Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim holky, zajimalo by me, jakmpristupujete k vychove, kdyz jste docasne i trvale v cizine, prizpusobujete se mistnim pomerum a jaksi „zvykum“ jestli mi rozumite? Nase mlada se pomalu zacina projevovat, myslim tim obcasne vztekani, uminenost, snazim se to mirnit ruznymi zpusoby a usmernovanim…celkove si ale pripadam oproti mistnim maminkam velmi nebenevolentnii a obcas celim pohorsenym pohledum…jak to resite vy? Btw momentalne jsme v Michiganu, konkretne blizko Detroitu
je to tvoje dítě, takže buď budeš snášet hnusné pohledy a mít vychované dítě nebo se podřídíš okolí a budeš mít fracka… je to na tobě.
Já vidím pohledy i tady v ČR
neřeším to, jejich dítě to není
Jo tak samozrejme, ze spis jedu po sve lajne a ve svem stylu vychovy, ale celkove me zajimaji rozdily v pohledu na vychovu a pristup kjinym nazorum, tady se nechava diteti volnost v nazorech i chovani a ovlivnuje to i bez y zivot, ve skole atd. Takze pred tou jejich benevolenci casto neni kam utect ![]()
@kucerat
no vidis, a mi treba prave naopak vyhovuje, ze v zahranici jsou benevolentnejsi a nemusim mit blby pocit, kdyz muj prcek lezi na zemi a nechce se zvednout ![]()
ja mam zatim obe deti hodne male, mozna casem budu mluvit jinak. zatim se tak nejak citim lip venku (jsme na jihu evropy)
Kdyby se mi mistni nazory a styl vychovy libily, tak proc ne. Nicmene nechat diteti volnost…no nevim. Vidim to ve svem okoli a dtastne se mi to nezda. To radeji pohledy okoli. Sice pred tou jejich benevolenci neni kam utect, ale dokud dite nejde do skoly, da se hodne ovlivnit. Pozdeji si myslim, zw to zalezi jednk na stylu predchozi vychovy a take na nature ditete.
Ja bych vychovala stejne jak v cechach, tak v usa, jen s drobnymi nuancemi ![]()
@kucerat, ne, jela jsem si po svém. Odmítala jsem se vrátit do ČR s rozmazleným fakanem, že to tak musím říct. I přes ručičku nebo po zadku jsem pleskla, když už to bylo příliš..i když to bylo v dané zemi trestné.
@Ali-Ali Jo tak tohle mi taky vyhovuje zrovna
ale treba priklad - dnes jsem delala cokoladovy dort a nase Karol zboznuje ten krem, byli jsme u sousedky na navsteve, je to zenska s trochu vetsim ditetem nez je nase - maji 3 roky, no a ta sousedky holka bastila ten dort a zacala ten krem rozmazavat p syole a psat „pismenka“, nase Karolin to videla a samozrejme to zacala delat taky…ta sousedka mlcky koukala a povidala dal to sve..a ja Karolin nech toho okamzite a ocistila jsem ji ruce a dala ji nprmalne zpatky lzicku..sousedka: jjeee nech je vzdyt to jsou deti, ukaz co jsi to napsala za pismenko na tu svoji
ja koukala jak blbka a pripadala si jak krkavci matka ![]()
@lekarnicka28 To plesknuti pres ruku taky obcas pouzivam, ale davam si sakra dobry pozor, aby me nikdo nevidel, to by bylo asi na socialku ![]()
@kucerat jooo, to jsem taky zpětně zjistila, že mi mohli prcka klidně z fleku sebrat ![]()
Já si jela po svém a spíš jsem víc vysvětlovala, proč toto či ono MY dělat nebudeme a proč to považuji za špatně nebo si myslím, že je lépe jinak. Mám to i teď po návratu do ČR mezi své třeba ohledně sladkostí a stravování.. Okolí na mně kouká jak na krkavce, ale já mám své důvody, proč mé děti se srajdama takzvaně pro děti cpát nebudou ![]()
@kucerat
hele, tak kdyz to byl jeji stul ![]()
je mi jasne, jak to myslis. jsou situace, kdy by clovek zasahnul, ale je to divne, kdyz vsechny deti kolem to delat muzou a nikdo nic nerekne.
ale takovy priklad - priletela jsem do CR na letiste a sedela na kafi, vedle sedelo par ceskych matek a deti litaly kolem. delaly celkem rachot, lezly po lavickach, shazovaly kufry (jejich) a matky po nich non-stop rvaly: sedni si, bud zticha, nervi, pod sem, tady sed, zklapni uz, nelez tam…proste neustale porvavani, bez sebemensiho vysledku a aniz by se nektera z tech matek od toho kafe zvedla.
ve spanelsku deti casto delaji jeste vetsi kraval, ale nikdo po nich nerve, takze ve vysledku je mi to daleko milejsi. rodice si daji kafe, detem nereknou ani slovo, ty se vyblbnout a casem prijdou samy.
v CR se ke revu deti prida rvani matek, obcas nejake rupnou nervy, diteti flakne, to rve jeste vic, ale blbnout neprestane a moje nervy trpi vic nez jinde ![]()
Ja prave taky nevim jaky mit postoj k tomu. Kolikrat diteti neco vysvetluji a reakce zadna. Takze tam jedine vazne pomohlo plesknuti po zadku. Kdyz porad neco jen vysvetluji, tak nevidim nekdy zadnou reakci. Jelikoz v cizine se to nesmi, tak to delam jen vyjmecne. Kazdopadne kdyz jsem byla v CR, tam zase pro zmenu kamaradky porad dokola mi rikali, ze byt to jejich dite tak uz ji davno by mel. Takze vlastne nesplnuji normy v cizine a v CR taky ![]()
@Ali-Ali Jo tak s timhle mas stopro pravdu to je mi taky milejsi ten necesky zpusob, jestli to tak muzu rict, ale ty situace se nabalujia nabaluji, musim najit nejaky kompromis ![]()
@kucerat
snazim se to brat z te lepsi stranky, ze proste vidime ruzne pristupy a snad si vyberem z kazdeho to lepsi ![]()
u nas my jsme s manzelem kazdy z jine zeme a zijem ve treti zemi, takze to je vubec zmatek… jsem si celkem jista, ze casem se obcas neshodnem ani doma, jak na vychovu. no ale to se koneckoncu casto neshodnou ani dva Cesi zijici v CR ![]()
@Ali-Ali To mas taky teda zajimave, ale jak rikas, obcas se neshodnou ani dva Cesi a doma
tady je to hodne zvlastni v mnoha ohledech, musim se na to asi zacit divat vice „americkyma“ ocima.., treba jsoi vsichni odrovnani, ze male sama varim
tady vsichni jedi ty jejich balene kupovane humusy, tak mi hned vsichni ukazovali, ze se t tam da koupit a kde, jakoze chudak holka z Cech vari jako ve stredoveku ![]()
@miasek Hm ono nekdy proste plesknout je ucinejsi, nejsem pro zbytecne mlaceni, ale batoleti proste obcas nektere veci jinak nevysvetlis
Tady jim to. Ud vysvetluji, teda snazi se nebo ignoruji, ze delaji ďeti neco spatne ![]()