Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer maminky a tatínkové ![]()
zajímaly by mě Vaše zkušenosti s výplachy nosu solným roztokem. Odhodlávám se k tomu, ale zatím jsem se neodhodlala
Jelikož mám často rýmu, a podzim je na krku a první bacil mě právě skolil, zase o tom přemýšlím. Také jsem měla problém minulý rok se zánětem dutin a punkcemi. Na internetu je toho dost, ale zajímaly mě Vaše zkušenosti. Jak to provádíte, zda máte tu speciální konvičku, zda je to nepříjemné, pomáhá Vám to atd, děkuji za všechny rady a zkušenosti
![]()
Dcerka měla na podzim asi 5× za sebou hroznou zelenou rýmu (kvůli těm zánětům má i zvětšenou mandli). Alergoložka nám taky doporučila výplachy, 2× denně. Jelikož je ještě malá a s konvičkou by to neuměla, tak používáme klasický sprej Quixx (ten koncentrovanější - jsou dva).
Jestli jí to opravdu tak pomáhá nevím, ale je pravdou, že od té doby (půl roku) zelenou rýmu neměla.
Já jsem si jednu dobu dělala celkem pravidelně výplachy nosu solným roztokem a tak jsem si pořídila nosní konvičku a tak nějak jsem se s ní nenaučila pracovat
, takže mi leží doma a asi ji brzy vyhodím.
Jinak poslední dobou používám k výplachu pouze teplou vodu a při rýmě si pravidelně i klidně 10× do hodiny (pokud je rýma velká a já nemůžu dýchat) vincentku ve spreji.
Ahojda, mám za sebou to samé, co ty, až letos na jaře po 3týdenní zelené rýmě jsem si koupila konvičku Rhino horn - http://www.zbozi.cz/…osu-cervena/, není nic lehčího, než toto. Proplachuji každý den, je to za minutu hotové, nic nepříjemného, hned do toho přijdeš, nakloním se hodně nad umyvadlo a půlku konvičky do jedné dírky a půlku do druhé. Myslím, že to je mnohem lepší než kapky atd…za mě doporučuji ![]()
Silvie ![]()
@silwuschka píše:
Ahojda, mám za sebou to samé, co ty, až letos na jaře po 3týdenní zelené rýmě jsem si koupila konvičku Rhino horn - http://www.zbozi.cz/…osu-cervena/, není nic lehčího, než toto. Proplachuji každý den, je to za minutu hotové, nic nepříjemného, hned do toho přijdeš, nakloním se hodně nad umyvadlo a půlku konvičky do jedné dírky a půlku do druhé. Myslím, že to je mnohem lepší než kapky atd…za mě doporučuji
Silvie
ahoj, konvičku už mám objednanou, a prosím tě, dělala jsi to se solí? nebo jen vodou…
@devonie jj,koupila jsem si někde ve zdravé výživě mořskou sůl bez jodu, ta prý je nejlepší, balík asi za 30Kč… ![]()
Ahojki, byla mi na ORL doporučená konvička na výplachy. Mám prý vyplachovat i 15× denně, ale…pokaždé, když to udělám, tak mi strašně zalehnou uši, vlastně už jak nakloním hlavu a voda začne vtékat, tak mi už jedno zalehne, je to strašně nepříjemné, pak mám několik hodin jako pátrací balon. Je možné že něco dělám špatně? nebo je to normální? ![]()
@Amy88 píše:
Ahojki, byla mi na ORL doporučená konvička na výplachy. Mám prý vyplachovat i 15× denně, ale…pokaždé, když to udělám, tak mi strašně zalehnou uši, vlastně už jak nakloním hlavu a voda začne vtékat, tak mi už jedno zalehne, je to strašně nepříjemné, pak mám několik hodin jako pátrací balon. Je možné že něco dělám špatně? nebo je to normální?
Ahoj Amy, konvičku mám taky, používala jsem asi tři měsíce, ted jsem s tím přestala, protože se mi zdálo, že mi to spíše věci zhoršuje, a nyní v zahraničí mi doktor řekl, že mě by to nedoporučoval, ale zdůvodnit mi to nezdůvodnil
S tím uchem bych se raději poradila na ORL, mě zase v jednom uchu potom při smrkání začlo praskat a někdy to dokonce velmi nepříjemně bolelo. Asi jsem moc neporadila ![]()
Zdravím,
nejspíš je to už off-topic, ale přeci jenom ![]()
Výplach nosu pomocí slané vody dělám už několik let, teď také i mé děti (4 roky a 7 let). Používám konvičku Rhino Horn a teplou vodu z kohoutku se solí. Děti již dělají výplach samy, zpočátku jsem jim ho dělala já.
Konvička ani není potřeba, můžete použít běžnou trochu upravenou PET láhav, návod je zde: http://www.zdravi-az.cz/…riozy_03.php
Dokonce mě už i napadlo, že se k PET láhvi vrátím - ta moje konvička totiž nemá víčko a občas se mi stane že se poleju
Absolutně správná poloha hlavy při výplachu by to asi neumožnila, ale já to dělám tak jak umím, tzn. nedokonale.
Jsme všichni alergici, v zimním období dost nemocní, a výplach nosu nám opravdu hodně pomáhá.
Holky vůbec se v tom nevyznam. Kojím a nemožu spreje do nosu, možu si namíchat vodu se solí nalét to do prázdného spreje a stříkat si tím nos? De to tak?? ![]()
@Ga Briela Tak můžeš si koupit mořskou vodu ve spreji. Na výběr jich je hromady. Nebo si do toho spreje nalít vincentku, vybublinkovanou. Ale ta je hypotonická, je dobrá na vyčištění ale nepomáhá splasknout sliznici na to jsou ty hypertonické spreje. Namíchat doma teoreticky můžeš ale nevím jak odhadneš množství soli.
Při rýmě si nos proplachuji už 18let. Do misky s vlažnou vodou dám sůl, jednu nosní dírku zacpu, druhou se napiju, pusou vyplivnu, pak vystřídám. Žádná věda.
Stříkaním se tam dostane male množství a asi se to mezi vstřiky stihne vstřebat a nebude to výplach. ![]()
@hemera píše:
Při rýmě si nos proplachuji už 18let. Do misky s vlažnou vodou dám sůl, jednu nosní dírku zacpu, druhou se napiju, pusou vyplivnu, pak vystřídám. Žádná věda.Stříkaním se tam dostane male množství a asi se to mezi vstřiky stihne vstřebat a nebude to výplach.
Zkousela jsem nasrkout nosem, utopila bych se. Osvedcilo se mi lehnout na postel hlavou dolu a do nosni dirky aplikovat strikackou, kdyz si koupi 10ml, da ji to na obe dirky. Dle potreby vysmrkat.
@Ga Briela Ano, jde. Otázka je, jestli ti to pomůže. Mě to třeba absolutně nepomáhá, mohla bych si nos prolít Mrtvým mořem a bylo by mi to prd platné, příteli to zase pomáhá a kapky nepotřebuje. Zkusit to ale můžeš. Kdyby to nepomohlo, tak si sprej do nosu klidně kup, ono se to s ním nemá přehánět, ale pokud máš opravdu ucpaný nos a špatně se ti dýchá, tak jedno dvě stříknutí denně mimču opravdu neublíží.
Ahoj potřebuju poradit s konvičkou, co dělám špatně když mi ta voda teče do krku? to by asi být nemělo ne? ![]()