Výchova a samostatnost u deváťáků

Anonymní
12.9.26 16:02

Výchova a samostatnost u deváťáků

Jak to máte s výchovou a samostatností u vašich kluků v deváté třídě? Dovolujete jim jet samostatně na kole třeba 20 km - úplně samostatně bez kamaráda? Řešíte oblečení - v zimě není ideální nosit kraťasy? Řešíte, co jedí a nejedí - pijí a nepijí (kafe, Birell)? Nutite je, aby se účastnili rodinného života? Pustíte je samotné jen s kamarady :P koupat se k rybníku?
Co vše umí vaši kluci v devítce? Zvládli by vás už doma zastoupit a přežili by bez rodičovské péče?
Uvažuji, jak moc se změnila doba, když jsem byla v devítce, tak hodně věcí u nás doma nebyl problém, jezdili jsme s kamarádkou 15 km k nim na chalupu na kole a chodili jsme se koupat k rybníku, někdy jsem za ní jela i sama, teď jsem za nezodpovědnou, když podobnou věc dovolím synovi a i naopak, jsou veci, co by mě naši hnali a teď to je naprostá norma, třeba to kafe a Birell, první kafe jsem si s mámou dala až na VŠ.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33161
12.9.26 16:25

Mám osmáka.
V akvaparku byl sám s kamarády ze třídy na konci šestky. Na koupaliště bych ho taky pustila, kdyby chtěl.
Na kolo samotného asi taky, jen bych chtěla, aby měl s sebou mobil s možností sledování. Ale on nerad dělá něco sám bez společnosti.
Můj je oproti mne horkokrevný, takže kraťasy v době, kdy já už uvažuji o softshellové bundě jiz nekomentují. Spíš upozornim, že večer má pršet/ochladit se, takže mít mikinu v batohu by nebylo úplně od věci. No někdy mu ji musím doslova narvat. :zed:
Bez rodičovské péče ve smyslu, že si uvari jídlo, něco si koupí přežije. Nicméně nemám iluze, že by po čase nedošlo čisté prádlo a čisté nádobí. To by řešil, až když by opravdu nebylo již kde brát. Úklid by ho též netankoval.
Kafe okolo těch 15 příležitostně je za mne v pohodě. Jestli myslíš Birell jako nealko pivo, tak to za mne ok není, takže domu bych mu ho nekupovala. Ale nedělám si iluze, že když by po něm toužil, tak si ho opatří a vypije mimo domov.
Rodinný život je schůdný, pokud je zajímavý cíl, slíbené žrádlo nebo se bere kamarád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.26 16:31

@Svistice akvapark beru tak, že tam je plavčík, takže svým způsobem méně rizikové místo, u rybníka často není vůbec nikdo.
Birell ano nealkoholické pivo, pro mě je úplně mimo s tím, že si ho může dát později, ale kluci od nich ze třídy ho normálně běžně pijí. Neřeším energeťáky, ty ho zatím nenapadly.

• Citovat
  • Upravit
33161
12.9.26 16:44
@Anonymní píše: Více

My nikde koupací rybník bez lidi nemáme. Ale asi bych ho musela pustit, člověk sice muze mít obavy, ale nemůžeš si je sušit doma věčně, že..
U nás touží po ochucených radlerech, ale ty mu též nekupuji. A vysvětlila jsem mu proc. Vím, že babička mu dá občas napít od sebe.
Ale jak jsem psala, když bude fakt chtít, tak si to koupí. Zatím teda vím, že ty peníze vrazi spíš do coly.
Zákaz nákupu energetiku, THC medvídků a dalších návykových látek je podmínka přísunu kapesneho. Naštěstí je v tomhle celkem rozumný, ve staré škole měl takovou šílenou skvadru spolužáků, pro které energetika a wap byla v už okolo 11 let „normálka“, že je je snad z experimentu tohoto druhu vyléčen. V poslední době i teda trochuvresi „zdravou stravu“, takze za mě celkem cajk, pokud nezačne blbnout s nějakými dietami apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.26 16:52
@Svistice píše: Více

Chtěl by vše, jak radlery, tak i čistého nealko Birella, toho pije hodně děda.
THC a další zatím neřeší. WAP a energeťáky jedou ve třídě u šestáka a to už někdy od poloviny páté třídy.

• Citovat
  • Upravit
33161
12.9.26 16:58

Já se snažím věřit (možná jsem naivní) tomu, že se snad prevezme příklady z domova.
A není naštěstí apriori stádní typ.
Pivo u nás nikdo nepije, nechutná nám. Ani v širší rodině ho nemá nikdo „na žízeň“ jako generace mého dědečka. Pivo si o čas někdo dá k nějakému obědu nebo na grilovacce, stejně jako třeba ten Radler nebo víno.
Nekouříme, cigára nám všem smrdí a děti vědí, že jednoho dědečka nezažili právě díky jeho nezdravému životnímu stylu (cigarety a alkohol v patologické míře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9842
12.9.26 17:04

My máme deváťáčku a sedmáka. Nejstarší bude mít 18 za měsíc. Jedeme benevolentní, přátelský režim. Na všem se dohodneme, debatujeme. Zatím to funguje u všech. Kdybych skončila akutně v nemocnici, když je manžel v práci. Tak vím, že doma vše zastanou. Sama jsem měla rodiče v podobném módu. Fungovala důvěra. Můj muž měl nekompromisní výchovu. Nic nesměli. Nemluví o tom hezky. Kdysi řekl, že takovou přísnost pro své děti nechce. Jinak pustíme. Ale není zájem. Máme totiž svůj bazén. Tak je veřejné koupaliště neláká. Na kole běžně jezdí nebo lítají venku. Večerky neřešíme. Telefon neomezujeme. Kávu zatím netouží pít pravidelně. Nejstarší si občas dá. Ale má ráda jen ledovou kávu, kde je zmrzlina (takovou dělají u nás v pražírně) nebo nějaké latté. Prostě šlehané a musí mít vyloženě chuť. Nic pravidelného. Dneska jsem ji kávu nabízela a nechtěla. Mladší dcera si občas od ní cucne ledové kávy. Jinak nic. Nejmladší má rád šlehané mléko v kávovaru a do něj Granko. Vždycky jsme se otevřeně bavili o všem. Neděláme tabu.
Jsem býk. Takže nesnesu sama příkazy, zákazy, aroganci moci. To jak červený prapor nebo granát. Takže takhle odmítám fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.26 17:13

@Kelsey1 taky máme bazén, ale láká ho rybník u lesa. Lidi se tam normálně chodí koupat, ale jsou dny, kdy tam nikdo není.
Něco jiného je kolo v okoli s kamarády, něco jiného je cesta mezi vesnicemi, kdy jede sám 20 km…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.26 18:26

Mám osmáka po odkladu, takže bude mít za chvilku 15. Doma sám zůstává max 2-3 hodiny, venku sám nechodí (jen ze školy, protože není kapacita ho vodit), sám si jídlo nenachystá (ani neohřeje), zapomíná hygienu, nebere léky, co má, sám, sám si nenakoupí. Na kole pořádně jezdit ani neumí a představa, že bychom mu měli dovolit jet samotnému někam k rybníku se koupat (když pominu fobii z vody a absenci kamarádů) je poměrně úsměvná.

Jinak kávu, pivo nepije, energeťáky také ne, nevapuje (vím to jistě, protože si nenakoupí ani svačinu). Telefon má časově omezený a namátkově kontroluju, co tam dělá, sociální sítě tedy vím, že nevyužívá.

Oblečení řeším, až když je to úplně mimo (naruby, froté zimní ponožky v parném létě a podobně).

Vlastně odpovídá tak prvňáčkovi…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.26 18:28

Tak podle popisu asi nemáš standardní dítě, tam je situace jiná.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.26 18:36

Tak mentální retardaci nemá a chodí do běžné školy ;-) ale jinak ano, je to dítě s neurovývojovou poruchou.

• Citovat
  • Upravit
10051
12.9.26 18:48

Dcera je sice už SŠ, ale má čerstvých 15, takže podobný věk. Doma bývá sama běžně celé dny (přes noc zatím ne), uvaří si, postará se o sebe. Bydlíme ve velkém městě, kde jezdí zcela samostatně.
Kafe občas pije (přijde mi lepší kafe s mlékem, než třeba kola nebo energiťák), nealko piva možná někde s kamarády, doma ne. Oblečení neřeším už dlouho (i si velkou část kupuje sama), maximálně utrousím nějakou poznámku :mrgreen:
Samostatně chodí do bazénu, k rybníku nevím, jestli bych pustila. Na kolo samotnou ne, s kamarádkami ano - my jsme sice jak děti jezdily i samotní, ale ten provoz byl nesrovnatelně nižší.
Syn je o něco starší a od cca 16 jezdí sám s kamarády třeba na chatu, na druhý konec republiky na konferenci, občas je sám doma několik dní… bez rodičovské péče přežije, ale je schopný být týden na těstovinách s pestem a burgrech z rozvozu
kafe pije k snídani od druháku na SŠ, birella doma taky ne, oblečení neřeším (i když občas okomentuju vhodnost kraťasů v listopadu či dlouhých kalhot v červnu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37262
12.9.26 19:28

Většinu těch věcí neřeším ani u šestáka :mrgreen: jen měl teda zákaz chodit v létě v vodě bez někoho dospělého, protože je mizerny plavec. Ale s kanarady, beha kde chce, do oblečení mu nekecám (max doporučím, že je venku zima), nediktuju mu, co má jíst a pít, ví co nesmí (alkohol, energetaky apod), ale zbytek je v jeho režii, je teda sportovec, tak se sám zajímá o zdravou stravu a nenacpe se tunou sladkého místo oběda třeba. A jinak je úplně samostatný, doma pomůže, sám se vypraví do školy, na tréninky, všude si sám dojede, udělá si sám jídlo včetně vaření jednodušších jídel. Nedovedu si představit stát za zadkem a hlídat kluka, kterému je 15 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.26 19:31

@Kriss Tina ano s kamarády, ale myšleno samotné dítě bez ostatních lidí.

• Citovat
  • Upravit
1562
12.9.26 19:56

Můj 15letý je teda teď už v prváku na SŠ, ale v minulém školním roce to bylo stejné - vlastně si dělá, co chce, hlavně ho nesmí přivést policie a musí se občas ozvat, že je naživu. Birella pije, po kafi asi ještě nezatoužil. Energeťák asi tu a tam má, nevím přesně, co si kupuje, když je venku. Co jí, neřeším. Sám doma zvládl být už v osmé třídě 4 dny. Úplně se na to těšil :-) Přežíval teda na špagetách, buldaku, kebabu apod.
Teda to, že by se měl jít koupat úplně sám, kde nikde nikdo široko daleko nebude, bych mu vysvětlila, že je opravdu blbý nápad. S kamarády se koupat chodí do zatopených lomů. Jsou tam i cizí lidi kolem.
Oblečení řeším jen v tom smyslu, že co je milostpán ochoten vůbec vzít na sebe, abych nekupovala zbytečně věci, nad kterými pak ohrne nos.
Jinak jeli třeba autem s 18letým kámošem někam přes hodinu cesty nebo jezdí někdy s nějakým kámošem na elektrokoloběžce. Strach mám furt, kdykoliv vytáhne paty. A on když nemusí být doma, tak není, takže strach mám prakticky nepřetržitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová