Výpověď ze státní správy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.4.24 10:43

Výpověď ze státní správy

Dobrý den, chci se zeptat ohledně výpovědi ze státní správy, jedná se o klasický pracovní poměr, ne služební. Jsem tam celkem krátce, ale zkušebka uplynula. Nesedly jsme si s vedoucí, alespoň mám ten pocit a ona mi dává celkem jasně najevo, ať si rozmyslím, jestli tam chci být nebo ne, že je to pro ně ztráta času mě učit něco navíc atd. Jsem z toho docrela špatná, protože řeším ještě do toho zdravotní problémy a je pravda, že z té práce jsem spíš nešťastná, finanční ohodnocení je též žalostné (22 čistého :? :roll: ).

Nevím, co dělat, ale pokud bych se rozhodla pro výpověď, myslíte, že tam budu muset ty 2 měsíce být nebo by zaměstnavatel přistoupil na skončení prac. poměru dohodou? Nechtěla bych sem chodit výpovědní dobu, necítila bych se už vůbec dobře, a to tu mám fakt dny, kdy jdu s nechutí, stresem a jsem z toho emocionálně vyčerpaná. Paradoxně přemýšlím o jiné práci na úřadě, ale jinde, blíž mému bydlišti a říkám si, jestli by tam nebyli lepší lidi, když už finance ne.. jinak stejně za 2-3 roky chceme miminko, takže plánuju jít na mateřskou, tudíž rozjíždět teď novou kariéru asi uplně nemá smysl, o to horší je to, že v soukromém sektoru se mi práce nedaří najít (nedostatek praxe, vždy dají přednost jinému, asi chci „moc“ peněz - cca 28-30 čistého jim všude říkám).

Achjo, fakt zažívám zase zoufalé stavy.. :,(

Co byste mi radili?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24992
22.4.24 10:46

Nejde přejít na jiný úřad? Záleží v čem je problém, jestli ti to nejde nebo jestli jste si jen nesedly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
22.4.24 10:50
@Anonymní píše: Více

Na to, jestli by zaměstnavatel přistoupil na dohodu o rozvázání pracovního poměru, bych se zeptal toho zaměstnavatele, například vedoucí, a ne na e-miminu.

Myslíte - nemyslíte. Já si o tom nemyslím nic. Protože myslet znamená houno vědět a já o to vím jenom to, že tvá vedoucí bude ráda, když budeš pryč, takže podle toho by měla být dohodě nakloněna. Ale ptát se na to někoho jiného, než jí, je - upřímně řečeno - hloupost.

Takže jestli chceš dohodu, tak radím nedělat účet bez hostinského, a zeptat se na tu dohodu někoho, kdo ji za tvého zaměstnavatele může podepsat - třeba té vedoucí.

Příspěvek upraven 22.04.24 v 10:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.24 10:51

@debra.morgan No to bych musela zjistit, kdyby mě náhodou vzali na tom kam bych se hlásila, tak to spadá pod jiný městský obvod, takže si myslím, že by byl nástup papírově uplně oddělený, ne že by mě jen „přeřadili“. Každopádně od začátku co tu jsem je pravda, že jsem byla i ve zkušební době párkrát na propustku u doktora, prostě jsem začala řešit jak fyzické problémy, tak se mi vrací úzkostné stavy a bojuju s tím. Často je mi v práci špatně, do toho mi fakt nepřidává ten „fakt“, že tam jdu se staženým žaludkem, necítím se moc dobře v tom kolektivu (teď je to lepší, ale ohledně té vedoucí ne), a je pravda, že ta práce na tomhle oddělení je náročná. Jsem ve stresu z jednání s problémovými lidmi apod. :? ona už ve zkušebce při nějakém tom hodnocení říkala, že je to náročná práce a ať si rozmyslím jestli tu chci zůstat a vkládat do toho energii. Nechtělo se mi odcházet, abych se někde znovu začleňovala do kolektivu a učila se něco znovu a znovu.. ale víc nad tím začínám přemýšlet, protože tímhle si to zdraví taky nezlepším.. tak jsem z toho docela už zoufalá, v noci se budím s bušíším srdcem, zdají se mi o tom sny. Je toho víc no :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.24 10:53

@eumedon Já se jí ptát nechci, protože nechci dát najevo, že hledám něco jiného nebo že chci pryč, dokud si nebudu 100% jistá. A kdyby mě nevzali na tom jiném úřadě, tak zas nechci sedět doma, i když sedět tady za 22 čistého denně do 16-17 není taky žádný šlágr.. Zeptala bych se jí až kdybych chtěla fakt odejít, jen jde o to, že jinde se mě zas budou ptát kdy mohu nastoupit.

Šlo mi spíš o zkušenost někoho, kdo na úřadě/magistrátu nebo celkově ve státní správě pracoval, aby řekl co a jak to je s výpovědní lhůtou.

• Citovat
  • Upravit
20858
22.4.24 11:04

Tak evidentně ti dělá problém pochopení textu. Takže znova jednoduše.

Výpověď má jasně daná pravidla zákonem.

Dohoda o ukončení PP může být cokoliv, co si se zaměstnavatelem domluvíš.

Zkušenosti druhých jsou nepřenositelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.24 11:07

@Cenarius Nevím, co jsem jako podle tebe na tom textu nepochopila. Jistě, že dohoda o ukončení je možná, jen je taky dost možné, že ve státní správě to nepotvrdí nikde a nikdy, proto se tu ptám, jestli má tuto možnost smysl vůbec zvažovat.

• Citovat
  • Upravit
7279
22.4.24 11:27

dělám ve státní správě a je to možné. Ale prostě záleži na lidech. Tak jak v soukromém tak ve státním… prostě buď ti bude chtít dělat naschvály a dohodu nepodepíše, nebo bude rád že se tě zbaví a podepíše… a prostě vyjde vstříc… takže leda sepsat dohodu, a zajít za vedoucím.. nic víc nejde udělat… je to fakt individuální.
U nás aktuálně podepsal vedoucí dohodu na odchod za 14 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
22.4.24 11:28

Když se jinde budou ptát, kdy můžeš nastoupit, můžeš říct, že po uplynutí výpovědní doby, nedohodneš-li se se stávajícím zaměstnavatelem na dřívějším skončení pracovního poměru. Budou-li to akceptovat s tím, že čím dřív nastoupíš, tím líp, můžeš stávajícímu zaměstnavateli navrhnout dohodu.

Jak je to s výpovědní dobou, se nemusíš ptát na e-miminu. Můžeš si to přečíst v zákoníku práce. Výpovědní doba je dvouměsíční a začíná běžet první den měsíce následujícího po měsíci doručení výpovědi zaměstnavateli.

Zákoník práce

§ 51

(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.

(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z § 51a, § 53 odst. 2, § 54 písm. c) a § 63.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
22.4.24 11:33

Má cenu tu možnost zvažovat, nelze na to spoléhat. To platí vždycky a všude, nejen ve státní správě a je to celkem triviální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.24 11:33

@eumedon Já ale vím, jak je to s výpovědní dobou, na to jsem se ani neptala - asi jsem to tedy špatně formulovala, myslela jsem s tou dobou na odchod, jestli je možná dohoda nebo ve státním je prostě výpovědní doba jen dvouměsíční a jiná nepřichází v úvahu.

• Citovat
  • Upravit
19784
22.4.24 11:37

Napsala jsi, že chceš, aby ti někdo napsal, „jak je to s výpovědní lhůtou“ Teď zas píšeš, že ses na to neptala. :roll:

Jestli je možná dohoda? Dohoda je jistě možná, pokud jsou k dohodě ochotny obě smluvní strany. Z ničeho nevyplývá, že by možná nebyla.

Výpovědní doba je dvouměsíční, jiná nepřichází v úvahu, pokud nebyla předem písemně dohodnuta výpovědní doba delší.

Obě věci nejsou ve sporu, protože výpověď a dohoda o ukončení pracovního poměru jsou dvě zcela různé věci. Výpovědní doba se týká výpovědi, ne dohody o ukončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8503
22.4.24 11:44

taky jsem pracovala ve státní správě. Když jsem chtěla odejít, nebyla dohoda možná. Musela jsem si zaučit nástupce a dodržet výpovědní dobu. Stejně tak to bylo u několika kolegyň. Ale když po mém odchodu odcházela další, tak ji pustili na dohodu. Takže tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
22.4.24 11:49
@Hanula1212 píše: Více
Čili - dohoda je možná, nebo možná není, a to podle konkrétní situace na pracovišti a podle konkrétního šéfa. Zkušenosti jiných na to nemají vliv. Dohoda nemá nic společného s výpovědní dobou.

Výpověď je možná vždycky, ale je nutno dodržet výpovědní dobu.

Snad už to zakladatelka pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
22.4.24 11:51

Tak předpokládám, že na úřadě má uzavřený pracovní poměr s tajemníkem. Takže je celkem fuk, co si vedoucí mysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat