Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vespolek, potřebují asi jen úklidnit..
dcera měla čerstvé 8 le, máme ji ve střídavce třetím rokem a s ex se většinou na všem domluvíme, málokdy je nějaký problém..včera mi ale psal, že nechal jít malou 4 zastávky busem MHD k dědovi..jede až na konečnou a tam ji čekal děda..já mu teda psala, že si myslím, že je to brzo, nemá ani telefon, nic, kdyby se cokoliv stalo, tak je tam sama prostě..ano, není to třeba ani 10 minut, ale stejně…bydlíme v krajským městě na západě Čech, mám o ní strach..nechci být za hysterickou matku, ve finále je to stejné jeho věc a udělá si to po svém, ale opravdu to není brzo? podle něj se nic nestane a vše zvládne..ale stačí aby jen prudce zabrzdil, spadne, rozbije si hlavu a pak se bude řešit, kde má tátu nebo mámu..nebo ji někdo řekne, že s ním má vystoupit, že půjdou za maminkou a ona poslechne
řekněte mi, že nemám šílet, naštěstí je to jednou za 14 dnů…
Jo, nešil. Tak ji kup volací hodinky s GPS plus pouč jak se chovat v určitých situacích.
Tak osobně mi přijde, že v 8 letech by tohle dítě mělo zvládnout…cesta cca 10 minut, jede až na konečnou, poučit, že jinde nemá vystoupit a jak se chovat v autobusu, cestu minimálně jednou projet spolu a pak už může jezdit samostatně. Ale každé dítě je jiné, některé to zvládne už v 6 a jiné až ve 12, protože je roztržité nebo nevím co. Ty sama nejlíp dceru znáš. Já tak staré děti ještě nemám, ale doufám, že v 8 letech tohle budou zvládat s přehledem. Já zhruba okolo 9 let takhle jezdila za kamarádkou do sousední vesnice, ona na mě čekala na zastávce (ale nebyla to konečná).
@JancaS84
Děkuji, snažím se nesilwt opravdu, ale mám o ní prostě strach..je pořád hodně dětská
hodinky jsme koukali, ale žádné neměli moc dobře recenze a vzhledem k tomu, že pořád něco ztrácí a zapomína nevím…možná telefon jen když půjde tím busem aby mohla kdyžtak volat..
@Pauznuto píše: Více
Vesnice by mi asi nevadila, ale tohle je velké město, hodně cizinců, fetek, prostě se bojím…právě že roztržita je pořád, cestu zná, ale nemůžu si pomoct, neumí si představit, že by mi volali, že tam nedojela ![]()
@Pamaro píše: Více
A jak se na to dívá dcera? Je to pro ni v pohodě nebo je vždy ve stresu, že má cestovat sama?
Mě tedy přijde normální, že si i prvňák dojede několik zastávek do/ze školy (V Praze). Takže řešit to u 8 leté může jen helikoptéra, promiň ![]()
tak telefon asi ztratí spíš než hodinky, které má napevno na ruce, tak určitě všechny hodinky, co jdou koupit, nemají špatné recenze,
pouč dceru, jak cestovat, pořiď volací hodinky a může jezdit
@Yasmen píše: Více
No dobře teda, nebudu helikoptéra
když ona je taková prd*lka ještě
stačí že se zapovídá a zapomene na vše ![]()
@stinga píše: Více
Telefon by měla jen na tu cestu…ty hodinky by normálně nenosila, ve škole už řešili ztracené, sundávají je na telocvik, ukazujou dětem, pak někde položí a už o nich neví
jako nechceš řešit za týden ztracené hodinky za 2litry ![]()
To co popisuješ mi přijde úplně v pohodě a souhlasím s ex. Dokonce si myslím, že jste měli začít trénovat samostatnost už dříve. Musíš jí dát důvěru, jinak přes tvoji úzkost nevyroste.
no tak to je jedno, když se ti zdá schůdnější telefon, tak jí pořiď telefon, dcera má oboje, a telefon má tu nevýhodu, že se tam dají hrát hry a sledovat you tube, tak tím spíš nebude věnovat pozornost cestě, a hodinky má za 600,
jezdí sama do školy a v pátek sama ze školy, hodinky jí teda nedávám, akorát v pátek má ten mobil, mobil má starý po mně, tak kdyby ho ztratila, tak to nebude taková škoda
Já vím, že je teď jiná doba, ale já jsem jako předškolačka jezdila 20 km k babičce na vesnici sama autobusem. Máma mě ve městě posadila a babi u autobusu vyzvedla. Nebylo mi ani 6. Takže v 8 letech pár zastávek městskou mi připadá ok, spoustu dětí jezdí samy MHD do školy už v první třídě.
Dcera měla ve druhé třídě spolužáka, který jezdil denně do školy do města na kole z vesnice cca 8 km. Oni měli hodně dětí a všechny byly dost samostatné.
Jako dnes se to řeší víc a aktuální zkušenosti nemám, ale já se v tomhle věku běžně po škole přesouvala sama MHD v Praze na různé kroužky, tam a zpět, vyzvedávali mně jen v zimě, kdy byla odpoledne už tma… podle mě není důvod, proč by to neměla zvládnout.