Výdaje dvou lidí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32902
27.12.15 17:36
@Šarlota4 píše:
Ja to taky nevim, aleod ledna si to budu psat abych mela prehled. Jsem na to dost zvedava

tak já jsem zvyklá z domova, okoukala jsem to od mamky. A už kdysi jsem si musela psát výdaje, když jsem žádala o zvýšení výživného, pak když jsem se sestěhovala s mužem tak taky, muselo se vědět kolik za co dáme, kolik zbývá, psala jsem si asi 3 měsíce v těhotenství, výbavičku apod, a pak když se narodilo první dítě tak taky..a tím tuplem po rozvodu, to jsem psala asi nejdýl, od dubna do listopadu. Teď už nemusím, už vím v čem se pohybuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32902
27.12.15 17:37
@zrcadlo píše:
Co se nejvíc osvědčilo mně:
  • platit zásadně v hotovosti, když jdu s papírkem na nákup v plánované hodnotě 300,–Kč, vezmu si pětistovku a sakra si rozmyslím, co dám do košíku (kartu mám taky, kdyby náhodou, ale platím s ní minimálně), mám vyzkoušeno, že utratím o cca 30% míň při platbách v hotovosti, než když jsem platila kartou.
  • omezit spotřebu po cestě (=pití, sladké pečivo nebo něco k zakousnutí, časopis apod. jen na cestách do práce, z práce, z nákupu apod.
  • víc vařit (teplé jídlo s pořádným kusem masa vyjde levněji než pečivo se šunkou a sýry)
  • než koupím, zamyslím se, jestli to potřebuju, využiju, jestli doma nemám to samé už Xkrát

U mě naprosto totéž. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
27.12.15 17:38
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi, upřímně přiznávám že strašně utrácím a ani pomalu nevím za co. Proto bych chtěla s novým rokem omezit výdaje. Přítel ze svojí výplaty platí všechny poplatky. Já platím akorát internet 450 kč a pojištění 782 kč a telefon 200 kč. Zbytek výplaty mám na drogerii jídlo semtam lékárnu a oblečení. Beru měsíčně kolem 15500 Kč. A nejsem schopna ušetřit měsíčně ani Kč. Proto by mne zajímalo vy kdo žijete ve dvou, kolik měsíčně utratíte za běžné nákupy

Tzn. že 14 tisíc utratíš za jídlo, drogerii, oblečení, léky, koníčky apod?
Mně to přijde v pohodě, také žijeme ve dvou a za tyto věci utratíme mnohem více.
Je pravda, že k tomu máme i odpovídající příjem, takže i spoříme.

A k tomu zapisování výdajů - pokud máš smartphone, tak existují docela dobré aplikace na evidenci výdajů.
Vím, že někomu tato metoda pomáhá, mně ne.

• Citovat
  • Upravit
32902
27.12.15 17:42

Záleží na to, jaký máš životní styl, kde jíš během dne (je rozdíl když někdo má levnější stravování v práci, nebo chodí denně na meníčka, nebo si bere jídlo z domu), co jste zvyklí kupovat k jídlu (některé delikatesy a kvalitní věci typu sýry, víno..stojí hodně), jakou používáš kosmetiku (někomu stačí pár věcí, někdo má problémy s pletí a blbej krém na ruce stojí 300)..Piš si to a pak se podívej, co kupuješ, zda to nejde udělat hospodárněji, kde jsou rezervy.
Já teda radši než utratit 14000 za jídlo, drogerii a oblečení bych to stáhla, a něco šetřila, protože co je teď, nemusí být za rok. Nebo místo 1000 za blbosti (svačinky, kafíčka, časopisy, dvacáté tílko..) bych to ušetřila a využila to pak na nějaký zážitek, víkend, wellness..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
27.12.15 17:42
@zrcadlo píše:
Co se nejvíc osvědčilo mně:
  • platit zásadně v hotovosti, když jdu s papírkem na nákup v plánované hodnotě 300,–Kč, vezmu si pětistovku a sakra si rozmyslím, co dám do košíku (kartu mám taky, kdyby náhodou, ale platím s ní minimálně), mám vyzkoušeno, že utratím o cca 30% míň při platbách v hotovosti, než když jsem platila kartou.
  • omezit spotřebu po cestě (=pití, sladké pečivo nebo něco k zakousnutí, časopis apod. jen na cestách do práce, z práce, z nákupu apod.
  • víc vařit (teplé jídlo s pořádným kusem masa vyjde levněji než pečivo se šunkou a sýry)
  • než koupím, zamyslím se, jestli to potřebuju, využiju, jestli doma nemám to samé už Xkrát

Takový život by mě nebavil. Ale chápu, že když má někdo nízký příjem, nic jiného mu nezbývá.

U nás na úspory u nákupů platí jednoduché opatření - nakupovat chodí manžel :).

• Citovat
  • Upravit
2345
27.12.15 17:53

A příteli nevadí, že platí skoro vše on? Jemu taky zbyde tolik? To by mi bylo trapné, že bych tolik utrácela a on ne :-) Když jsem bydlela u našich, taky jsem hodně z výplaty tenkrát utráceka :-) jak jsme se sestěhovali a vzali, hospodaříme spolu. Každý má rozpočítáno co platit a zůstává nám na „kapesné“ skoro stejně (u mě trochu víc kvůli kadeřnici a kosmetice).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16199
27.12.15 17:54
@Meha píše:
Takový život by mě nebavil. Ale chápu, že když má někdo nízký příjem, nic jiného mu nezbývá.U nás na úspory u nákupů platí jednoduché opatření - nakupovat chodí manžel :).

No vidíš, ale my nízké příjmy nemáme, takže to není o tom, že nám nic jiného nezbývá. Ale přijde mi škoda, aby mi tisíce protekly mezi prsty, když si za ně můžeme pořádit něco hodnotnějšího. Omezení nákupů po cestě mi pomáhá v hubnutí, větší plánování nákupů a placení v hotovosti omezilo výrazně plýtvání jídlem (dříve jsme vyhazovali dost prošlých věcí) a ládování se nezdravými věcmi typu 4+1 tyčinka zdarma, a taky si nekoupím desáté červené tričko jen proto, že jdu kolem a líbí se mi, ono mi těch devět úplně stačí. Vařím i kvůli manželovi, kterému je po hospodském jídle z jejich jídelny špatně. Domácí přesnídávky ze sousedových jablek jsem taky nedělala kvůli tomu, že na kupované nemám. Vždycky to jen o příjmech není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32902
27.12.15 17:59
@zrcadlo píše:
No vidíš, ale my nízké příjmy nemáme, takže to není o tom, že nám nic jiného nezbývá. Ale přijde mi škoda, aby mi tisíce protekly mezi prsty, když si za ně můžeme pořádit něco hodnotnějšího. Omezení nákupů po cestě mi pomáhá v hubnutí, větší plánování nákupů a placení v hotovosti omezilo výrazně plýtvání jídlem (dříve jsme vyhazovali dost prošlých věcí) a ládování se nezdravými věcmi typu 4+1 tyčinka zdarma, a taky si nekoupím desáté červené tričko jen proto, že jdu kolem a líbí se mi, ono mi těch devět úplně stačí. Vařím i kvůli manželovi, kterému je po hospodském jídle z jejich jídelny špatně. Domácí přesnídávky ze sousedových jablek jsem taky nedělala kvůli tomu, že na kupované nemám. Vždycky to jen o příjmech není.
:potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
27.12.15 18:05
@zrcadlo píše:
No vidíš, ale my nízké příjmy nemáme, takže to není o tom, že nám nic jiného nezbývá. Ale přijde mi škoda, aby mi tisíce protekly mezi prsty, když si za ně můžeme pořádit něco hodnotnějšího. Omezení nákupů po cestě mi pomáhá v hubnutí, větší plánování nákupů a placení v hotovosti omezilo výrazně plýtvání jídlem (dříve jsme vyhazovali dost prošlých věcí) a ládování se nezdravými věcmi typu 4+1 tyčinka zdarma, a taky si nekoupím desáté červené tričko jen proto, že jdu kolem a líbí se mi, ono mi těch devět úplně stačí. Vařím i kvůli manželovi, kterému je po hospodském jídle z jejich jídelny špatně. Domácí přesnídávky ze sousedových jablek jsem taky nedělala kvůli tomu, že na kupované nemám. Vždycky to jen o příjmech není.

Vše vztahuješ jen na nákup potravin. Když už se tedy bavíme o nich, tak ty kvalitní něco stojí (když není domácí zdroj) a rozhodně se mi nevejdou do nákupu za 300. A není to o množství.
Když Tě to baví, tak šetři, mě to nebaví, tak to dělat nebudu.

• Citovat
  • Upravit
1035
27.12.15 18:08
@Macice13 píše:
A příteli nevadí, že platí skoro vše on? Jemu taky zbyde tolik? To by mi bylo trapné, že bych tolik utrácela a on ne :-) Když jsem bydlela u našich, taky jsem hodně z výplaty tenkrát utráceka :-) jak jsme se sestěhovali a vzali, hospodaříme spolu. Každý má rozpočítáno co platit a zůstává nám na „kapesné“ skoro stejně (u mě trochu víc kvůli kadeřnici a kosmetice).
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67419
27.12.15 18:10

Hlavne to neni jen o nakupovani a vareni.
Ono staci mit nejaky ten konicek a penize se tocej jedna basen. Navic kdyz nemaji deti, tak asi nesedi po vecerech doma a nekam chodi atd.
Mne teda neprijde, ze by rozfofrovala nejaky mega penize. Ma pomerne maly prijem a spis by mela asi setrit z bezpecnostniho hlediska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.15 18:11
@Aslei píše: :palec:
@Macice13 píše: A příteli nevadí, že platí skoro vše on? Jemu taky zbyde tolik? To by mi bylo trapné, že bych tolik utrácela a on ne :-) Když jsem bydlela u našich, taky jsem hodně z výplaty tenkrát utráceka :-) jak jsme se sestěhovali a vzali, hospodaříme spolu. Každý má rozpočítáno co platit a zůstává nám na „kapesné“ skoro stejně (u mě trochu víc kvůli kadeřnici a kosmetice).

ne máme to tak domluvené on platí poplatky já vše ostatní, vyhovuje nám to akorát já prostě utrácím a chtěla bych začít šetřit za prvé na horší časy a za druhe si myslim ze utracim fakt zbytečně

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
27.12.15 18:13
@zrcadlo píše:

Děláš to dobře. :kytka: Když se někdo nenaučí šetřit, má pak velké problémy, když se najednou dostane finančně na dno. A to je dneska docela rychlé… :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1035
27.12.15 18:14

No tak začni šetřit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
27.12.15 18:15
@Aslei píše:
No tak začni šetřit ;)