Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na bradě a kolem nosu se mi udělaly drobné pupínky, mám to i začervenalé. Dost to svědí a pálí. Na fotce to není pořádně vidět. Našla jsem si že to může být perioralni dermatitida. Zkoušela jsem Jarischův roztok, mast s ichtamolem, vysadila jsem kosmetiku ale nic nepomohlo. Už jsem z toho zoufalá. Co pomohlo vám? Kožní mě vezme až za měsíc.
S perioralkou mám bohaté zkušenosti, ty to máš ještě krásný! Jinak mi nic nepomahalo, jen z kozni masticka a nejaky roztok. Roztok jsem davala ráno a masticku na noc. 2 x ročně cca 20 let. Vždy jsem měla třeba 4 měsíce klid a pak znovu léčba. Bohužel letos už mi to nezabralo. Pak jsem otěhotněla takže jsem ke kozni ani nesla, samozřejmě se mi to rozjelo víc a víc. 2 x moře, to ani ťuk. Před 14 dny jsem objednala masticku full oxy, 30 ml za 860 Kč
a musím teda říct, ze se mi to hojí, už nemám ty supinky a fleky vybledly. Takže za mne doporučuji. Ale samozřejmě bych sla první na to kozni, třeba ti to hned zabere od nich ta léčba, at to zbytečně nekupujes. To bych nechala až jako poslední možnost. Mám pocit, ze z toho kožního se to jmenovalo entizol + to druhy si nepamatuju. Bylo to vyloženě v lekarenskych nádobách.
Ja jsem se asi rok nebo dva trápila s vyrazkou v obličeji, vždycky to na chvíli zmizelo, aby se to pak zase vrátilo. Byla jsem olezlá totálně. Mastila jsem mastma z lékárny, nepoužívala jsem žádnou kosmetiku, nic. Nic nepomáhalo. Kožní u nás taky dlouhá čekačka, než jsem se objednala, tak to zmizelo. Zas a znova. U mě to byla (nejpravděpodobněji) pasta s fluoridem. Když si čistím zuby klasickou pastou (např. Colgate, Signal apod.), většinou tak za tři dny mě začnou svědit koutky očí, a za dalších pár dní vyraší ta hnusná vyrážka na obličeji. Takže to přisuzuju tomu. Teď tak rok dva používám pastu bez fluoridů, i tak si dávám malinký dávky (mohlo to být i tím že jsem si dávala hodně pasty), a mám klid, žádná vyrážka. Nevím kde jsem to tenkrát vyčetla, že to může pasta způsobovat, mě to fakt pomohlo. Zkusila jsem předtím fakt všechno. Teď mám klid (ťuk ťuk). Tak dávám k dobru jako tip.
Mě kožní doporučila právě mast s ichtamllem a nic jinýho na to nedávat. Mizí to hodně pomalu, může to trvat i pár měsíců.