Výpověď nevyplacení mzdy

Anonymní
6.5.21 15:03

Výpověď nevyplacení mzdy

Zdravím, je to pro mě dost choulostivé proto anonym. Výplatní termín mám 20. Šéf mi doteď výplatu neposlal. Stává se tak často a proto toho mám už opravdu dost. Rozhodla jsem se podat výpověď. Zjistila jsem, že když do 15 dnů od výplatního termínu výplatu nepošle, můžu podat výpověď okamžitě. Jak to tedy je? Podával někdo z vás takovou výpověď?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
6.5.21 15:04

Vypoved z pracovniho pomeru muzes dat kdykoli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.21 15:05

@matkabagristy ano to samozřejmě vím, ale jde mi o to, že bych musela dodržet 2 měsíční výpovědní lhůtu. Což by problém nebyl, ale vím že bude problém opět s výplatou

• Citovat
  • Upravit
66815
6.5.21 15:08
@Anonymní píše:
@matkabagristy ano to samozřejmě vím, ale jde mi o to, že bych musela dodržet 2 měsíční výpovědní lhůtu. Což by problém nebyl, ale vím že bude problém opět s výplatou

pak je to okamzite zruseni pracovniho pomeru
„Okamžitě zrušit pracovní poměr je možné při nevyplacení mzdy či jakékoli její části do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Ač pojem ‚okamžitě‘ navozuje dojem rychlosti, neznamená to, že může den po nedodrženém výplatním termínu přestat chodit do práce,“ upozorňuje advokát a uvádí příklad: mzda za březen 2019 je nejpozději splatná 30. dubna 2019. Nehledě na to, kdy určuje výplatní den pracovní smlouva.
 https://zpravy.aktualne.cz/…cc47ab5f122/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.21 15:13

@matkabagristy ano,ale mě zajímá jestli to tak opravdu jde. Výplatu za březen jsem měla dostat 20.4 doteď ji na úctě nemám. Kdybych přinesla výpověď z tohoto důvodu může se zaměstnavatel nějak bránit?. Běží mu nějaká lhůta, do kdy má výplatu uhradit? Nebo v momentě, kdy mu výpověď přinesu je od něj klid?

• Citovat
  • Upravit
9793
6.5.21 15:19
@Anonymní píše:
@matkabagristy ano,ale mě zajímá jestli to tak opravdu jde. Výplatu za březen jsem měla dostat 20.4 doteď ji na úctě nemám. Kdybych přinesla výpověď z tohoto důvodu může se zaměstnavatel nějak bránit?. Běží mu nějaká lhůta, do kdy má výplatu uhradit? Nebo v momentě, kdy mu výpověď přinesu je od něj klid?

Nejde o termín výplaty, ale o termín splatnosti a to je běžně do konce měsíce, pokud to nemáte upraveno jinak. A jak už bylo psáno výše, tak nejde o výpověď, ale o okamžité zrušení pracovní poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
6.5.21 15:19

Vždyť to bylo napsáno výše. Zákonem dana lhůta pro zaslání výplaty je do konce následujícího měsíce. Až poté začíná běžet lhůta dalších 15 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26858
6.5.21 15:21
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
6.5.21 15:22

Pokud ti zaměstnavatel nepošle mzdu do 15.5, tak 16.5 můžeš skončit. Okamžitě zrušíš pracovní poměr dle paragrafu 56 1b zákoníku práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.21 15:23

Zaměstnanec může podle § 56 ZP pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.
Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce, tzn. mzda za březen 2021 je splatná nejpozději do 30. dubna 2021 bez ohledu na výplatní termín 20. dubna. Teprve potom lze připočítat 15 dnů a teprve jejich marným uplynutím je dána zaměstnanci možnost okamžitého zrušení pracovního poměru (tj. 16. května).

• Citovat
  • Upravit
66815
6.5.21 15:24
@Anonymní píše:
@matkabagristy ano,ale mě zajímá jestli to tak opravdu jde. Výplatu za březen jsem měla dostat 20.4 doteď ji na úctě nemám. Kdybych přinesla výpověď z tohoto důvodu může se zaměstnavatel nějak bránit?. Běží mu nějaká lhůta, do kdy má výplatu uhradit? Nebo v momentě, kdy mu výpověď přinesu je od něj klid?

po 15. kvetnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.21 15:35

@katyna1984 takže jestli dobře chápu tak zrušení poměru můžu podat až 15.5? Když jde o výplatu za březen, která měla být vyplacena 20.4?

• Citovat
  • Upravit
1486
6.5.21 16:15
@Anonymní píše:
@katyna1984 takže jestli dobře chápu tak zrušení poměru můžu podat až 15.5? Když jde o výplatu za březen, která měla být vyplacena 20.4?

Až 16.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat