Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Stalo se vám někdy, že vám doslova vybouchla žárovka? Syn dnes koukal na večerníček, najednou rána, vypadli poistky, tma, teď dítě ječí, že ho něco bolí tak z něj rvu oblečení celá vyděšená, že se mu někde propaluje střep přes pyžamo do kůže, naštěstí má popálenou jen trošku ruku. Na měsíc staré pohovce vypálené dvě díry
A ješte z toho vylítl nějaký kus kovu, ten je pořád zatavený v jedné z těch děr. Hodinu před tím jsme tam byli všichni tři i s kojencem, z představy, že jí to vypálí díru do obličeje je mi úplně slabo. Je to normální? Nebo třeba nemůžeme mít nějako vadu na elektroinstalaci? (ale stejně předse nemůžou vyrábět něco, z čeho lítá žhavé sklo a kov??)
@fenris ano, stalo.. od té doby nepoužívám klasické žárovky.
nejspíš přepětí v síti..
Ona to právě nebyla klasická, ale tato. Tak asi povoláme elektrikáře :/
Vybuchla nám halogénka, sklo v celej obývačke. Našťastie sa to stalo ráno po rozsvietení a vypínač je hneď pri dverách, takže v izbe nikto nebol.
@fenris To je halogenová? Myslím si, že bouchnout může každá žárovka, co se hodně zahřívá (neměla by, ale vada materiálu se může přihodit). Já už doma žádné takové nemám, jedeme většinou na LEDkách. Elektrikářem nic nezkazíte, ale nejspíš to bylo nějaké chvilkové přepětí. Nám bouchali klasické žárovky a i právě tyhle. Střepy z toho tedy naštěstí neletěli ani jednou, ale pojistky to vyrazilo vždy.
@Kakika asi halogenka, podle obrázků z netu. Jsem si naivne myslela, že jako ten výrobce musí nějak zaručit, aby se to nestalo. Teď, když vím, že dítě je ok tak mě začíná pěkně štvát ta pohovka ![]()
Nám ted po x letech bouchají halogenky často. Prostě po letech odcházejí, naštěstí máme nakoupené v zásobě, protože nevím, zda se dají ještě koupit. Dnes jsou jen samé LED.
Ale nikdy nám takhle neprdla, aby se rozbila. Prostě jen zhasla
Hlavně že malý je v pořádku. Ta sedačka naštve ale mohlo to dopadnout i mnohem hůř
Já mám na výbuchy žárovek „štěstí“. Kdykoli doma praskne žárovka tak se to stane mě.
. Už jsem se dopracovala do stádia kdy se ani neleknu a jdu jí vyměnit.
No takové to klasické lupnutí a tma to je v pohodě, chápu, že žárovky nejsou věčné, ale tenhle rozstřel horkého materiálu mě dost vyděsil.
@fenris píše:
Stalo se vám někdy, že vám doslova vybouchla žárovka? Syn dnes koukal na večerníček, najednou rána, vypadli poistky, tma, teď dítě ječí, že ho něco bolí tak z něj rvu oblečení celá vyděšená, že se mu někde propaluje střep přes pyžamo do kůže, naštěstí má popálenou jen trošku ruku. Na měsíc staré pohovce vypálené dvě díryA ješte z toho vylítl nějaký kus kovu, ten je pořád zatavený v jedné z těch děr. Hodinu před tím jsme tam byli všichni tři i s kojencem, z představy, že jí to vypálí díru do obličeje je mi úplně slabo. Je to normální? Nebo třeba nemůžeme mít nějako vadu na elektroinstalaci? (ale stejně předse nemůžou vyrábět něco, z čeho lítá žhavé sklo a kov??)
To je strašné
. Hlavně, že jste všichni v pořádku. Ještě jsem o tom neslyšela
Juj, to jsou „chutovky“ takhle na vecer a v cem jste ji meli? jeste, ze je malej v poradku…ja uz vypinam i poradne tv z proudu apod. kdyz jdem spat…jak zase ukazovali vybuchy televizi a naslesne vyhoreni bytu, tak zacinam mit strach a to ji mame skoro novou… ![]()
Bouchla, v koupelně nad umyvadlem. Rozsvítila jsem a prásk. Nevim, jak moc to sklo bylo žhavý, ale bylo toho plný umyvadlo, vana, podlaha, kobereček před vanou - šílený. A to tam kromě mě byla i dcera (tři a půl roku), obě jsme stály u toho umyvadla. Fakt velký štěstí, že nás to nějak minulo. A nějakou dobu jsem sahala na jakejkoliv vypínač s obavama.
Mě také jednou bouchla halogenová žárovka v koupelně. Byla to pěkná šupa, část světla rozbitá a vyhodilo to pojistky až na chodbě před byty. Myslím, že u nás byla příčinou zvýšená vlhkost v koupelně, zrovna jsem prala a měla jsem zavřené dveře. Radši jsme je vyměnili, bylo to opravdu nebezpečné.