Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem jeho sestra. Mám právo vyjádřit názor na to, že s tím nesouhlasím a ne mi tady křivdit tím, že vlastně, když ho nevychovávám nemůžu nic říct. Navíc mu to dlužím. Prožil si toho už dost na to kolik mu je. Tenhle problém se už dávno mohl vyřešit, když se začal nejvíc vztekat. Takže ano, svádím tím chybu na prarodiče. Už při prvních problémech jsem jim řekla ať mu ten počítač vezmou, protože problémy začaly kvůli PC. Ale ne. Nikdo nic neudělal a mně samotné zakázali ten komp vzít.
Taky nějak nevím o tom, že bych se zmínila, že kolem něj chodíme po špičkách a omlouváme jeho chování, protože to se opravdu neděje. Kdyby jo tak se určitě nepřemýšlí o tom, že by se poslal do speciálního zařízení a já rozhodně nehledám nějakou zlatou střední cestu. Protože kdyby ano rozhodně nenapíšu příspěvek o tom, kde žádám o radu jestli někdo nezná převýchovné tábory, kde by měl opravdu přísný režim.
Pokud jde o to zařízení tak tam klidně může jít a vrátit se jako ještě větší zmetek než je teď. Což se i stává, stejně tak to může být i kvůli táboru. Takže se omlouvám, že jsme ho tam nešoupli hned a váhá se s tím ![]()
Byl u psychologa, ale nějak ho nezajímá, co ten pán říká, protože je mu nesympatický. Pan psycholog navrhl ať se tedy zbavíme toho, co způsobuje tu agresi a uděláme mu program, aby se nenudil. Jenže doma se nehlo ani prstem, aby se s tím něco udělalo.
Učí se jako průměrný žák řekla bych. Jedničkář ani dvojkař to není. Občas ano občas ne. Když už mu ve škole teče do bot kvůli známkám tak mu nedělá problém si je vylepšit.
Toho se také bojím. Proto nechci, aby šel do toho ústavu. Co, když se tam chytí špatných lidí a bude to horší? Kvůli tomu, co dělala naše matka máme sklony k drogám a on má ještě další sklony k alkoholismu a oné agresi, kterou má po svém otci.
A ano, nemá nastavené hranice. Nikdy neměl. Doma šlo hlavně o to, aby byl spokojenej a dostal vše, co chtěl. Děda mu vždycky všechno dovolil a koupil. Teď to není výjimkou.
Souhlasím s Vámi, co se týká ústavů. Brácha neměl dobré dětství, jeho otec rád pil a mlátil před námi naší matku takže si z toho určitě nese nějaké špatné vzpomínky což doma nikoho nezajímá. Stejně tak to bylo u mě.
Doma je největší problém to, že i když babička něco zakáže děda jde a bráchovi vyhoví. Kdyby se už dávno sebral ten PC, co tohle všechno způsobil je klid a tohle nemusíme vůbec řešit. I kdyby se do toho ústavu poslal pochybuji o tom, že by se doma něco změnilo.
Snažím se s nimi nějak pracovat a donutit je opravdu k tomu, aby mu byl ten počítač zabaven, ale ani jeden z nich mě neposlouchá a babička vidí jako nejsnazší způsob o dát do onoho ústavu.
@Anonymní píše:
@lucynka25Byl u psychologa, ale nějak ho nezajímá, co ten pán říká, protože je mu nesympatický. Pan psycholog navrhl ať se tedy zbavíme toho, co způsobuje tu agresi a uděláme mu program, aby se nenudil. Jenže doma se nehlo ani prstem, aby se s tím něco udělalo.
Učí se jako průměrný žák řekla bych. Jedničkář ani dvojkař to není. Občas ano občas ne. Když už mu ve škole teče do bot kvůli známkám tak mu nedělá problém si je vylepšit.
Toho se také bojím. Proto nechci, aby šel do toho ústavu. Co, když se tam chytí špatných lidí a bude to horší? Kvůli tomu, co dělala naše matka máme sklony k drogám a on má ještě další sklony k alkoholismu a oné agresi, kterou má po svém otci.
A ano, nemá nastavené hranice. Nikdy neměl. Doma šlo hlavně o to, aby byl spokojenej a dostal vše, co chtěl. Děda mu vždycky všechno dovolil a koupil. Teď to není výjimkou.
Takže problém opravdu není brácha, ale prarodiče. A pokud ti si neuvědomí, že je potřeba na tom zapracovat, tak to prostě nepůjde…
Byli jsme u psychologa a o něčem takovém se nikdo nezmínil. A ano je nevychovaný. Proto babička vidí jako nejlepší řešení ho poslat pryč. Konkrétně do nějakého střediska kam se posílají děti jako je on. Navštěvoval by tam i školu. Vysvětlila bych to tak, že to něco jako dětský domov se školou, jídelnou apod. Až na to, že nebudou mít přístup k žádné elektronice a za dobré chování mohou jet domu na víkend.
Ale zase nehledej příčinu jen v počítači, to je zástupný problém. Jestli mi prarodiče nedávají hranice, tak je jedno, jestli mu seberete PC, najde se něco jiného
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám nejspíš neobvyklý dotaz. Bohužel už nevím jak dál. Mám 14- ti letého bratra, který má problém s agresí. (posledních pár let je to horší. Dostal od dědy počítač a nedělá nic jiného než, že hraje) Od mala nás vychovávají prarodiče, se kterými má opravdu špatný vztah. Už několikrát se s babičkou popral a nedávno jí dokonce řekl, že do roka chcípne. Se sociálkou babička řeší, že by bratra poslali do nějakého výchovného střediska s tím, že by tam chodil i do školy. Což se mi moc nezamlouvá, protože by tam ztratil veškeré kamarády a lidi by na něj koukali skrz prsty. Přiznejme si, kdo by z rodičů chtěl doma kluka, co musel být v nápravné škole? Nikdo.
Tím se chci zeptat jestli nevíte o nějakém TÁBORU, kde „převychovávají“ děti. Opravdu tím myslím tábor, který by se konal o velkých prázdninách. Nechci, aby to zasahovalo do školy. Opravdu mám strach, že by to tak mému bráškovi zničilo život.
Hele opravdu bych neverila, ze tohle napisu, normalne s tim nikdy nesouhlasim a jde mi to proti srsti..Ale proste by to chtelo prisnej rezim..(A tohle rikam asi poprve
€
Je jasne, ze se trapi, vyliva si svoji frustraci, verim, ze to treba v zovote nemel lehke..Nejrove samozrejme to resit po dobrém(to uz jste ale asi resili, ze?).Proc ma spatny vztah s nimi? Toho kluka je mi lito…
A co na to cely rika děda? Ten by mu mel v podstatě vynahrazovat toho otce..
Příspěvek upraven 10.04.20 v 10:57
@Anonymní píše:
@KeyllahJsem jeho sestra. Mám právo vyjádřit názor na to, že s tím nesouhlasím a ne mi tady křivdit tím, že vlastně, když ho nevychovávám nemůžu nic říct. Navíc mu to dlužím. Prožil si toho už dost na to kolik mu je. Tenhle problém se už dávno mohl vyřešit, když se začal nejvíc vztekat. Takže ano, svádím tím chybu na prarodiče. Už při prvních problémech jsem jim řekla ať mu ten počítač vezmou, protože problémy začaly kvůli PC. Ale ne. Nikdo nic neudělal a mně samotné zakázali ten komp vzít.
Taky nějak nevím o tom, že bych se zmínila, že kolem něj chodíme po špičkách a omlouváme jeho chování, protože to se opravdu neděje. Kdyby jo tak se určitě nepřemýšlí o tom, že by se poslal do speciálního zařízení a já rozhodně nehledám nějakou zlatou střední cestu. Protože kdyby ano rozhodně nenapíšu příspěvek o tom, kde žádám o radu jestli někdo nezná převýchovné tábory, kde by měl opravdu přísný režim.
Pokud jde o to zařízení tak tam klidně může jít a vrátit se jako ještě větší zmetek než je teď. Což se i stává, stejně tak to může být i kvůli táboru. Takže se omlouvám, že jsme ho tam nešoupli hned a váhá se s tím
však ano, vyjádřit svůj názor dokáže každý. Něco ale udělat, konat, to už není evidentně pro každého. Pomlouvat výchovu jiných, ale sám nic neudělat, je přece tak snadné ![]()
s podobnými dětmi se potkávám v práci, tak mám trochu představu o jaké rodiny jde a jak ty děti končí. Až babičce ublíží, tak ho tam pošle soud a můžes se zlobit zase na někoho dalšího. On potřebuje mantinely, pravidla a jejich jasné dodržování, prostě pevnou ruku a to bohužel nemá.
@Anonymní píše:
@LalelaleByli jsme u psychologa a o něčem takovém se nikdo nezmínil. A ano je nevychovaný. Proto babička vidí jako nejlepší řešení ho poslat pryč. Konkrétně do nějakého střediska kam se posílají děti jako je on. Navštěvoval by tam i školu. Vysvětlila bych to tak, že to něco jako dětský domov se školou, jídelnou apod. Až na to, že nebudou mít přístup k žádné elektronice a za dobré chování mohou jet domu na víkend.
Ale to co popisuješ, je dětský domov se školou. A je to zřejmě jediné místo, kde by mu mohli ještě pomoct. Tak proč se tomu tak bráníš? Ty a prarodiče ho evidentně nezvládáte a bude se to s věkem a partou horšit. Má našlápnuto na kriminál. Tam mu můžou ještě pomoci.
A nějaký tábor „přežití v přírodě“ pro kluky by se nenašel? Bohužel už bude všechno plné. Ale určitě jsou. Googlit můžeš sama.
Tomu „ústavu“ bych se nebránila, potřebuje zkušenost, že existují i přísnější podmínky, aby si toho u vás vážil.
cca před třemi rokama jsem toho měla plný zuby a zničila mu myš a sluchátka, aby už hrát nemohl. Myslíte, že to k něčemu bylo? Dostala jsem seřváno a koupili mu ještě lepší zařízení. Takže jo, já už se s tím snažila něco dělat. Dokonce jsem kvůli tomu ve spojení s jeho sociální pracovnicí a snažím se s ní mluvit o tom, co se děje. To já jí řekla ať babičku donutí dovléct bratra k psychologovi, protože mě doma nikdo nikdy neposlouchal. Jestli si Vám tohle přijde málo tak se omlouvám, ale já už víc dělat nemůžu.
Zrovna takovýhle tábor mě nenapadl. Děkuju za radu. Chtěla bych nejdřív zkusit nějaký přísnější tábor, než ho rovnou posílat do ústavu.
Ten tabor se mi zda taky jako ta lepsi varianta..
Chapu, ze to bude pro vas tezky ho tam poslat..Taly bych sve dite asi nezvladla poslat do ústavu, na vychovnej tabor atp…
A jak probíhá ten tabor? ![]()
Není to dětský domov. Já to tak vysvětluji, protože mi to přijde jako nejlehčí na pochopení, ale z dětským domovem to má snad společný jen to, že děti nevidí své rodiče. Proč tomu bráním jsem už napsala v prvním příspěvku. Pochybuju, že i kdyby se tam napravil tak se jeho chování doma zase nezhorší, protože jsme ho tam poslali a lidi se k němu ve škole (tím narážím na učitele) otočí zády a budou ho brát jako toho největšího grázla na světě. S jeho povahou to bude ještě horší než teď.
Když neuvidím už žádnou jinou možnost tak dobře. Sama budu na babičky straně a souhlasit s ní s tím, aby ho tam poslala. Pořád, ale nevidím nic na tom, že se snažím najít nějakou lepší cestu.
Navíc jak už psala jedna paní. Pokud se výchova nezmění ani doma nemá nápravné zařízení cenu. Babička očekává, že se změní pouze můj bratr s tím, že její přístup zůstane pořád stejný. Což mi přijde dost špatně. Protože její výchova taky není excelentní. Pokud mi chcete říct, že je od babičky velkorysé, že si k sobě bratra vzala tak Vás musím ubezpečit o tom, že mohl jít ke své tetě, která ho už stejně u sebe měla od malička (máma jí ho dávala na hlídaní třeba na měsíc, protože se nebyla schopná o něj postarat). Ale babička řekla, že ne, že to zvládne, I když všem bylo předem jasné, že ne. Už v té době byla stará. U své tety, ke které jezdí se chová úplně jinak. Zprvu nám ani nevěřila, že je bratr takový zmetek, protože její manžel nad ním má pevnou ruku. Nikdy by si u nich nedovolil to, co tady.
@Russet
On nikdy tu pevnou ruku neměl. Děda ho už odmalička rozmazloval a všechno mu dovoloval hlavně, aby byl klid. Tím chci jenom říct, že tady ta pevná ruka vždycky chyběla a ne, že se úplně vymkl z kontroly a najednou přestal fungovat.