Výchova a samostatnost u deváťáků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9912
12.9.26 20:14

Mladší dcera má rok kluka. Jsou většinu volného času spolu. Buď jsou venku i pozdě večer nebo jsou zalezlí u ní v pokoji. Když nejsou u nás, tak jsou u nich. Zatím jsou taková klíšťata. Teď se teda bude chystat na přijímačky. Takže je smířená, že nebude tolik času nebo si musí čas jinak rozložit, ať stíhá.
Starší se soustředí momentálně mimo školu na řidičák. Bude dělat od konce října. Už dobrovolně studuje pravidla silničního provozu a k tomu trénuje didakťaky. Pak chce dělat od jara zkoušky v AJ. Takže ta si jede své plány. Nejmladší nám žije sportem. Všichni mají nějakou formu puberty. Projevy puberty. Akorát u každého se projevuje trošku jinak. Nemají naštěstí žádné výstřelky a průšvihy. Doma už zůstávají klidně neomezeně. My máme s chlapem kolikrát něco na otočku v jiné části ČR a vyjíždíme brzo ráno. Večer se zeptáme mladých, jestli jedou taky. Řeknou ne, ať jedeme řešit sami. Tak jedeme sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16786
12.9.26 20:17

Ten rybnik bych povolila s velkym strachem. Doufala bych, ze mi povoli treba jednu kontrolu, pokud privezu proviant. Vsichni jeho kamaradi jsou zlaticka a jsou na me hodni a vychovani, vsichni by delali, ze me radi vidi :oops:, ale nechtela bych jim kazit zabavu a delat policajta. Moje prvni dite je velmi zodpovedne a samostatne, ale rybnik je zradny, koreny, sumci, unava, skakani z provazu nebo vetvi, sama jsem toho dukazem :oops:. Ale ja se neptala.

S kamaradama jedou casto do Prahy treba do kina nebo tak a berou s sebou sourozence mladata cca 12 let (ty jednou odjely na druhou stranu metrem, ale sami je zvládli hned najit, nikdo nepanikaril). Doma je samostatny, vse zvladne i jednoducha jidla, uklid, spotrebice. Casto hlidal dva mladsi, tak ma trenink. Ale zodpovedny a schopny je sam od sebe, neni to nase zasluha.

Pivo ani kafe ho nelaka. Energetaky snad nekupuje. Stravuje se priserne ( ted se zrovna snazi jist kvalitne, ale to zase prejde), porad mi bonzuje reditelka jidelny, ze zase nejedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1431
12.9.26 20:45
@Anonymní píše: Více

Zakázala jsem jen plavání v řece a pobyt bez dospělého u otevřeného ohně. Respektive vysvětlila jsem mu to a pochopil moje argumenty. Jinak si dělal co chtěl, ovšem s nějakými pravidly, na kolo helmu, být dostupný na mobilu, musela jsem vědět kde je a pokud změnil plány, tak napsat nebo zavolat, pokud byl někde sám, tak sdílel polohu. Sebeobslužný byl úplně - neměla jsem s ním jakoukoliv starost, i si sám pral, uklízel, uměl uvařit základní věci, vaření ale podmíněno blízkostí jiné osoby, aby vzhledem k poruše pozornosti nepodpálil barák. V jeho 13 začala covidová omezení a já nebyla ani den doma, my jsme uzavřenou firmu nikdy neměli, takže byl tímto docela vyškolený. Nutno říct, že to nebylo dobré a stálo nás to všechny dost sil, i teď zpětně to nevnímám dobře, on mě potřeboval o dost víc, než bylo možné, aspoň v začátku. Neměli jsme vůbec prostor na to, abychom se s tou situací nějak sžili a naučili se v tom chodit. Ohledně rodinného života - trvala jsem na přítomnosti u večeře a pokud bylo třeba s něčím pomoct příbuzným. Nebyla jsem nikdy direktivní, vždy se to podařilo nějak rozumně vykomunikovat, jako někdy třískal dveřmi, odmlouval, ale nakonec jsme se dobrali k nějakému výsledku. A někdy to trvalo teda relativně dlouho, třeba u toho plavání, zrovna jednoduché diskuze to nebyly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
12.9.26 21:15

Naše 15 letá byla sama doma 4 dny 😀 a ne v bytě, ale v domě. Je ji 16 a v podstatě už má plnou volnost. V létě měla brigádu v kempu, takže tam přespávala. Dvakrát byla u kamarádky na chatě na několik dnů. Má naši plnou důvěru. Jasně že se občas bojím. Ale pracuju na sobě 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22126
12.9.26 22:46
@kyslík píše: Více

To je dobra latka :mrgreen: „hlavne ho nesmi privest policie“.

