Výpověď a odstupné
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Vypoved a odstupne
5 let pracuji ve firmě jako operátor na dobu neurčitou. Jsem po neschopence a mám zhoršený zdravotni stav a firemní lékař mi do lékařské zprávy napsal omezení pro dosavadni praci, ale firma mi nemůže vyhovět. A chce mi dát 2. mesicni výpověď bez odstupného. Je to tak správně nebo mám nárok na odstupné když mám prac. smlouvu na dobu neurčitou a nemohu za to, že nemají pro mne jinou lehčí práci. Díky za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Při výpovědi z obecných zdravotních důvodů dle § 52 písm. e) zákoníku práce zaměstnanci nepřísluší odstupné. Avšak jde o výpověď a je třeba vyřešit, jak to bude s náhradou mzdy ve výpovědní době. Pokud zaměstnanec během výpovědní doby nebyl převeden na jinou pro něj vhodnou práci, půjde o překážku v práci (dosavadní práce ze zdravotních důvodů na straně zaměstnance přidělována být nemůže).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Romina50 píše:
5 let pracuji ve firmě jako operátor na dobu neurčitou. Jsem po neschopence a mám zhoršený zdravotni stav a firemní lékař mi do lékařské zprávy napsal omezení pro dosavadni praci, ale firma mi nemůže vyhovět. A chce mi dát 2. mesicni výpověď bez odstupného. Je to tak správně nebo mám nárok na odstupné když mám prac. smlouvu na dobu neurčitou a nemohu za to, že nemají pro mne jinou lehčí práci. Díky za odpovědi
Ano. Oni ti nemusí dát lehčí práci a když tu současnou nemůžeš vykonávat tak je to překážka na tvé straně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ex taky musel skončit že zdravotních důvodů, práce vhodná nebyla a odstupné nedostal, protože to není problém že strany práce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemůžeš za to, ale ani zaměstnavatel. U nás takový zaměstnanec dostává ty dva měsíce výpovědní lhůty 100% plat a je doma.
- Citovat
- Upravit
@LiduNe píše:
Nemůžeš za to, ale ani zaměstnavatel. U nás takový zaměstnanec dostává ty dva měsíce výpovědní lhůty 100% plat a je doma.
Myslím, že by se jedině muselo dokázat, že je to zdravotní omezení způsobené v práci - nějaký problém, nebo úraz v práci, pak už by to byla chyba ze strany zaměstnavatele asi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Toto upravuje zákoník práce § 56. Pokud posudek splňuje předepsané údaje, nárok bys mít měla, ale nejsem právník:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nocenka.jalapovita píše:
Toto upravuje zákoník práce § 56. Pokud posudek splňuje předepsané údaje, nárok bys mít měla, ale nejsem právník:-)
Nesmysl - myslíte asi toto, ale to je něco jiného: § 56Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo
- zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).
(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.
Pro zakladatele platí toto:
2. Ztráta zdravotní způsobilosti z jiných příčin
V případě, že zaměstnanec pozbyde zdravotní způsobilost z jiných příčin, než je pracovní úraz nebo nemoc z povolání, a zaměstnavatel s ním ukončí pracovní poměr, odstupné zaměstnanci nenáleží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odstupné a daně
Zdravím chtěl bych se zeptat koncem března konci firma a mame dostat odstupné a ještě k tomu mi v únoru vraceli na dani pěknou částku započítá se mi ty daně do odstupného? Když to ta firma vypočítává za poslední tři měsíce??
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janekfialovej píše:
Zdravím chtěl bych se zeptat koncem března konci firma a mame dostat odstupné a ještě k tomu mi v únoru vraceli na dani pěknou částku započítá se mi ty daně do odstupného? Když to ta firma vypočítává za poslední tři měsíce??
Děkuji
Kdy ti co vraceli v únoru, vždyť je teprve leden?
Vratka daně se do průměru nepočítá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit