Výpověď - nadbytečnost?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Pokud je to stejna firma, tak asi nebudes mit klasickou vypoved, ne. U nas se resi veci dodatkem ke stavajici smlouvě (školství teda).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to zajímavá situace. Ze které rozhodně bude mít užitek firma a nikoliv zaměstnanec. Protože firma si změnou smlouvy možná připravuje cestičku, jak se časem bezproblémově zaměstnance zbavit. Aspoň já z toho mám ten dojem. Že z takových úprav, přesunů a změn málokdy pojde něco dobrého pro lidi.
Běžet výpověď ti nemusí, dají ti podepsat dohodu. Nevím, zda by nebylo lepší nechat si dát odstupné a odejít. Stejně odteď budete s kolegyní v práci pociťovat spíš nejistotu a brát spíš míň než víc. Odstupné, podpora z pracáku, za x měsíců si možná najdeš něco lepšího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak oni ti můžou jen upravit náplň práce. Smlouva může zůstat stejná. Pokud by ti chtěli zkrátit úvazek, tak to nemusíš podepsat. Pak by ti museli dát výpověď s odstupným.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Výpověď a nová smlouva určitě ne. Zůstáváš u jednoho zaměstnavatele. Záleží na tom, co máš v pracovní smlouvě, ale určitě tam nebude konkrétní pozice pro konkrétní vedoucí, takže oni ti jen určí jiné pracovní zařazení a jinou vedouci. Pokud se ti to nelíbí, výpověď můžeš dát ty. Ale s výpovědní lhůtou a bez odstupného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měnila jsem ve firmě pozici, žádnou výpověď jsem nedostala a zkusebku mít taky nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Změna vnitřní organizace firmy, změna nadřízeného opravdu není na výpověď, žádná nova smlouva, „nova a zkušebka“ a podivné blbiny. ![]()
Nová smlouva, respektive dodatek ke smlouvě by se podepisoval (a zaměstnanec ho podepsat nemusí), pokud by se výrazně měnila pozice/náplň
prace (což ale třeba není to, že firma zavede novy systém, ve kterém zaměstnanec bude prácovat nebo přebere novou dílčí aktivitu (pokud teda nebudou třeba po účetní chtít, aby operovala), případně by se měnila výše úvazku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 Mozna ani ten dodatek, pochybuju, ze by mela ve smlouvě primo uvedenou praci pro obe oddělení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkušebka určitě ne, převod probíhá obvykle pomocí dodatku pokud se mění pozice. Při tvé logice - výpověď, smlouva, zkušebka bys taky mohla dostat nástupní plat ne? ![]()
Výpověď ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost bys mohla požadovat při změně pozice, kdy by tvoje nové zařazení neodpovídalo tomu stávajícímu. Já jednou taky přemýšlela, jestli zůstat a podepsat, nebo ne a chtít odstupné. A to byla ta nová pozice i vyšší, napsala jsem dotaz na inspektorát a tam mi dobře poradili, doporučuju.
- Citovat
- Upravit
Děkuji všem za odpovědi, chci si přes svátky vše nastudovat. Na co mám nárok a na co ne. Ať pak nejsem za blbce. ![]()
Ano je pravda, že v budoucnu tu zůstat nechci, vím že se může stát, kdykoliv, že mě i tak vyhodí - proto ta změna pod jinou vedoucí a až se jí nebudu hodit, tak mě šoupe pryč. Kouknu se přesně, co mám ve smlouvě. Ale ještě jedna otázka nejdřív. Budu dělat stejnou práci, jakou má ve smlouvě i zastupkyne vedouci - se kterou bych se měla střídat. Mám nárok na vyšší plat?
Hledám semtam kličky, abych byla upřímná. Protože řeknu upřímně, nechce se mi ani do té práce už chodit, protože vím, co mě čeká. Ale výpoveď a jít na pracák se mi moc nechce, bez odstupného a bůh ví, kdy bych našla něco nového no. ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak zástupkyně není jen o obsahu práce jako takové, ale musí být připravena v nepřítomnosti šéfa plnit i jeho povinnosti. To asi v náplni práce mít nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Přeloženo češtiny. Nechcete tam už být, ale snažíte se z nich vyrazit co nejvíc peněz. Tak uvidíte, co se Vám podaří. Zatím se mi to nezdá, že vyhrajete, ale uvidíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký den,
doufám, že mi zde někdo poradí, jak se mám připravit.
Nebudu přímo konkrétní ale.. Pracuji u jedné velké společnosti, a v budově máme dvě její rozdílné oddělení a každé má svoji vedoucí.
Já a jedna moje kolegyně máme svoji vedoucí z jednoho oddělení, ale práci děláme pro obě, řadu let to fungovalo, ale nyní někdo, kdo nepřemýšlel, došel k názoru, že takto ne. A od 1.2.25 budeme každá spadat pod jednu vedoucí a každá jinou práci.
Vyšlo to na mě a chtějí mi dát jinou smlouvu, s jinou vedoucí, asi jiný popis práce a časem je výhled na zkrácení úvazku, protože timhle rozdělením, tolik práce na jednu není. A pokud budu chtít dovolenou, tak nemá za mě koho dát.
Tak se chci zeptat - už to, že změna má být od 1.2.25 je už chyba, že nemám podepsanou novou smlouvu a tudíž ani výpověď z té staré? Řekli, že v průběhu ledna mi jí dají.
Hledám argumenty, proč je to špatně. Nechci na tohle přistoupit, tak chci být na vše připravena. A moc v tom zběhlá nejsem.
Když to bude nová smlouva, nová vedoucí - mám nárok na zkušebku?
Neměla bych mít nárok na odstupné z důvodu nadbytečnosti? Kdybych na to nepřistoupila. Nebo bych měla smůlu, protože mi “sehnali” jinou pozici, ale u jiné vedoucí.