Výše mateřské a neschopenky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
25.10.17 15:43

Výše mateřské a neschopenky

Ahoj maminky, mám dotaz ohledně mateřské a neschopenky. Abych nastínila situaci: momentálně jsem na rodičovské dovolené s 2,5 letým dítětem. Příští rok v září mám opět nastoupit do svého zaměstnání. Druhé dítě sice plánujeme, ale nejbližší půlrok je pro nás ze zdravotních důvodů pasé. Moje otázka tedy zní: když v září nastoupím do práce a např. po 3 odpracovaných měsících zjistím, že jsem těhotná, na jakou výši mateřského příspěvku budu mít nárok? Resp. bude se to nějak krátit s ohledem na to, že jsem byla v práci jen takovou chvíli? A co PN? Z čeho se bude počítat? První těhotenství jsem musela proležet, proto se ptám. Zvažuji, jestli v práci nebýt aspoň rok a až poté se třeba začít snažit. Předem moc děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
25.10.17 16:07

@miminkooo86 Pokud se jedná o stále stejné zaměstnání jako u prvního dítěte a na další PPM nastoupíš do 4 let staršího dítěte, tak výše PPM bude minimálně stejná jako u prvního dítěte (porovná se aktuálně zjištěný vyměřovací základ s tím u prvního dítěte a použije se vyšší).

Jinak obecně se vyměřovací základ zjišťuje za 12 měsíců předcházejících měsíci, ve které nastala daná událost (nástup na PPM, vznik PN). Nemocenská, RD a podobně patří do vyloučené doby, takže to vyměřovací základ neovlivní. Takže pokud půjdeš na PN například čtvrtý měsíc v práci, tak se bude počítat z příjmů z těch tří předchozích měsíců, které jsi odpracovala, ty měsíce předtím se tam počítat nebudou. Pokud bys místo návratu do práce šla hned na PN, tak se vyměřovací základ zjišťuje z prvního předchozího kalendářního roku, kdys měla započitatelný příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.17 22:02

@Lendeš Skvělé,děkuji mockrát za vyčerpávající odpověď! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat