Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
mám dotaz ohledně mé 9 leté dcery.
Je doslova závislá na mém otci a mé nevlastní matce, kterou od mala nesnáším. Nikdy mě nevychovávala, ale s mým otcem žije(každý v jiném bytě) už od mých 9 let, kdy od nás mám matka odešla. Dcera u nich byla od malinka, začla jsem v jejím jednom roku chodit do práce, ale stále jsem na ni měla dost času, abych se jí mohla věnovat. Přesto si ji rodiče dost často brali a já to brala tak, že jí mají rádi a že je to vlastně jediné vnouče, tak at si jí užívají. V jejich 18 měsících jsme se přestěhovali do Prahy, což nesli hrozně. Praha je špatná a zlá a můj nový přítel také. Všichni kolem mě byli prostě špatní. Vzath vydržel jen tři roky, právě kvůli hádkám s mými rodiči. Vrátila jsem se s dcerou zpět k rodičům i s novým partnerem, se kterým jsem již šest let. Toho nepřijali také. Takže jsme se vrátili zpět do PH kde jsme již tři roky. Bohužel jsem nebyla důsledná a dceru k rodičům stále pouštěla, jelikož jsem to myslela dobře.
Ale přerostlo to v to, že dcera začla vyhrožovat, že pokud ji k nim nebudu pouštět udělá něco hrozného, uteče apod. Má totiž celiakii, kterou vědomě nedodržuje a tohle je pro ni jediný trest, který by ji donutil dietu držet. Ze strany mého otce není žádná snaha. Praha je opět špatná a všichni kolem nás také a nejlíp se dcera může mít jen s nimi a tam. Můžete mi někdo poradit co s tím? Chi dodat, že decra nikdy nemusela u prarodičů uklízet, když se udělalo jídlo, keteré ji nechutnalo, udělalo se druhé atd. Prostě klasické rozmazlování.
Tak, je důležité rozlišit, co dceru k prarodičům táhne. Buď je to prostředí, kde nemá tolik povinností, a pak lehká pomoc - strč ji tam na dýl a ona uvidí, že babi a děda taky nejsou jen v pohodě. A nebo je to něco hlubšího - stabilita, klid, pochopení… To bys měla zjistit.
Možná tam dceru táhne to, že tam bydela většinu života a je to pro ní domov.Je tam zvyklá, na okolí, kamarády…a nyní je v cizím prostředí a necítí se tam tak dobře.
Spíš by sis měla řádně promluvit s rodiči a nastavit pravidla. Spíš je problém u nich, než u dcery. ta chudák neví čí je
. Holce spíš vysvětlit, něco v tom smyslu že o ní máš strach, a když nedodržuje co má, nemůžeš jí spustit z očí. mně osobně se vyhrožování, že nemůžou děcka k prarodičům, nelíbí.
Je odmala lakomá, žárlivá. I přes to, že má to samé, co můj 4 letý syn. Babička s dědou mají další 4 leté vnouče od nevlastního bratra a toho dcera uplně nesnáší. Chce je mít všechny jen pro sebe. I švagrovou. Mimochodem o mého syna zájem nemají. Jen tak zlehka, aby se neřeklo. Kvůli dceři se volalo třeba petkrat denně jestli je v pořádku… Prostě fakt nevím. Co se týče té dieti-domlouvala jí i paní doktorka a vyhrožovala nemocnicí atd. Slíbila ji krásnou knížku. Dcera odkejvala, naslibovala a jede v tom zase. Že prý prostě závídí ostatním dětem. Chodí a žebrá sušenky po dětech :-/Má plnou skřínku bezlep. věcí. Od sušenek, přes perníky, buchty atd.
@AĎA 84 řekla bych že těch problémů je teda asi víc.
Nezvažovala si radu od odborníka? Jinak jak jsem už psala, prostě dát nůž na krk rodičům, ať si uvědomí že dcera je nemocná a pokud ji chtějí vídat, měli by vám pomoct a ne házet klacky pod nohy. (chápu že to je ale asi těžké, stačí mi chlapova matka která děckám narve kde co a lepší když jí aspoň sladká jídla než jen suchý přílohy a tak, a netankuje jí že otcové dětí mají cukrovku, kterou děti můžou podědit)
A dceru trochu chápu, ono zakázané chutná nejlíp. V jejím případě o to víc.
Je to pro ní taky těžký když osatní můžou a ona ne.
@AĎA 84 píše:
Je odmala lakomá, žárlivá. I přes to, že má to samé, co můj 4 letý syn. Babička s dědou mají další 4 leté vnouče od nevlastního bratra a toho dcera uplně nesnáší. Chce je mít všechny jen pro sebe. I švagrovou. Mimochodem o mého syna zájem nemají. Jen tak zlehka, aby se neřeklo. Kvůli dceři se volalo třeba petkrat denně jestli je v pořádku… Prostě fakt nevím. Co se týče té dieti-domlouvala jí i paní doktorka a vyhrožovala nemocnicí atd. Slíbila ji krásnou knížku. Dcera odkejvala, naslibovala a jede v tom zase. Že prý prostě závídí ostatním dětem. Chodí a žebrá sušenky po dětech :-/Má plnou skřínku bezlep. věcí. Od sušenek, přes perníky, buchty atd.
Chápu to správně, že teď žiješ s otcem svého syna? Asi se dcera cítí odstrčená. Brácha má svého tátu, ona ne
Možná poroto se šprajcuje, hledá známé prostředí atd.
Jj, správně. Ale byla taková jěště když jsme syna neměli. Nechci naní házet špatné světlo, ale myslím, že pokud řkne, že 4 letého bratrance nenávidí a chce mít všechny jen pro sebe, o něčem svědčí. Syna-bráchu několikrát seřezala, kopala do něj a držela mu polštář na obličeji..co dodat…reakce prarodičů byla-nemůže za to, je jěště malá a nemá rozum…holky, jsem fakt zoufalá… ![]()
@AĎA 84 píše:
Jj, správně. Ale byla taková jěště když jsme syna neměli. Nechci naní házet špatné světlo, ale myslím, že pokud řkne, že 4 letého bratrance nenávidí a chce mít všechny jen pro sebe, o něčem svědčí. Syna-bráchu několikrát seřezala, kopala do něj a držela mu polštář na obličeji..co dodat…reakce prarodičů byla-nemůže za to, je jěště malá a nemá rozum…holky, jsem fakt zoufalá…
A jak na to reaguje otec syna?
Noo, už je n…j. Po 6 letech má asi právo. Ale nesmí nic říct, jelikož nic co řekne můj otec nebere za důležité…a s dcerou se snaží vycházet, promlouvat, domlouvat, ale prd platný
@AĎA 84 píše:
Noo, už je n…j. Po 6 letech má asi právo. Ale nesmí nic říct, jelikož nic co řekne můj otec nebere za důležité…a s dcerou se snaží vycházet, promlouvat, domlouvat, ale prd platný
Aha, takže ty máš nového muže, s nímž máš syna. Ty máš pocit, že dcera je lakomá a žárlivá, otčím je na ni nas…j.
Myslím, že se v rodině tvého otce prostě cítí líp. Možná má i pocit, že tam víc patří. ![]()
Nejlepší by byla nějaká celorodinná terapie. ![]()
Otčím je na ní naštvanej až ted poslední měsíc. Přijal ji a žehlil se mnou všechny průsery. Dcera prostě ví, že můj otec ho nemá rád a využívá toho. Psala jsem dvěma psycholožkam a u školní jsem s dcerou již byla. Když jsem situaci popsala, bylo mi vždy řečeno, že nejsem jediný případ, kdy si prarodiče přivlastnují vnouče-u nás je to třeba tak, že má nevl. matka chtěla vždy holku, ale měla nakonec kluka. Otec mě defacto vychovával sám a na mé dcěři se snaží vynahrazovat něco, co u mě nestihl. A 20 let žijí každý zvlast-což mi prijde na hlavu- I bych snad dohledala lek zpravy a emailovou konverzaci, kde mi fakt radí psychložka, abych přístup k nim omezila a určila pravidla.. A co se týče te lakomosti-není to pocit, ona prostě taková je. I na děti ve škole, kamaradky, učitelky…rozhodně nechci, aby si někdo myslel, že jsme ta rodina, kde je milované jen to „nové“ dítě a kde otčím starší dítě nepřijal. učil ji plavat, jezdit na kole, číst, psát. prostě táta. malá s nim nikdy problém neměla…prodtě se šprajcla…
Už mě i napadlo, že bych jim tam dceru na měsíc dala. at si zkusí jaké to je, chodit žehlit do školy problémy, a všechno to kolem. ale na to mi bylo řečeno, že na to nemají ani čas, ani nervy a že já jsem přece máma. abych nezapoměla dodat. muj otec s dcerou nikdy nebyl na procházce, nebyl pro ni ve školce, škole, v cukrárně, nevozil ji v kočárku…prostě nic. a nevl matka to samé. vozila a chodila na pout. skola, skolka-napr. nestiham z prace, muzete tam skocit? ne, mi taky nestihame. laska jako trám..no…
asi to nemá smysl. jak tak koukám, asi je opravdu chyba jen na mé straně a dnes by se rodiče měli řídit podle 9 letých děti. bohužel ve městě kde krachuje jedna tovarna za druhou praci neseženeme ani jeden, takže to budeme muset přežít do jejich 18 a pak může bydlet u dědy. určitě bude mít zájem
24 dubna jdeme k p. Losovi-psycholog Bulovka. jsem zvědavá na jeho vyjádření a každopádně dám vědět…
jen se bojím, že bude stejné jako ty tři předchozí ![]()
@AĎA 84 Ale ne, tak jsem to nemyslela, že za to můžeš jenom ty. Ty to určitě nemáš jednoduchý.
Ale vem si, že dcera vyrůstá v komplikovaných vztahových podmínkách. Ty nemáš ráda nevl. matku, tvůj otec nemá rád tvého přítele. Do toho stěhování, nové dítě.
Myslela jsem, že byste šli všichni někam a zkusili zjistit, co komu vadí. ![]()
@Bábrdl ale zakladatelka psala že v Praze aktuálně žijí už 3 roky, aspoń já to tak pochopila ne? takže v tomto směru nic nového…
@AĎA 84 určitě za to nemůžeš jen ty, taky si myslím že je to prostě všechno dohromady. Ale nerozumím tomu tolik abych mohla radit. Každopádně já bych asi volila odborníka, a věřím že ten poslední vám fakt pomůže a poradí. mmch ono taky je holce 9 že jo, puberta s ní začíná mlátit
Neboj, zas bude dobře ![]()