Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo podobný problém. Před dvěma měsící se mi vyhřezla ploténka 7mm, bylo to katastrofální období kdy jsem byla 6týdnu v předklonu nemluvě o těch bolestech. Každopádně bych vše zvládala alespoň psychicky lépe, kdybych neměla 10-měsíční holčičku, takhle mi bylo líto, že se o ni nejsu schopna pořádně starat. Velké zlepšení nastalo po PRT (což je injekce do nervu v noze, který právě drázdí ta ploténka), vydržím víceméně bez léků, jsem konečně celý den narovnaná, vydržím i déle stát či chodit, zkrátka doma jsem začala tak nějak fungovat jako předtím, ikdyž je spoustu věcí co ještě dělat nemohu, a taky se snažím malou co nejméně tahat, co je ovšem pořád problém je fungování venku. Naneštěstí bydlíme ve třetím patře bez vytahu, takže musím čekat vždy na někoho kdo mi malou snese dolů (sama se na to ještě necítím), a venku stejně ani dlouho nevydržím, po chvíli me zacne noha pobolívat a těžknout a musim se vrátit, stejně tak zatím neexistuje abych si zašla do města nebo do obchodu na dvě hodky, a tak se chci zeptat kdo máte podobný problém? jak dlouho vám trvalo než ste se zas cítily jako předtím (nebo to už nebudu)?ale hlavně jak jste do zvladaly s malým dítětem, kdy prostě si nemuzete jen tak odpocnout a zvlast v tomto veku porad za ním utíkate a hlídate jej a zaroven máte strach aby jste se spatně nepohla a nebylo to zpět?
@kacisak Ahoj, tak já měla výhřez před lety. Vcelku rychle jsem se dala dohromady a byla bez obtíží. Pak jsem otěhotněla, no a při a po porodu se mi bolesti vrátily. Bylo to strašný, přidaly se ještě bolesti kyčlí…
Syn má už přes dva roky a lepší to není. Cvičím, chodím na masáže, na rehabilitace, k fyzioterapeutovi a stejně mě bolí záda, kyčle, ze zad mi bolest střílí až do lýtek.
Jediný štěstí mám v tom, že mi teda máme výtah a manžel částečně pracuje doma. Takže když mě ty záda chytnou někde ve městě a já vím, že to s malým prostě nedojdu, manžel pro mě přijede
A fakt se bojím toho, že to už asi lepší nebude ![]()
obavam se ze toto sem slyset nechtěla, ne je to fakt hrozny, rikam si porad jestli bych byla vic v pohode a uz davno srovnana kdybych byla bezdetna, jestli to ma na to vliv, protoze s tim ditetem je to zahul zvlast v tomto veku…,ja se prave ani rychle dohromady nedala opravdu to jde velice pomalu a postupne nejvetsi pokrkok udelala ta injekce..a ted se zas nic extra nedeje..jinak ten vytah me strasne stve..ale co uz nadelam, me muze prinejhorsim prispechat na pomoc tchan ten uz je v duchode..i sousedka obcas pomuze, je to strasny chtela bych byt zase jako driv ale nezbyde nez zacit cvicit a naucit se s tim zit a vse delat jinak..a delali ti taky zle vychazky (nevydrzim dlouho chodit)?a resila si ten vyhrez pouze rehabilitacemi? (zadna operace, injekce?)k fyzioterapeutovi se teprv chystam tak uvidime
Nepotěšila jsem tě, já vím no
Určitě jsou děti pro ty záda záhul - ohýbání, zvedání, nošení… Syn už je docela samostatný, tak je to v tomto ohledu rok od roku lepší.
Jo, taky mi nedělá dobře dlouhá chůze. To mi pak ty záda prostřelují až do lýtek.
Chodila jsem na opichy a kapačky, když to bolelo nejvíc. Operace se mě zatím netýká, doktor říkal, že ta se doporučuje až v krajním případě.
@Fialka Fialová a kolik to más mm?, no oni ted ty operace nechcou jen v krajnich pripadech, coz je vetsinou kdyz ti ta noha ochrnuje nebo prestanes chodit, curat a podobne..pokud to jen boli nebo tak tak j eto nezajima..ale ja bych ani na operaci nechtela navic docela dost lidem to ani nepomuze…stejne to tak nejak clovek bude citit celej zivot..ale jsou fakt taci kteri se citi jako predtim a delaj vse, a co ty delas taky vse nebo se radsi nejake praci vyhybas??a co delas kdyz te to chytne zacvicis si nebo vemes prasek??a jeste blbej dotaz co podpatky nosis? ja je mela moc rada, nez se to nestalo ted chodim zatim jen v botaskach ![]()
@kacisak No já jsem tenkrát na CT měla 2 výhřezy, oba 6mm. Ale říkal mi doktor, že on se podle CT neřídí. Prý někdo má výhřez centimetr a nedělá mu to žádné větší potíže a někdo má třeba 4mm a bolí ho to hodně…
Když mě ty záda chytnou, tak jen tak polehávám, střídám úlevové polohy a když to bolí moc, tak si dám prášek. Snažím se nedělat věci v předklonu a vůbec netahám těžké věci, to nechávám na manželovi. Na nákup třeba vůbec nechodím, chodí manžel a tak no…
Podpatky jsem nosila jen na oslavy, plesy nebo když jsem šla večer někam ven, takže to mě moc netrápí ![]()
@Fialka Fialová no a jak si to teda zvladala s malym nebo malou
kdyz se ti to po porodu vratilo??ja sem to ze zacatku strasen tezce nesla protoze sem se o ni nemohla skoro vubec starat a porad sem tu nekoho mela coz uz me taky lezlo krkem..ted uz funguju zase sama..ale co nejmin ju taham..ale nekdy je to nevyhnutelny..nekoupu ji..nemuzu s ni poradne blbnout, nesnesu si ji dolu..su rada ze sem pomalu zacala chodit s kocarem kolem bytovky, na jedne strane su za to rada pac pred mesicem toto bylo nepredstavitelny na druhe strane me strasen stve ze nemuzu delat plno jinych veci, navic s tou malou stejne kolikrat delam plno nespravnych pohybu protoze se casto lekam jak porad pada pac vsude smejdi a stejne si s ni nemuzu jen tak lehnout zalezi jakou ma naladu a jestli si vydrzi zrovna hrat..na telku jeste dlouho nevydrzi cucet..a kdyz ma nejakej na houby den a furt mrci a plazi se po me tak su na konci dne uplne znicena
..koncem cervna jedem na 4dny na chatu tak mam taky strach abych se tam nezapomela..a sup a nebylo to zpet…
@kacisak No já pár týdnů po porodu převážně jen ležela. Taky jsem nemohla pořádně nic, byl se mnou doma manžel. Nosil, choval, uklízel… Pak jsem začala zase cvičit cviky na záda a jakž takž se to dá.
Ty chodíš na rehabky? Cvičíš doma? Mně to cvičení dost pomáhá.
@Fialka Fialová jj cvicim doma kazdej den a chodim za tim na rehabky a mam jeste v planu to fyzio nejaky…ale stejne me to stve ze uz si fakt budu muset davat bacha co jak delam kam slapu, jaky boty si vemu…jako kazdej den se citim jinak jednou to je lepsi jednou kapku horsi ale su zatim bez leku a opravdu kazdej den tu nohu citim