Výchova psa

14.1.12 19:32

Výchova psa

Ahojky. Chtěla jsem se poradit ohledně výchovy mého čtyřnohého miláčka. Je to fajn pes, jen je nevybouřený a dělá problémy při styku s jinými psy. Nemá ani důvod a začne na ně prudit, nejvíce, když je na vodítku. Vyskakuje a provokuje. Připadá mi, jako kdyby měl nějaký psychický blok, nevím. Zkoušeli jsme chodit na cvičák, ale můžu s ním jen na soukromé cvičení, protože s ostatními psy se mi nesnese. Tam mi jen řekli, že je to prostě nervák a ukázali pár triků jak ho v takových situacích zvládnout. Nepomáhá na něj křičet, bít ho nechci. V té chvíli se mu úplně zatmí před očima, je mimo, vidí jen toho psa. Kdyby to byl nějaký malý punťa, tak to neřeším…Ale ten můj obr se fakt těžko zvládá. Máte někdo podobné zkušenosti? Zkoušeli jste třeba psího psychologa? Máte nějaké triky? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
14.1.12 19:37

A socializace jako štěněte proběhla v pořádku? Družil se s ostatními psy? Nenapadl ho nějaký?
Jinak mě napadá jen kastrace, což většina lidí asi odmítne, ale já mám psa kastrovaného a myslím, že to hodně pomáhá ve styku s ostatními psy, že ani jiným „nesmrdí“ a tudíž po něm vyjíždějí jen opravdový pakárny.

Hlavně teda jakožto pejskař pejskaři ti chci poděkovat, že takového psa se snažíš cvičit, jdeš s ním na cvičák a zkrátka se chováš zodpovědně :kytka: :kytka: :kytka:
Bohužel to v současnosti není zas až taková samozřejmost :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
14.1.12 19:49

Tak já budu první kdo s kastrací nebude souhlasit :-)
Nevidím důvod proč nechodit na hromadný cvičák. Právě že ano. Čím víc bude mit kontaktu s ostatními psy tím líp. Za špatnou reakci na psa potrestat - neříkám mlátit, stačí vycukat vodítkem nebo cokoliv jiného, ty víš nejlip co na něj platí. A jakmile se na tebe podívá okamžitě odměnit. Když to budeš důsledně dodržovat + ten kontakt se psy a není to nějaký totální magor co by hned zabíjel tak by to mělo zabrat. Takže jak začne sledovat nějakého psa, oslovit, drcnout vodítkem (vypadá to jednoduše ale málokdo to umí), nalákat na sebe a jak začne koukat na tebe tak odměnit.
Chce to trpělivost. Vypadá to jednoduše ale není to tak lehké a bude to trvat. Nám to zabralo na dost sebevědomou rváčku. U ní to bylo o to složitější že když to člověk přehnal s trestem tak jí to ještě víc startovalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
14.1.12 19:53

nejdůležitější je socializace už od štěněte. Myslím si že by bylo dobré si znovu zajít na cvičák a nechat si poradit či případně se snažit přímo od cvičitele o názornou ukázku jak se k němu chovat pokud už na nějakého psa vyjede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.12 19:59

Děkuji za reakce. No já to zbabrala na začátku, jak byl maličký. Chodili jsme na cvičák jen pár měsíců. :? Bylo to všechno fajn, byl malinký a nerval se… Kastrace by mohla pomoc, ale nevím jestli bych do toho šla. Jedině mi pomáhá, když v ruce držím piškot jak procházíme kolem psa…Takže to vidím zase na ten cvičák a poctivě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
14.1.12 20:08

my zase máme strašpytla, co se ostatních psů, co jsou třeba jen o milimetr větší než on, hrozně bojí.

Pomohlo nám chodit na psí srazy mezi desítky psů a je to o hodně lepší. Ale nevím, jestli tahle „léčba šokem“ zabere i na nerváka :think: Pár nerváku, i když s náhubkem, na srazy taky chodí a našli si tam své psí kamarády ;)

www.psilaska.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.12 20:22

Děkuji za tip na stránky, jsou super :) to by se mi moc líbilo, uvidíme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
14.1.12 20:24

důkaz místo slibů :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
14.1.12 20:25

Moje fenka trpěla tzv. strachovou agresí - získala jsem jí do rukou až v jejích 8 měsících, nesocializovanou, navíc napadenou více psy - bylo to přes půl roku " mravenčí " práce, ale dnes je z ní naprosto pohodový pes. Bála se všech psů, lidí, aut, strachy nevyšla z domu. Také jsme byli párkrát na individuálce, jelikož s jinými psy to bylo nemožné, ale pak se to ukázalo jako chyba. Naopak - abychom jí mohli ukázat jak se má chovat, upozornit jí na nevhodné chování, k tomu musela být příležitost, kterou v izolaci nelze naučit. Pes musí pochopit, co dělá dobře a co nesmí dělat. Začali jsme od začátku, hodiny s ní proseděli na autobusové zastávce, vodili jí do restaurací, setkávali se napřed s jedním známým psem, požádali známé, at jí hladí, dají pamlsek, postupně přidávali další, až pomalu zjistila, že jí psi nezabijí a lidi jí nezmlátí, začala důvěřovat. A hlavně jí přestali litovat, nevraceli si v myšlenkách její " dětství ", naopak jsme se jí vysmáli, jak je blbá, že se bojí aut, zlehčovali situaci, a při setkání s novým psem nenapnout vodítko ( je to impuls )a hlavně být sama v sobě přesvědčená, že to je v pohodě. Jakmile si už v duchu řekneš - ta ( ten ) určitě vyjede, ten pes to tvoje myšlení okamžitě pozná, a zaručeně se tak stane. Jakmile mu důvěřuješ a jsi přesvědčená, že to bude v pohodě, je to tak, u tvého psa. Na druhém konci vodítka máš to, co opravdu chceš a co cítíš. Rychle pochopí, když mu ukážeš, jak má vypadat setkání s jiným psem, co je dobře a co ne. U nás fungoval cukr a bič. Vylítla jsi, zavrčela ? tak to ne, mladá, jdi do prčic, já se zlobím, jsem na tebe pěkně nas.. a nebo přišla jsi ke psu pomalu, klidně - děláš mi radost holka, pamlsek, mám tě moc ráda. Bít psa v žádném případě, když mně nas…tak jsem jí chytla za tlamu a z očí do očí razantně vysvětlila,že tohle teda ne, pozná to na výrazu, na intonaci hlasu, stejně tak i radost. Dnes si hraje i s dospělými fenami, a když jí nevoní, ignoruje jí a jde pryč a jorkšírci jí lezou po zádech i do huby :) Ale jak píši-začátky byly příšerné. Byli jsme neštastní všichni, hlavně ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
14.1.12 20:47

z mého příspěvku nadšená nebudeš…s vysokou pravděpodobností socializace neproběhla správně a na 100% to není agrese ze strachu…spíš bych řekla že ve vašem vztahu je alfa samec on a ne ty jako páník…u psů neplatí nějaké-mlátit ho nechci…kdyby si ve smečce dovoloval na psa „nad“ ním, tak ten jednou varuje a podruhé už ne…rovnou útok a srovnání si podřízeného…nějké domouvání neplatí…já bych volila variantu přitvrdit…ne fyzickou silou…ale být přísná a důsledná, to jediné funguje…jak je na tom s výcvikem, když je navolno a ty ho zavoláš okamžitě přijde, sedni, lehni zůstaň nekompromisně na první povel…nebo vyhledat odborníka…možná na netu budou ještě díly seriálu co uváděla MVDr. Žertová…je dobrý se na to kouknout, možná ti to pomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
14.1.12 20:50

jo a taky spravedlivá abych dodala…jak psala lenulik…pochvala za správnou věc, ale bez trestu za špatnou to nepůjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
14.1.12 21:17

Já viděla pár dílů s Žertovou a ty její řady mi přišly o ničem. Hlavně si vybírali psy který žádný velký problém neměli.
Jo a chytit za tlamu a povídat si se psem z očí do očí ve vyhrocené situaci moc nedoporučuju. Mohla by jsi taky skončit na chirurgii. Nebylo by to třeba cílené, jen přeskok, ale já bych tohle neriskovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
14.1.12 21:23

Ano, jak píše bubloun - dát psovi srozumitelně a bez kompromisů najevo,kdo tady rozhoduje, že on nebude rozhodovat o ničem - bud se budeš chovat tak, jak chci já a co se po tobě žádá a budeme kámoši a nebo dostaneš " přes držku " Ve smečce to takhle funguje a psi tomu dobře rozumí.( psi jsou i štastnější a spokojenější, kdy nemusí nic řešit, že každou situaci za něj vyřeší jeho pán, jsou vyloženě rádi za nejnižší příčku )Ale musí fungovat oboustranná důvěra - pes musí vědět, že se na tebe může v každé situaci spolehnout, tak jako ty na něj. Nesmí mít strach, že bude bit. Za nežádoucí chování okamžitě potrestat " dát facana " ale tím to končí, k situaci se dál nevracet. Chováš se už dobře, fajn kámo. Pes má plastickou pamět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
14.1.12 21:35
Arumba píše:
Já viděla pár dílů s Žertovou a ty její řady mi přišly o ničem. Hlavně si vybírali psy který žádný velký problém neměli.
Jo a chytit za tlamu a povídat si se psem z očí do očí ve vyhrocené situaci moc nedoporučuju. Mohla by jsi taky skončit na chirurgii. Nebylo by to třeba cílené, jen přeskok, ale já bych tohle neriskovala.
Tak tohle jsem si ani na okamžik nepřipustila, bát se svého psa - to je to poslední a ve výchově nemyslitelné. Psala jsem, že byla nesocializovaná, bázlivej plašan, ale pes s mozkem - ne magor.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
14.1.12 21:48

Já se jí taky nebojím. Ale když byla naštvaná na psa tak se v přeskoku otočila i po mně. Takže mně to přijde zbytečný risk nastavovat obličej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný