Vyzvedávání z MŠ před obědem

457
25.5.11 10:04

Vyzvedávání z MŠ před obědem

Zdravím všechny maminky a prosím Vás o radu či zkušenost.
Včera jsem byla s našimi kluky (starší bude od září předškolák a mladší má 4 roky) u zápisu do mateřské školky. Všechno probíhalo v pohodě do chvíle než jsem vyjádřila svoje přání vyzvedávat si děti každý den před obědem. Bylo mi řečeno, že tohle se smí jen ze zdravotních důvodů a že stravování ve státních školkách je podle školského zákona povinné. já samozřejmě chápu, že kluci dostanou ve školce svačinu (proti tomu nic nemám), ale proč by tam museli být i na oběd a teprve potom jít domů? Já ze zdravotních důvodů do práce nemůžu, takže každý den bude doma připravený čerstvý oběd. Tak proč mám dětem platit obědy ve školce?
Bylo mě řečeno, že můžu oběd doma doma nechat klukům jako teplou večeři, nebo že si má manžel zajít někam na oběd a já nemusím vařit. Prý bude těžké vypočítat jen cenu dopolední svačiny. :nevim:
Vše skončilo tím, že si to určitě ještě rozmyslím a kluci budou obědvat ve školce. Ale já si nemám co rozmýšlet. Jsem přesvědčená, že obědy doma jsou správné pro kluky i pro nás.
Myslíte, že chci po školce něco tak zvláštního, aby moje děti odcházeli před obědem, který dostanou doma? :nevim:
Děkuji za názory a přeji všem krásný den. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5778
25.5.11 10:20

Já tedy nevím, ale u nás ve školce, chodily jsme dokonce do dvou, nebylo povinné aby dítě obědvalo ve školce, několikrát jsem malou vyzvedávala před obědem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
25.5.11 10:24

Podle mě školka nemá pravdu. Dítě je povinno se ve školce stravovat, pokud tam je. Když ho vyzvedneš před obědem, tak na oběd ve školce nebude.
Já bych ještě pochopila argument školky, že kdyby si každá maminka chodila pro dítě do školky, kdy se to zrovna hodí jí, tak by to mohlo narušovat vzdělávací aktivity apod.
Ale argument, že je povinnost tam zůstat na oběd, odporuje školskému zákonu. Ať ti přesně řeknou paragraf školského zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
25.5.11 10:26

Na druhou starnku se ji taky muze stat ze vyberou jine dite ktere tam bude pres obed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
25.5.11 10:33
kattkka píše:
Na druhou starnku se ji taky muze stat ze vyberou jine dite ktere tam bude pres obed.

Asi tak nějak. Jim se prostě spíš vyplatí dítě, které tam bude i jíst…
Nevím, sice se mi tenhle vyděračský přístup ani za mák nelíbí, ale nestálo by mi to za to, aby mi dítě nepřijali :nevim:
A jenom postřeh - ono není vůbec špatné, když dítě jí ve školce - má z toho dost zážitků, a ty rituály kolem jídla jsou celkem důležitou součástí školkového života… Zkus to promyslet i z druhé strany, jestli by to vážně nebylo fajn, kdyby děti jedly ve školce a ty si mohla doma připravit jen něco malého, na co budeš mít zrovna chuť…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
25.5.11 10:34

Kamarádka si dceru taky vyzvedávala před obědem, protože doma bylo vaříno.
Pro školku je samozřejmně lukrativnější mít tam víc platících dětí a společně stolování podle mě patří k výchově stejně jako jiné aktivity, takže jim to svým způsobem může narušovat režim.
Nutit tě nikdo nemůže, ale školka může dát přednost někomu, kdo tam bude přes oběd.
Můj názor je, že já bych toho využila a konečně si po pár letech vaření odpočala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
25.5.11 10:42

Chápu,že je pro Tebe lepší mít děti na oběd doma,když jsi zvyklá denně vařit,ale je pravda,že školkový režim má své výhody.Já jsme ráda,že na poledne vařit nemusím,ale hlavně se syn naučil jíst i jídla,která doma nechtěl,a jíst v kolektivu a dodržovat určité zásady není od věci.Nám to takhle vyhovuje oběma,teď už tam chce s dětma i spát..holt síla davu :lol: Zvaž to,zkus,třeba se Ti to zalíbí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
25.5.11 10:49

U nás ve školce jde trvale vyzvedávat před obědem jen dítě, na které matka ještě čerpá rodičovský příspěvek a může být ve školce jen 4 hodiny denně.
Já školku chápu, protože dítě, které tam neobědvá, se nezapočítává plně do docházky a školka může přijít i o nějaké dotace na toto dítě. Říkala mi to sama učitelka.
Ve vyjímečném případě si občas můžeme dítě vyzvednout kdykoliv - ty vyjímečné situace jsou např. lékař, rodinné důvody, vždy mi bylo vyhověno.
Ačkoliv se vám to může zdát vyděračské, školka je v právu. To si ji potom můžeš nechat doma a přenechat místo jinému dítěti.

Měla bys být ráda, že máš dítě ve školce, když nechodíš do práce a chodit nemůžeš :wink: Přednost mají jen předškoláci, i když ani dnes už není povinnost chodit rok před nástupem do školy do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
25.5.11 10:51

Myslím, že i dítěti by bylo líto, kdybys ho před obědem ze školky vzala. Aspoň u nás ve školce, když ráno přijdeš, tak už to voní ,… děti si vykládají, co bude k jídlu - prostě to prožívají. A i jako učitelce by mi to narušovalo plány - takže já jsem pro, aby děti, pokud nemají vyloženě zdravotní omezení, ve školce jedly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
25.5.11 10:56

Mám kamarádku co vyzveávala kdysi děcko před obědem,postě tam jíst nechtělo a taky nic nejdelo.I pití si nosilo z domova :mrgreen: Pak se to zlomilo a malá jedla i oběd ve školce.

Já jsem ráda,že nemusím vařit a malý jí ve školce.Začal tam jíst i jídla co doma odmítal.Myslím,že je to pro děti dobře,naučí se líp jíst…A taky by to ve školce narušovala už zajetý řád :think:

Je to na tobě,ale děti fakt můžou mít jídla k večeři :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
25.5.11 11:00

Já taky synkovi schovávám oběd k večeři, a není s tím problém. Pokud mi dítě už chodí do školky, tak nepřihlášením ke stravě se neušetří. To i přesto, že doma vařím.
U nás ve školce není problém trvale odhlásit dopolední nebo odpolední svačinu, oběd musí být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
25.5.11 11:03

tak mně by teda dost vadilo, kdyby mi nevzali dítě do školky a jiné, které je ve školce na tři hodky, ani tam neobědvá, třeba ano… ale to sem nepatří a nebudeme se hádat:)

ale jinak se podepisuju pod názor baghiry a vlastně i ostatních, že oběd ve školce má pro děti prostě velkej význam z důvodů těch zvyklostí, obzvlášť teda pro předškoláka, zařazení se do kolektivu i při tom obědě.......... i když si myslíš, že vařením doma a braním je takto ze školky děláš pro kluky to nejlepší, tak to nemusí být úplně pravda,,,, to nemyslím nijak zle, ale opravdu bych si to ještě rozmyslela z těchto důvodů.
A ani bych nebrala kluky denně po obědě, sice to má pro děcka velké kouzlo, ale občas bych je tam nechala, zase jen proto, aby nebyli částečně vyřazení z kolektivu, odpo se ve školce dějou věci, který se třeba dopo nedějí apod....... ale vzhledem k tomu kouzlu a Tvým možnostem je jasné, že dvakrát třikrát týdně po obědě domů půjdou a v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
25.5.11 12:43

Děkuju všem za reakce.
Tak hlavně na vysvětlenou, já netrvám na tom, aby mi děti do školky vzali. Nechci brát možnost přijetí dítěte jiným maminkám, které do práce musí. Starší bude předškolákem a s mladším jsou si velice blízcí, proto jsem je nechala zapsat oba. Kluci nemají s jídlem problémy (sní všechno, co dostanou) a se stolováním by problém taky nebyl. Sami kluci to berou tak, že půjdou ráno do školky za kamarády, pohrají si, něco se naučí a na oběd budou doma. Nechci být za matku, která dětem něco nedopřeje. Tak mě prosím neberte.
Nevařím jen pro sebe a pro děti, ale i pro manžela, takže uvařit prostě musím. A na večeři klukům dávám jen lehoučká jídla, takže oběd jim schovávat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
25.5.11 12:48

Sýkorka2- nezlob se a mě,nechci rýpat,ale proč se tak bráníš aby jedli ve školce?Když vaříš pro vás dospělé tak to budete mít na dva dny,nebo vař míň :nevim:

Nějak nechápu,proč to tak vyžaduješ.Neznám nikoho kdo bytohle provozoval(až na tu mojí kamarádku,ale tam by problém jiný) 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
25.5.11 13:31

Sýkorko, já mám taky vážná zdravotní omezení, pravděpodobně budu pracovat po ukončení RD jen na půl úvazku, budu mít víc času být s dětmi doma než jiné mámy..Ale budu „držet hubu a krok“, jsem prostě ráda, že můj syn může do školky chodit a že bude moci chodit do školky i moje dcera - později, ve 4 letech.
Nikdy by mně nenapadlo si cokoliv vymýšlet, jen proto, že jsem doma :mrgreen: Naopak, jsem ráda, že má oběd ve školce, k večeři má oběd nebo jeho odlehčenou verzi. Nevidím v tom problém. Je celé odpoledne v pohybu - buď venku, jednou týdně cvičení v Sokole a kroužek. V 18 hodin má hlad a rád si dá pořádné jídlo. Když jde spát okolo 20 hodiny, fakt to jeho trávící systém nezatíží.

V tom, že dítě potřebuje být mezi dětmi, nejen doma s mámou, s Tebou souhlasím. Taky mám kolektivní dítě,šikovné, nadprůměrně inteligentní. Příští rok bude chodit do předškolní výběrové třídy. Byla by škoda, kdyby tuto možnost neměl jen proto, že jsem zatím doma na RD..Dopoledne ve školce je pro 4 - 5 leté dítě OK. V každodenním vyzvedávání po obědě nevidím nic špatného.

Prostě Tvoje uvažování nechápu, tím nic moc neušetříš a z mé pozice jsem ráda, že nemusím vymýšlet pro děti nic na večeři :-) Naše malá taky jí odlehčenou verzi oběda, většinou. Když mají děti hlad, dojí se ještě později namazaným pečivem, ovocem nebo nějakým koláčkem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin