Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím vás, ženy, kupujete nějaký speciální sadební česnek, nebo stačí obyč kvalitní český? ![]()
@Nikca_Ko V prodejně s hospodářskými potřebami, dá se říct, že to prodávají všude, kde cibulku sazečku.
@goldenka aha, zkusím se po něčem takovém poohlédnout. Děkuji! ![]()
Já česnek nemořím a mám ho dobrý (sázím hned po prvních mrazících, tj. někdy začátkem listopadu). Tchýňka ho moří a dobrý - ale jednou zkusila některý nenamořit a dali se jí do všech nějaký červíci.
Dá se koupit speciální sadbový, ale já si schovávám z těch svých ty největší paličky a sázím stroužky z nich.
My česnek nemoříme, dáváme ho do země tak koncem října, začátkem listopadu, podle počasí. Díry děláme kolíkem, cca 10 cm a kořínkem dolů, od sebe tak 10-15 cm. Letos jsme sklízeli někdy v půli července a česnek je krásný, velký, nijak plesnivý a nebyli v něm ani žádní červi…a ta síla by probudila i mrtvýho ![]()
@Verca1989 - píšeš o kořínku, ale já žádný kořínky na těch jednotlivých stroužkách nemám
. To jsou zbytky kořínků z té celé paličky? Kolikrát je děti při pomáhání dají i naležato
, zatím teda vyrostlo všechno.
Hele ma se koupit sadbovy s certifikatem, protoze prej se casto vydava konzumni cinsky za sadbovy cesky
anebo si furt generujes ten svuj, kdyz mas zdravej
ja loni koupila sadbovy kilo za 380 a bylo to fiasko (blba zima), letos radej neinvestuju a dam tam cesky co generujou kamosciny rodice. uz by se to melo namorit, ze? musim nekde vyhrabat tu brozurku. ja jeste nemam vsazene jahody, jsem desna, ze?. Pujdou pod textili, snad se jeste chytnou.
@Pudloslava - jahody jsem sázela minulý týden, do konce září je to v klidu. Jednou jsem je dělala až v říjnu a taky dobrý. Akorát aby pár dnů nemrzlo, aby se chytly a dobře je zalít a mělo by to být dobrý.
S česnekem souhlas - taky jsem narazila na to, že obyčejný kdovíčím prokonzervovaný čínský česnek vydávali za sadbu.
@Nikca_Ko - ne, sázím normálně stroužky nenaklíčené. Asi před 3-4 týdny jsem vytahala česnek ze země, nechvám ho pak nějaký čas venku na vzduchu (zavěšený pod střechou) oschnout, aby neplesnivěl. Teď se ho chystám uklidit a tak za měsíc nejdýl ho rozdělám na stroužky (jen rukou, nijak to nečistím, neloupu) a ty zapíchám do země tak +/- do 10 cm.
@Milli Děkuju moc za radu
- letos se na něj chystám poprvé, tak pevně doufám, že se zadaří. Toho fujtajblu, co nabízejí v obchodě, máme už pokrk ![]()
@Nikca_Ko - tak budu držet palce, ať se zadaří. Ten z obchodu se fakt nedá rovnat. Kolikrát jsem do jídla musela dát celou paličku a toho domácího stačí 1-2 stroužky a je to až až.
Jé, díky za diskuzi, taky se chystáme na česnek letos poprvé, tak snad se zadaří ![]()