje tak – že vybrané dítě – pokladník vybírá od ostatních žáků peníze – na kino, divadlo, výlet, školní pomůcky, prostě na vše. Mně coby soudného člověka okamžitě napadlo, jak může vybírat 14 leté dítě peníze, když nemůže mít hmotnou zodpovědnost. Naši ředitelku to nejen asi nenapadlo, ona v tom nevidí žádný problém. Problém ovšem nastal v pátek, kdy pokladíkovi v synově třídě někdo ukrad skoro dva tisíce
Škola od toho dává ruce pryč a odskáčou to asi rodiče okradené. Tak se chci poradit jak postupovat. Může učitel nařídit dítěti vybírat peníze? Zajímá mě především právní hledisko. A na koho se obrátit – školní inspekce? Právní ochrana dětí?
Kdyby někdo tušil – pište. Děkuji.
Ahoj, no toto si pamatuju už v mojem dětství, že se tak vybíralo a mnohem mladší děti ![]()
Za mě … vždycky jako dítě jsem si říkala, že bych se bála za takovou zodpovědnost a nikdy bych nechtěla, aby to moje dítě dělalo…
Nechápu, proč to nemůže vybrat učitelka ![]()
Jinak neporadím, jenom chci napsat, že je to běžné už když já jsem chodila nsad do 5 třídy, kdy jsme vybírali na výlet
Já nevím, asi je teď jiná doba, ale já taky byla pokladník na základce, nevím odkdy, ale rozhodně dříve, než ve čtrnácti, možná už od čtvrté třídy (rozhodně to bylo v sedmé třídě a dřív, po sedmičce jsem šla jinam). Na šestiletém gymplu jsme taky od začátku měli pokladníka. Nikomu to divné nepřišlo ani na ZŠ, ani později ![]()
Sati, za nás to tak vždy bylo, ale když byla vybrána větší částka, vždy ji od pokladníka přebíral učitel..
Mám známé(víc), učitelky prvního stupně na různých základkách u nás ve městě. Nikdy mně nenapadlo se ptát, jak toto řeší, ale zeptám se - pro zajímavost..Taky mě to zajímá, ale vzhledem k věku dětí mě nenapadlo ještě to řešit..
Moc jsem Ti teď nepomohla, ale zeptám se. U nás měl pokladník u sebe vždy částku tak do 300 Kč, potom vždy přebíral učitel..
NO já vím, že například v 9 jsme vybírali na nějaký výlet, každý 1000 kč a normálně to pokladník nosil.. Takže když mu v jeden den dali třeba 4 lidi, tak měl u sebe 4 tis a někdy se stalo, že to odevzdal až na druhý den..
Dřív bych se možná tak nebála, v dnešní době nevím
ale určitě bych nechtěla, by to moje dítě pak někdy dělalo, takových kráděží je
dělala jsem pokladníka ve 3. a pak v 7.-9. třídě… když jsme ten den dovybírali,mohli jsme si pokladničku dát k učitelce…
U nás byl pokladník na střední škole, to si pamatuju. Peníze běžně u sebe nosil, nikomu je odevzdávat nemusel. Ale na základce si teď nevybavuju, tam si dokonce myslím, že všechny peníze vybírala učitelka ![]()
žák na druhém stupni bývá pověřen výběrem peněz především proto, že třídní učitel není ve své třídě každou hodinu a ani nemá kdy peníze vybrat, protože nesmí zameškat výuku. Nicméně bývá dobrým zvykem domluvit se s pokladníkem tak, aby jednu přestávku peníze vybral a druhou donesl učiteli. Nevím, jakou měli domluvu u vás, ale toto opravdu není problém školy. Bohužel.
Tenhle system tu byval normalni, ted to asi zalezi na konkretni skole. Kazdopadne se mi nezda, ze by odpovednost za ztratu penez neslo dite…skola prece je pojistena, ne?
Mne zas vytaci, ze u nas se posilaji dost velky castky po detech v obalce. Takze kdyz nesl muj prvnak poprvy pres 2000,– , nemela jsem moc dobry pocit. A to ma skola ucet a nebyl by problem vetsi castky pocilat rovnou tam ![]()
No za nás to vždycky vybírala úča - ale já už jsem starší ročník, že ![]()
Prostě mi to přijde jako nechutné přenášení zodpovědnosti na děti - vlastně jejich rodiče. Pokud vím, tak hmotnou zodpovědnost můžeš převzít až v 18 letech
Jestli ono tohle pokladničení není trošku protiprávní. No a k čemu je na škole sakra hospodářka a účetní
, když už to učitelky nechtějí vybírat.
neumisa píše: žák na druhém stupni bývá pověřen výběrem peněz především proto, že třídní učitel není ve své třídě každou hodinu a ani nemá kdy peníze vybrat, protože nesmí zameškat výuku. Nicméně bývá dobrým zvykem domluvit se s pokladníkem tak, aby jednu přestávku peníze vybral a druhou donesl učiteli. Nevím, jakou měli domluvu u vás, ale toto opravdu není problém školy. Bohužel.
V tomhle s tebou nesouhlasím, protože škola by měla umožnit výběr peněz jinak než dítětem už proto, že dítě za obnos nemůže převzít hmotnou zodpovědnost - a to je opravdu věcí školy, jak to zajistí a ne žáka.
U nás na škole to bylo tak, že na prvním stupni se vybíral třídní fond na začátku roku a dával se hned třídní učitelce. Na druhém stupni jsme měli vždycky pokladníka, peníze odevzdal třídnímu učiteli až před akcí. U syna ve škole to funguje stejně
![]()
V dnešní době mají děti rozumu více než dost. Když můžou myslet na sex, kouření, alkohol, tak můžou mít i dost zodpovědnosti. Pokud mají pocit, že na funkci pokladníka nemají, tak ji prostě můžou odmítnout a zvolí se pokladník jiný…
Co si pamatuju, tak jsme měli ve třídě poklaníka. Na střední jsme dokonce měli od prváku založený účet, kam peníze zodpovědná osoba nosila a když se vybíralo na maturák, tak to rozhodně nebyla malá částka.
V dnešní době bych asi osobě mladší 15 let peníze nesvěřila. Navíc teda to že pokladníkovi peníze ukradli a škola to odmítá řešit mě docela vyděsilo, pač představa, že mi dítě přijde domu s tím, že musí zaplatit třeba 2000 protože ho okradli…hm nic moc.
My jsme peníze na výlet nikdy nedávali pokladníkovi, vždy učiteli..
Nesouhlasím s tím, že by to škola neměla řešit. Naše škola řešila každou krádež..
Jako mně by se taky nelíbilo, kdybych dala dítěti peníze (větší částku) na výlet a podkladníkovi by to někdo ukradl
Na toto nemám ![]()
A není to o vyspělosti dítěte, taky to může někde zapomenout apod..
tterka píše:
U nás na škole to bylo tak, že na prvním stupni se vybíral třídní fond na začátku roku a dával se hned třídní učitelce. Na druhém stupni jsme měli vždycky pokladníka, peníze odevzdal třídnímu učiteli až před akcí. U syna ve škole to funguje stejně![]()
![]()
V dnešní době mají děti rozumu více než dost. Když můžou myslet na sex, kouření, alkohol, tak můžou mít i dost zodpovědnosti. Pokud mají pocit, že na funkci pokladníka nemají, tak ji prostě můžou odmítnout a zvolí se pokladník jiný…
Možná by jsi mluvila jinak, kdyby ti okradli tvé vlastní dítě a ty jsi musela ze svého zaplatit třeba ty dva tisíce.
Já osobně bych nepřipustila, aby toto moje dítě dělalo, byť by bylo bůhví jak zodpovědné.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.