S tim strachem nepretrzite uplne chapu. Take to tak mam a to jsou jeste mali - cim vic se osamostatnuji, tim je to horsi. Ale to je asi vychova muzu, nemuzeme je drzet. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
12.9.26 22:46

Mám o něco mladší a holku.
Samotnou na kole v žádným případě. Ve dvou a více nemám problém, ale pravdilo vždycky minimálně ve dvou. Na koupák sama by ani nešla, jinak s kamarádkama může, mají instrukce že na sebe navzájem mají dávat pozor.
Oblečení neřeším, ať si mrzne v čem chce.
Energeťaky reším, to má „zákaz“ ale nedělám si iluze, že to dodržuje.
Kafe může, birella taky, to má povolený.
Angažmá v rodinném životě. S tím bojuju. Sama jsem to neměla ráda, takže se snažím nějaký balanc. Prababičku nechce navštěvovat, tam jí občas musím nutit. Jinak podle situace. Ale je zajímavý, že mi to připadá nedávno, co jsem sama bojovala s tím, že bych radši s kamarády než být např. na obědě u babičky. Teď jsem na druhé straně barikády a snažím se o nějaký kompromisy. Ze svý podstaty bych to radši nechala úplně na ní. Ale to úplně nejde :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15846
13.9.26 08:42

Kdyz byla dcera v tomto věku, pila kafe a občas chodila s kamaradkama do čajoven na vodní dýmku. Samostatne se pohybovala venku bez dozoru. K rybníkům nechodila a neměla potřebu jet někam na kole 20km, měla jiné zájmy.. Obléknout se uměla vzhledem k počasí, dost si potrpěla na to aby byla hezky moderně oblečena. K rodinným setkáním jsem ji nutit nemusela, zúčastnila de dobrovolně, pokud měla čas. Tehdy závodně tancovala a zabralo to dost času. Co se týká jídla, uměla se o sebe postarat. Mladší je 12 a taky začíná být dost samostatná aniž bych jí k tomu nějak extra vedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6702
13.9.26 09:08

Ten Birell teda. Nizke davky alkoholu. Ale uprimne neviem, ako by som to riesila s deviatakom. Ked bude chciet, kupi si ho za mojim chrbtom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
13.9.26 17:26

Z trochu jiného soudku. Jak to mají vaši pubertální hosi s nákupem oblečení a bot?
U nás si nechce nic zkoušet. Takže boty pretrpi (a bere první, které padnou), protože ví, že na jeho nohu to bez zkoušení fakt nejde.
Ale jít se kouknout po krémech na kalhoty? Mission impossible. Takže online nákup téměř všeho, ještě že má ke své výšce konfekční postavu. Jen já se teda ztrácím v pojmech jako loose, barrel, carpenter, trapper jeans. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.26 17:31

@Svistice od 12 let nosí stejně BF boty a kupuje si vždy o číslo větší a nosí je celoročně.
Kalhoty nenosí, má dvoje kraťasy, co točí už rok.

• Citovat
  • Upravit
33177
13.9.26 17:36

8o To nechodí se školou do divadla nebo neprovozuje v zimně nějaký sport? Jako v kratasech by mlady do divadla nebo na zimak bruslit fakt nešel. A když je pod deset stupňů nebo na táboře lezou nekflde maliním, tak si ty dlouhé kalhoty/tepláky teda rád vezme. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.26 17:44
@Svistice píše: Více

V divadle byli naposledy v šesté třídě. Loni v zimě na brusle nosil moje softshellky. I v -10 chodi do školy v kratasech, mikine a čepici. Na tábor si dlouhé tepláky letos už ani nebral. Sice byl doskrabany, ale je to jeho boj.

• Citovat
  • Upravit
5457
13.9.26 17:59
@Svistice píše: Více

Do toho co nosí mluví snad už tak od první třídy. Takže když jdeme do města, koukneme do obchodu, buď tam něco je nebo ne. Když mám něco vyhlídkového na e-shopu, tak s ním nejdřív zkonzultuju. Aktuálně necelych 13 let.
Ještě tak oblečení na doma si troufni, jinak nic..ale vkusem se docela potkáváme.
Manžel je zvyklý si taky vybírat oblečení sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5457
13.9.26 18:05

Tak mám aktuálně sedmáka.
Uvaří si jednoduché jidlo, uklidí, umyje nádobí. Nějak by i snad v krizi vypral.
Má volnost po městské části, na kole jezdí s kamarádem, minule těch 20 km dali. Pokud by to byla trasa na cyklo, nebo bez aut, tak asi v pohodě.
Co se týká kávy, moje dítě bezkofeinovou kávu občas pije tak od prvního stupně. Chutná mu to. Ještě za dob logo měl za odměnu vždy decaf cappuccino… A když tu dopisu, že raději ať si čas od času koupí Pomelo Grep, tak mě tu rozesetr na kopytech. Než aby kupoval a pil energetaky, tak tohle mi přijde menší zlo.
Snažíme se vždy o nějaky kompromis. Dodám, že manžel je abstinent a já si jednou za čas dám deci vína někde ve společnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
13.9.26 18:15
@Menton píše: Více

No můj právě o to kouknuti do obchodu opravdu nestojí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová