Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@gusica Ze standardního vyšetření břicha (poslech, poklep, pohmat) zřídka kdy něco praktik pozná. Aneurysma na internetu opravdu popisují jako pulzující útvar, ale je to zavádějící, protože sama tepna tepe. Že by aneurysma nahmatal, tomu nevěřím, těžko prsty pozná každý milimetr navíc od běžného průměru tepny. Prostě to takto nemá šanci „změřit“. Někdy může slyšet stetoskopem příznak, u výdutě bývá (nevím, jak často nebo zda vždy) přítomný určitý šelest. Ale ono neznamená, že když má někdo výduť, že se musí ihned odstranit, nebo praskne a člověk může zemřít. Aneurysmata v břiše se do určitých rozměrů pouze sledují. Jinak v břiše jsou prý častější než na mozku. Jsou ale spíše u osob nad 60 let.
Jinak já si teda nehmatam jen tep v břiše, ale přímo tu srdecnici. Tuku nemám na břiše přespříliš, ale vychrtlá také nejsem, prostě normal. Není tak hluboko. Určitě bys ten tep nahmatala na velmi dlouhém úseku, což pak neodpovídá tomu, že by se jednalo o výduť, ale právě jen o tu cévu ![]()
@Catalinn dekuji
no ja cetla, ze lidi pokud to zjisti, tak jsou jen potom vystraseni protoze se casto s Tim stejne neda nic delat a byli by radi to vubec nevedet. Takze tak..
A mi neslo o tep, ja spis, ze kdyz jsem si vsunula ruku hloubeji tak tam byl takova jakoby bublina bych rekla, nejaky utvar proste. Ale snad to byl jen nejaky organ ktery byl moc nadyman jak rekl. ![]()
A taky poslouchal stetoskopem a rikal, ze na ultrazvuku by i ta tepna sla spatne Videt kdyz me tak nadyma ![]()
@gusica píše:
@Catalinn dekujino ja cetla, ze lidi pokud to zjisti, tak jsou jen potom vystraseni protoze se casto s Tim stejne neda nic delat a byli by radi to vubec nevedet. Takze tak..
A mi neslo o tep, ja spis, ze kdyz jsem si vsunula ruku hloubeji tak tam byl takova jakoby bublina bych rekla, nejaky utvar proste. Ale snad to byl jen nejaky organ ktery byl moc nadyman jak rekl.
A taky poslouchal stetoskopem a rikal, ze na ultrazvuku by i ta tepna sla spatne Videt kdyz me tak nadyma
Tak to samozřejmě pravda je, že když je ve střevech dost plynu, byva břicho méně přehledne, ovšem toto se dá řešit přípravou před ultrazvukem. Např. před sonem střev se doporučuje Espumisan, nenadymava strava a pomerančový džus klidnici peristaltiku…
@Catalinn Jojo urcite. Asi myslel, ze jako hned Co jsem tam vcera byla by to nebylo mozne. Kazdopadne doufam, ze kdyby Mel jen sebemensi pochybnost Tak by me nekam Poslal nebo udelal Termin na sono. ![]()
Dekuju moc ![]()