Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím holky, mám prosbu a třeba se z Vás některá v této situaci také ocitla.
Syn navštěvuje dětskou skupinu již od září, ale každý měsíc tam něco řeším s ředitelkou. Dala jsem tomu šanci do prosince, zda se třeba něco nezmění a nezměnilo. V prosinci jsem psala ředitelce, že bych ráda ukončila smlouvu k 31.12.2021. Ale na to mi napsala, že neshledává důvod mi ukončit smlouvu dohodou, tudíž tam musí být 2-měsíční výpovědní doba. Tak jsem jí poslala doporučeně dopis s výpovědí a bohužel doteď si ho nevyzvedla (dle mého je to akorát vyčůranost, aby nás tam udržela ještě nějakou dobu a měla z nás další peníze). Tak se na Vás obracím, zda výpověď (i když nebude z její strany vyzvednuta), tak zda bude platit či ne ![]()
Co máš ve smlouvě? Předpokládám, že právě ty dvě možnosti dohodu nebo 2 měsíční výpovědní lhůtu… Dohoda je od slova dohodnout, takže pokud jste se nedohodly, běží ti leden a únor výpovědní lhůta, ty dva měsíce musíš ještě zaplatit. Ale dítě tam dávat samozřejmě nemusíš. To, že tys ji poslala výpověď dohodou, je úplně jedno, když ona se evidentně dohodnout nechce.
@Midaku
Přesně tak, běží tam ty dva měsíce a s tím i počítám. Chtěla jsem, aby si to tam syn dochodil do 28.02.2022 a poté by přešel jinam. Platím školkovné 3.tis/měsíčně, tudíž ho tam budu dávat. Jen mi jde o to, že když si ten dopis nevyzvedne, tak zda je výpověď platná či ne.
@Vendyy podívej se do smlouvy. Někde stačí výpověď doručit ústně, mailem… jinde chtějí písemně. A i tam je to myslím tak, že výpověď běží od doby doručení anebo od… a to si nepamatuju, nějaká ta lhůta na vyzvednuti, pak to vrací, 30 dní.. bla bla..nevím, Google určitě pořadí. Každopádně prvně si prodji smlouvu, tam odpověď nejspíš najdes.
@Vendyy Tyto věci se mají posílat s dodejkou. Ne pouze doporučeně.
@Vendyy píše:
@Midaku
Přesně tak, běží tam ty dva měsíce a s tím i počítám. Chtěla jsem, aby si to tam syn dochodil do 28.02.2022 a poté by přešel jinam. Platím školkovné 3.tis/měsíčně, tudíž ho tam budu dávat. Jen mi jde o to, že když si ten dopis nevyzvedne, tak zda je výpověď platná či ne.
Asi zalezi, jakym zpusobem jsi to poslala, ale vseobecne rozhoduje vetsinou datum odeslaní.
@welovefashion píše:
Asi zalezi, jakym zpusobem jsi to poslala, ale vseobecne rozhoduje vetsinou datum odeslaní.
Ne datum odeslani, ale datum, kdy mela druha strana sanci si to vyzvednout.
@j.a.n.i1
To jsem se taky dočetla. Takže když jsem to posílala doporučeně 20.12.2021, tak měla čas si to vyzvednout do konce prosince. No uvidím jak to vše bude…je to soukromá dětská skupinka, takže si asi taky může určovat svá pravidla jako doteď. Obrátila jsem se na zřizovatele, tak se třeba dozvím více ![]()
A máš Teda smlouvu nebo nějaký vnitřní rád nebo něco?? Tam to bude napsané. U nás stačilo emailem
@Vendyy Poslala bych jí to mailem a napsala tam, že jsem to zároveň poslala tehdy a tehdy doporučeně poštou.
Ve smlouvě je:
Výpovědní doba začíná běžet od prvního dne následujícího kalendářního měsíce po měsíci, ve kterém byla písemná výpověď prokazatelně doručena jedné ze stran.
Osobně jsem jí to nemohla předat, jelikož si v prosinci poslední 2 týdny školku zavřela. Do mailu jsem ji to nechtěla posílat, aby netvrdila, že jí to spadlo do spamu. Tudíž jsem volila ČP, abych měla podací lístek a měla jsem nějaký papír, že jsem to skutečně posílala.
Ze zákona musí mít provozní řád. Jde o to, že i na Vaše dítě pobírají dotaci - něco kolem 7 tis. měsíčně, takže Vaše dítě tam potřebují. Když chodit nebude, tak si pohlídejte, aby nevykazovali jeho přítomnost právě kvůli dotaci. Podle smlouvy můžete ukončit docházku, pokud posíláte doporučeně, ak pošťačka udělá záznam, kdy se pokusila doručit zásilku a po uplynutí 15 dnů je výpověď platná. Ještě výhodnější je použít datovou schránku - tu vám zřídí na poště zdarma a poplatek není vyšší než při normálním odeslání doporučeného dopisu. Každá dětská skupina, která pobírá dotace musí datovou schránku mít také a tam stačí, když schránku otevře a zásilka je považovaná za doručenou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.