Výpověď na RD s dalším těhotenstvím
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
výpověď na RD s dalším těhu
Dobrý večer,
potřebuji radu, neboť už jsem z toho jelen…
jsem na dvouleté RD do konce února, v pátek si mám jít podepsat výpověď, jelikož se závod ruší, z části přesouvá jinam. Již teď jsem těhotná, termín máme začátkem května, vůbec nevím, co s těmi měsíci mezi koncem RD a porodem..mám vuůbec nárok na nějakou mateřskou? Nebo RD, když budu na pracáku, docela mě to děsí. Taky by mě zajímalo, jestli se odstupné vypočítává z posledních třech platů, nebo se to nějak průměruje? moc Vám děkuji za rady!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já ti nevím, ale proč bys dobrovolně podepisovala výpověď? Nejsem úplmě expert, ale dokud jsi na rodičáku, výpověď ti dát nemůžou. A pak hned můžeš marodit a nastoupit na další mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že kolegyně z práce byla celé těhotenství na nemocenské a byla strašně naštvaná, že ji doktor nechtěl uvolnit do práce (měla strašně nízký tlak a neustále omdlívala), protože se ji mateřská vypočítávala právě z nemocenské, která byla prd.
Jinak můžeš čerpat mateřskou 8týdnů před předpokládaným termínem porodu a je to 70% z průměru výplat za předchozí 3 nebo 6 měsíců? Nejsem si jistá, ale myslím, že je to toho půl roku..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lolo123123 Ahoj, jsem na tom uplně stejně k 31.10 jsme dostala vypověd mám dvouletou RD. Na mateřkou máš nárok 180 dní od výpovědi. Já rodím v unoru a dostanu stejnou mateřskou jako na první dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chs.jasmin materska se nepocita z nemocenskeho, ale z vyplat za poslednich 12 mesicu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lolo123123 zavolej si na sociálku, já tam volala a paní na infolince mi dobře poradila
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď je to tak - že ti nemůžou dát výpověď, pokud jsi těhotná - ALE pokud jsi těhotná a zaměstnavatel se ruší, může a smí ti dát výpověď. Pokud se ruší, bývá to nejčastěji formou dohody podle § 49 odst. 1 v návaznosti na § 52 písm. a) Zákoníku práce. Pokud tam budeš mít uvedeno, že pracovní smlouva končí k 31.10.2013, tak je potřeba abys tam měla napsáno: Zaměstnankyni náleží odstupné ve výši tří průměrných měsíčních platů.
Na ty 3 měsíce máš nárok, normálně bys měla ještě nárok na dva - ale vzhledem k tomu, že jsi na RD, tak se tě to netýká.
Pokud budeš mít v dohodě uvedený tento paragraf - klidně si to vygoogluj - to stěhování je hned další odstavec, a HLAVNĚ UVEDENÉ ODSTUPNÉ. Tak dostaneš, to, co ti patří a na víc nárok nemáš. Pokud ti tam odstupné nenapíše, nic nepodepisuj - on se tě bude chtít zbavit, ale na ty 3 měsíce nárok máš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@krokodylka
Mě tvrdila, že když je od druhého měsíce na nemocenský, tak v příštích třech letech budou o chlebu a vodě, protože bude mít bídnou mateřskou.
Tak to potom beru zpět a omlouvám se… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chs.jasmin v pohode - on je to prave straslive rozsirenej omyl, ze kdyz jde clovek na neschopenku, tak se pak PPM pocita z te nizsi davky… ale ac jsou obcas nase zakony postaveny na hlavu, tak tady to je vymysleny dobre - doba v PN se z vypoctu PPM vylucuje. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak doufám, že se do těch 180 dní vejdu ![]()
moc Vám děkuji za rady mám se alespoň čeho chytit, opravdu děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lolo123123 určitě vejdeš protože těch 180 dní je do nástupu na mateřskou. Když máš termín začátekm kvetna tak na mateřskou nastup 8 týdnů před porodem což je začátek března.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lolo123123 Pokud jsi na mateřské až do unora tak tě na pracák nevezmou. Až od března. Ale zavolej si na tu sociálku. Aby jsi věděla jaké budeš potřebovat papíry k mateřské. A vyřídit to ještě když firma poběží. Potom je to velmi obtižné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit