Vyplatí se vařit pro jednoho?

3.11.17 11:16

Vyplatí se vařit pro jednoho?

Ahoj, situace: 1 muž, inv. duchodce (nízký inval. důchod),je doma, střední věk, je to příbuzný, bydlí v minigarsonce, takže bez kuchyně, minimální kuch. plocha pro přípravu jídel, těžko něco moc složitého vytvářet, válet těsto atd.(navíc samozřejmě nepořádek po vaření, třeba po strouhání těsta na bramboráky, obalování, smažení…se nadělá nepořádek, to je jasné, garsonka, kde se žije celý den, jí, vaří atd.je navíc jiná na úklid než když je člověk celý den v práci a nenadělá).Možnost chodit na obědy nebo dovážka není, když jede do města, občas si na menu zajde. Šetří, měl by jíst kvůli zdraví kvalitně. Má remosku a sporák, vše v jednom pokoji, kde se spí, jí, vaří žije, tak si to umíte představit, zákl. jídla vařit umí. Hodně zapéká a dělá polévky, dál rizota, jídla z chleba, hotovky sterilované atd. Když mohu, jídlo mu dovezu. Prosím ale o obecný názor, vyplatí se vařit pro jednoho? Kamarádky říkají, že moc ne. Má malou lednici s minimrazáčkem, mraženého se moc nevejde.Jak jíst bez velkého vaření (navíc chlap bez velké kuchařské zručnosti) levně a přitom kvalitně? :nevim: Prosím o rady a tipy, předám je. Děkuji :* :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Doe_Jane
3.11.17 11:19

Nešlo by se domluvit s nějakou sousedkou že by vařila porci oběda i pro něj? nějak levně?

• Citovat
  • Upravit
10975
3.11.17 11:19

Zkusila bych nějakou ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 11:21

@MisaHanuska Bydlí mimo město, musel by dojíždět pro obědy do města, což se nevyplatí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
3.11.17 11:21

Nevyplati, pridavam se k tematu, protoze sama resim tenhle problem. Nenapada me, co jinyho nez rizoto, zapejkany testoviny a kure na x zpusobu pro sebe varit, abych nemusela vyvaret kazdej den. Zaroven jsem celkem dost mlsna a v kuchyni neumetel, takze jidlo je pro me docela orisek. Dneska bude asi pizza (objednana :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 11:22

@Doe_Jane řeknu mu, dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30946
3.11.17 11:24

@sabrinafromprague Zakladem je mrazeni a pak je jedno, pro kolik osob vari. Prinesu nakup, naporcuji maso na x porci, dam zmrazit a prubezne vytahuji. Nevidim rozdil mezi minigarsonkou a koleji, kde to slo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
3.11.17 11:25

Navařit mu na týden dopředu a co nejsní do dvou dnů tak zamrazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
756
3.11.17 11:32

Podle mě pro i pro jenoho se vyplatí varit. Např. bramborový guláš - vyjde to na pár korun a v nějakém středním hrnci alespoň na dva dny mít bude.

Ještě mě napadly jídla typu: udělat těsto na karbanátky, dát ho do sáčku, udělat z něj placku a pak třeba vařečkou nebo pravítkem vymyčkat čtverecky, aby to vypadalo jak čokoláda, dát do mrazáku, a pak když si bude chtít uvařit, vytáhne placku, odlomí si tolik karbenátku co sní, necha rozmrazit, osmaží (popř. upeče v remosce) takhle jsem chystala jídla pro manžela když jsem byla déle pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
3.11.17 11:33

A co rozvoz nejake restaurace? Dedovi tak kazdy den, krom vikendu, vozi jidlo, ma na vyber z asi tri jidel, vcetne polevky a na tyden to stoji kolem 300 korun.

Je taky z vesnice, vzdycky jen nachysta jidlonosic a kolem 12 prijede rozvoz.

Jinak i ruzne charity a podobne zajistuji jidla a i rozvazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 11:43

O mrazeni pisi v textu, jedine mu koupit mrazak, obedy v kraji vozi charita, ale omezili to jen na seniory, coz neni, zadna restaurace nedovazi. Samozrejme mu i vozim, ale bydlim v uplne jinem meste cca 70 km daleko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 11:44
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
3.11.17 11:44

Píšete, že má malou ledničku. Ok, chce to větší a navařit jídlo na týden až 14 dnů, zamrazit. Moje sousedka, 20 let vdova, to takto dělá pořád. Pak každý den vytáhne to, na co má zrovna chuť. Dělat různé omáčky (rajčatová, křenová, guláš, kmínová, smetanová) s masem a husté polévky, přílohu lze každý den uvařit k tomu extra, dále luštěniny (mixovaná čočka, hrách, fazole, cizrna), špenát. Moje bábi takto také funguje, ale tam jí to chystá pečovatelka. Jídlo vaří mamka na 2-3 dny dopředu. Sem tam si uvařit něco čerstvého, jako třeby ty zapékané těstoviny na dva dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 11:46
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1528
3.11.17 11:52

Tak toto téma je jako dělané pro mě. Průběžně to řeším už 2 a 3/4 roku. Podle mě se to nevyplatí. Nechávám si obědy vozit, ale pomaličku to začínám omezovat, chci zkusit po novém roce nějaký jiný model. Ale u mě do toho vstupuje i faktor, že jsem se navařila 30 let a stále si nějak užívám, když mi to někdo přiveze až pod nos.
A taky za sebe mohu říct, že mě vaření pro jednoho nebaví a abych se rozšoupla s větším nákupem a zamrazila si to, tak na to nemám tolik „volných“ peněz.
Vlastně s tím stále bojuji, takže uvítám i další názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí