Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Prosimvas. Asi tri tydny me Bolelo v levem podbrisku, uz neboli ale kdyz se vleze prohmatam, musim trochu pritlacit tak mam tak 10 cm nad pupkem veprostred neco tuhsiho co tepuje. Nekdo mi rekl, ze by to mohla byt brisni vydut. A ted protoze jsem trochu hypochondr mam strach. Mam 3 deti, malou brisni kylu v okoli pupku. Vcera jsem cetla, ze ta vydut zpusobuje i caste moceni, coz ja uz par let mam. Byla jsem u zenske a ta jen, ze mam vic pit a trenovat cekat.
Zajdu si k Dr, ale muj obvodni ma 3 tydny dovolenou a s tim asi nebudu otravovat zastup. Je mozne, si to takhle nahmatat? Cetla jsem, ze u dost hubenych lidi ano, coz ja toho spicku na brise mam dost, ale zadne svaly…Je taky mozne, ze to je nejaky organ? Dekuju moc ![]()
Podle me si hmatate uplne normslni tepnu co tam patri a tepat ma. Kdyz si pritlacim
Na bricho citim to taky. Na vice mistech dokonce
@Lucie1793 ale to tam je tvrde, takove valcovite misto. Taky mate tvrde?
@mamule42 ja nevim, ale tak kyla je okolo pupku. Nevim, jestli se to Tanne az nahoruk zebrum. Toto je vic pod zebrama. Asi 5 cm pod veprostred. Pred asi 2 lety Me tam obvodni kvuli kyly prohmatavala, ze by na to neprisla kdyby tam neco nebezpecneho bylo? Tak ja doufam, ze to ta kyla je ![]()
@gusica tak jestli to tepe, tak to kyla asi nebude ne, ale tepna nejaka, v brise jich je pomerne dost myslim
Mam to take tvrdsi, sama dr mi rekla, ze to je normalni aorta a ze to je normalni, ze to citim. Naopak jsem nekde cetla, ze vydut lze nahmatat jako mekky valecek
@gusica píše:
@mamule42 ja nevim, ale tak kyla je okolo pupku. Nevim, jestli se to Tanne az nahoruk zebrum. Toto je vic pod zebrama. Asi 5 cm pod veprostred. Pred asi 2 lety Me tam obvodni kvuli kyly prohmatavala, ze by na to neprisla kdyby tam neco nebezpecneho bylo? Tak ja doufam, ze to ta kyla je
Já měla břišní kýlu, po dvou letech jsem se odhodlala k operaci a nakonec tam byli 2,na UZ se 2 roky před tím ukazovala jenom jedna. A byla jsi na UZ nebo ti to jenom nahmatala. Mně ta kýla bolela a bolest se táhla lehce bokem od levého podžebří dolů, hlavně při námaze.
@Lucie1793 tak jestli to je mekke nebo tvrde nevim, ani se mi tam hmatat nechce jak mam strach. Je tam neco nahmatam a tepe to. Tak muze to tepat jakoze okolo te kyly treba jsem tak myslela. Kdyz tam ta Aorta veprostred je.
@mamule42 ma obvodni mi jen hmatala a jeden dr v nemocnici mi delal myslim ultrazvuk, chtela jsem na operaci ale protoze jsem musela nosit 1,5 rocni dite tak teda nakonec ne.
@gusica píše:
@mamule42 ma obvodni mi jen hmatala a jeden dr v nemocnici mi delal myslim ultrazvuk, chtela jsem na operaci ale protoze jsem musela nosit 1,5 rocni dite tak teda nakonec ne.
Mně se udělala kýla v těhotenství, a čekala jsem 2 roky, až bude malá větší, a nakonec mě bolest donutila jít na operaci a jsem teda ráda, ke konci jsem se bála i pohnout věčně jsem byla stažená kýlním pásem. Ale pak si zajdi k doktorce pro svůj klid.
@mamule42 no me ta kyla vubec neboli, ani ji necitim, takze…
no a teda ta operace pomohla?
Ja mam jen obcas Problemy s bederni pateri a isiasem, kdyz treba sedim v nevhodne Poloze, tot vse… snad ![]()
Nahmatala sis na 99,9 % aortu. Nedávno jsem byla u praktika na předoperačním vyšetření a aortu mi naprosto v klidu nahmatal. Sama si ji taktéž nahmatavam, dokonce i její větve. Tak si to zkus prohmatat, výduť má větší průměr než zbytek tepny. Nebo si zkus zajít na cévní ultrazvuk a bude
Kýla netepe.
@Catalinn tak jsem dneska byla u jineho Dr protoze Mi to nedalo. Prohmatal me, poklepal a pry nic nemam. To aunerysma je pry vzacne at se nebojim. Ze mam ale moc plynu v brichu a asi to bylo z toho co jsem si nahmatala. Ze to potom udela v brichu takovy hmatatelny Balon. A na te strane ze me tak boli tak je taky konec streva a ze by to mozna melo ven tak mi na to neco predepsal. Zadne sono nedelal, tak snad to jako Praktik pozna, no ne? A ze si Tak hluboko do bricha clovek nema moc casto Sahat…
My zijeme v zahranici a tady jen tak nekdo nebude delat ultrazvuk pokud nema duvod ![]()
@Catalinn ale mi se zda, ze mi dneska tak hluboko do bricha nesahal, um to i tak poznat?
![]()
Jo, plyn ve střevech dělá tvrdé velké boule. A to, že tepe břicho, je normální. Mě tepe viditelně něco (aorta to určitě není, tak hubená nejsem, je to nějaká žila blíž k povrchu) a je to viditelné na břiše i okem.