Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
blbost, děcka jsou v VÚ nejvíc pro útěky, záškoláctví a drobné krádeže (většinou vše dohromady ). Já si teda dokážu představit i horší trestné činy
V pasťáku rozhodně ne. Představ si je, ty nejhorší, za ty tam ta děcka často jsou. Dnes skutečně útěky a záškoláctví nikoho nezajímá - socialku, pokud by to byl extrém tak maximálně dětský domov (že by před tím „absolvovali“ diagnostak, to taky není moc pravděpodobný). Je to velký rozdíl, než co bylo dřív.
@Anonymní píše:
Myslíš si, že prarodiče schválně vychovávají vnuka, aby byl co nejhorší? Vychovávají ho tak, jak umí.
Ty jsi zakladatelko už dospělá? Vypadá to tak. Nemůžeš se s bratrem někam odstěhovat a vzít si ho do péče? Zbavíte se neschopných prarodičů a protože ty víš, co je pro něj nejlepší, určitě bude tvoje výchova pro něj přínosnější. Popřemýšlej o tom.
Teoreticky by mohla, v praxi soudy ale moc nechtějí svěřovat mladší sourozence starším, pokud je v rodině někdo ve věku rodičů, či prarodičů. Někdy soud ani nesvěří sourozence i dostatečně zpusobilemu staršímu sourozenci i když v rodině nikdo jiný ochotný. Je to smutny, ale je to dost o soudci, někdy i o advokátovi.
@Russet píše:
Já si teda nedovedu představit něco horšího, než že mi vnuk bude vyhrožovat smrtíAsi není ideální „rodič“, ale tohle se teda lidem, co se starají, nedělá.
Co třeba ublížení na zdraví, znásilnění, zabití. Dávám jen příklady, co si lze představit. Víc konkrétní nebudu. Pokud tohle stihne mladší patnácti let, většinou zkysne v pasťáku, od 15(16) do 18 tam už je větší manévrovací prostor, kam takové dítě dat, ale nemalá část opět konci do těch osmnácti v pasťáku.
@Russet píše:
Já si teda nedovedu představit něco horšího, než že mi vnuk bude vyhrožovat smrtíAsi není ideální „rodič“, ale tohle se teda lidem, co se starají, nedělá.
Já netvrdím, že se to dělá. Důvodů může být vícero. Já hlavně říkám, že u takového dítěte se maximálně může změnit ten, kdo jej vychovává. V tomhle případě teta, dětský domov. Nicméně, pokud se prarodiče rozhodnou se ho nevzdat, tak šance, že by zasáhl „stát“ je větší jen v případě, že by se tak dělo opakovaně. Prarodiče by to hlásili, tam by se potom dělalo šetření, zápisy, ideálně by chtěli svědka takové situace, nebo záznam (např. Video). Jestli je kluk jinde v pohodě a jen doma je zle, je problém (i když třeba nechtěný) i na straně prarodičů. Nicméně jednou se rozhodli se o ně starat, kluka chtějí mít u sebe, ale to znamená i povinnosti a to i ty nepříjemné. Když psycholog řekne, ze je potřeba pracovat na chování obou stran, tak není možné, aby ta dospělá strana to odmítla, ale po decku to chtěla. To je akorát medvědí služba, která tomu klukovi do života možná víc uškodí, než pomůže. Pokud se podobně výchovné problémy objevily už u rodiče dětí, teď u vnuka a prarodiče takové problémy sami nemají, pak je třeba se víc zaměřit na jejich způsob vedení vychovy. Ale tady to celé působí tak, že vnuka „nedovolili“ dát tetě a při problémech se jim nesmí „sahat“ na jejich výchovu, ale šup k psychologovi, ať nám vnouče spraví a to je naprosto špatný přístup.
@Sexynohy píše:
Co třeba ublížení na zdraví, znásilnění, zabití. Dávám jen příklady, co si lze představit. Víc konkrétní nebudu. Pokud tohle stihne mladší patnácti let, většinou zkysne v pasťáku, od 15(16) do 18 tam už je větší manévrovací prostor, kam takové dítě dat, ale nemalá část opět konci do těch osmnácti v pasťáku.
Tak babičku asi znásilňovat nebude a smrt jí přeje. Takže znovu, opravdu bych nečekala, co mu přeletí přes čumák a šel by.
Středisko výchovné péče by mohlo pomocí. Vidíš to dost zkreslené a nereálné.
Navíc předpokládá spolupráci rodiny, že bude dojíždět a účastní se společných terapií, měli by naučit i pracovat s dítětem a ukázat "jak na něj ".
Pobyt tam je časově omezeny a rozhodně na něj ucitele nebudou koukat skrz prsty! A s kamarády kontakt obnoví.
@Sexynohy píše:
V pasťáku rozhodně ne. Představ si je, ty nejhorší, za ty tam ta děcka často jsou. Dnes skutečně útěky a záškoláctví nikoho nezajímá - socialku, pokud by to byl extrém tak maximálně dětský domov (že by před tím „absolvovali“ diagnostak, to taky není moc pravděpodobný). Je to velký rozdíl, než co bylo dřív.
nic ve zlým, ale v tomto makám, takže o tom něco vím ![]()
@Keyllah píše:
nic ve zlým, ale v tomto makám, takže o tom něco vím
To by mě zajímalo kde, protože píšu o vlastní zkušenosti - studijne-profesni ![]()
@Sexynohy píše:
To by mě zajímalo kde, protože píšu o vlastní zkušenosti - studijne-profesni
v DD a VÚ, kde jsou samozřejmě i spisy jednotlivých dětí s rozhodnutím soudu, kde se odůvodňuje, na základě čeho, jsou tam umísťovány ![]()