Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám nejspíš neobvyklý dotaz. Bohužel už nevím jak dál. Mám 14- ti letého bratra, který má problém s agresí. (posledních pár let je to horší. Dostal od dědy počítač a nedělá nic jiného než, že hraje) Od mala nás vychovávají prarodiče, se kterými má opravdu špatný vztah. Už několikrát se s babičkou popral a nedávno jí dokonce řekl, že do roka chcípne. Se sociálkou babička řeší, že by bratra poslali do nějakého výchovného střediska s tím, že by tam chodil i do školy. Což se mi moc nezamlouvá, protože by tam ztratil veškeré kamarády a lidi by na něj koukali skrz prsty. Přiznejme si, kdo by z rodičů chtěl doma kluka, co musel být v nápravné škole? Nikdo.
Tím se chci zeptat jestli nevíte o nějakém TÁBORU, kde „převychovávají“ děti. Opravdu tím myslím tábor, který by se konal o velkých prázdninách. Nechci, aby to zasahovalo do školy. Opravdu mám strach, že by to tak mému bráškovi zničilo život.
Tvymu braskovi mnohem vic znici zivot opatrne chozeni kolem nej po špičkách. Muze ti ho byt lito, ale vic do toho nezasahuj.
Tak zázračný převýchovný tábor fakt asi neexistuje, já být babičkou, tak ho do toho pasťáku pošlu, než ji bratříček třeba zabije ![]()
Možná by mu pomohl psycholog- psychiatr, aby se zjistila příčina agrese
Je potřeba toto řešit..agrese se může zvyšovat, až bude úplně nekontrolovatelná..může dojít i k neštěstí. Nejprve psycholog, poté třeba i návštěva školy s tím, jak se chová tam a rozhodně je potřeba to řešit!! Dokud je čas!!
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám nejspíš neobvyklý dotaz. Bohužel už nevím jak dál. Mám 14- ti letého bratra, který má problém s agresí. (posledních pár let je to horší. Dostal od dědy počítač a nedělá nic jiného než, že hraje) Od mala nás vychovávají prarodiče, se kterými má opravdu špatný vztah. Už několikrát se s babičkou popral a nedávno jí dokonce řekl, že do roka chcípne. Se sociálkou babička řeší, že by bratra poslali do nějakého výchovného střediska s tím, že by tam chodil i do školy.Což se mi moc nezamlouvá, protože by tam ztratil veškeré kamarády a lidi by na něj koukali skrz prsty. Přiznejme si, kdo by z rodičů chtěl doma kluka, co musel být v nápravné škole? Nikdo.
Tím se chci zeptat jestli nevíte o nějakém TÁBORU, kde „převychovávají“ děti. Opravdu tím myslím tábor, který by se konal o velkých prázdninách. Nechci, aby to zasahovalo do školy. Opravdu mám strach, že by to tak mému bráškovi zničilo život.
důležité bude určit si priority
je důležitější mít teď kamarády, než přestat růst pro kriminál? a že se to tobě nelíbí? jak ty se podílíš na výchově? a jak řešíš, když tvůj bratr fyzicky napadne seniorku?
Tábor na převýchovu opravdu není. Co vojenský intr? to by mohlo klapnout, jinak zbývá už opravdu jen ten výchovňák, protože brácha potřebuje vychovávat a pevnou ruku. Zatím mu ničíte život tím, že kolem něj chodíte po špičkách a omlouváte i to, že napadá seniorku ![]()
Grázl je to už teď. Ani se neptám, jak se chová ve škole
Středisko výchovné péče je poslední instance, kde se ještě může vzpamatovat. Jinak fakt roste pro kriminál ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám nejspíš neobvyklý dotaz. Bohužel už nevím jak dál. Mám 14- ti letého bratra, který má problém s agresí. (posledních pár let je to horší. Dostal od dědy počítač a nedělá nic jiného než, že hraje) Od mala nás vychovávají prarodiče, se kterými má opravdu špatný vztah. Už několikrát se s babičkou popral a nedávno jí dokonce řekl, že do roka chcípne. Se sociálkou babička řeší, že by bratra poslali do nějakého výchovného střediska s tím, že by tam chodil i do školy. Což se mi moc nezamlouvá, protože by tam ztratil veškeré kamarády a lidi by na něj koukali skrz prsty. Přiznejme si, kdo by z rodičů chtěl doma kluka, co musel být v nápravné škole? Nikdo.
Měl by jít do pasťáku, aby poznal, že u babičky a dědy mu bylo ještě dobře. Asi kolem něj opatrně našlapují, aby se nenaštval. On místo toho potřebuje pevnou otcovskou ruku a důslednost. Co kdyť babičce opravdu ublíží? Na co čekáte? Ať na něj přes prsty koukají. Žadný zázrak to není - dovolovat si na slabší.
Bohužel musím souhlasit s holkama.
V první řadě bych ho vzala na vyšetření, psycholog, neurologie, případně psychiatrie a oni by rozhodli.
Třeba by mu pomohli prášky a nebo taky ne a doporučí výchovný ustav.
Jak se chová ve škole, jak se učí? Má to taky tak na háku jako doma?
Je v pubertě, nejhorší období vzdoru. Pokud se chytne i spatne party, budou následovat drogy, alkohol, krádeže i doma a kriminál.
Nemá nastavené hranice, výchova pravděpodobně zanedbaná ![]()
Otázka by neměla znít, co tomu budou říkat sousedi, ale co vám, jako rodině doopravdy pomůže, abyste spolu mohli dále fungovat. Nejsem zastánkyně SVP ani diagnostických ústavů z jediného důvodu - lidé tam dávají děti, aby je jim tam „opravili“. Takhle to ale bohužel nefunguje, špatné chování dítěte v naprosté většině pramení z prostředí, ve kterém je či v zážitcích, které si nese. Když se pak vrátí z diagnostaku do stejného prostředí, které problém vytvořilo, je dost velká šance, že to nebude fungovat. Pokud tedy chcete řešit problém komplexně, může být SVP dobrý nástroj v tom případě, že vy jako rodina využijete ten čas na to, abyste taky pochopili, co děláte blbě, ve spolupráci s SVP a např. v rodinné poradně nebo terapii. A na začátku je potřeba si připustit, že máte fakt problém.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Predpokladam stredisko vychovne pece..to je jeste mensi zlo. Taky ho mohla babicka resid ospodem a nasilnik mohl jit nejdrive do diagnostaku a pak vychovneho ustavu, cili pastaku. V tom stredisku vychovne pece ho zdianostikuji tez. Jinak jsem matka syna co toto prosel a vubec sem s tim nemela problem, kdyz me syn zmlatil a nemam doted, pricina chovani byla jinde.
Nemá nějakou psychickou poruchu, byli jste u psychologa? Jinak pokud je prostě nevychovaný, tak co bylo zanedbáváno třeba posledních deset let dvou měsíční tábor určitě nevyřeší. I v takovém případě bych se asi zašla poradit, kam ho vlastně umístit, aby to nebylo jen horší
Ve škole právě žádné problémy nemá. Učitelé si ho chválí a nemají s nim problémy. Tedy občas přijde stížnost, že s kamarády vyrušuje hodinu, protože si povídají, ale kdo tohle ve škole nedělá.
Dobrý den,