Vyšetření prsou

Anonymní
8.8.21 13:09

Vyšetření prsou

Zdravím, je mi 20 let a babička umřela na rakovinu prsu, která metastázovala do kostí. Mámě je 47, chodí na vyšetření prsou a mamograf a vše zatím díky bohu v pořádku. Poprvé jsem byla letos na gynekologii a doktorka mi neprohmatala prsa, ačkoli jsem jí o rodinné historii řekla. Jsem trochu hodně úzkostlivý člověk a tak bych byla ráda, kdyby mi udělala prohlídku prsou a podpaží, případně nějaké vyšetření třeba sono, protože mě často prsa bolí a nedávno se mi pod levým prsem udělala taková skvrna, co vypadá jako suchá kůže, ale nemizí to. Je v pořádku si zavolat a normálně poprosit o vyšetření prsou, nebo jak to mám udělat, co je vhodné říct :(? Kvůli úzkostem mám katastrofické představy o všem, tudíž se bojím, že když se objednám a poprosím o kontrolu prsou, že se mi vysmějí, protože mi je teprve 20 let :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
8.8.21 13:13

Můžeš se prohmatat sama, je spousta videí s návodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26858
8.8.21 13:15
@Anonymní píše:
Zdravím, je mi 20 let a babička umřela na rakovinu prsu, která metastázovala do kostí. Mámě je 47, chodí na vyšetření prsou a mamograf a vše zatím díky bohu v pořádku. Poprvé jsem byla letos na gynekologii a doktorka mi neprohmatala prsa, ačkoli jsem jí o rodinné historii řekla. Jsem trochu hodně úzkostlivý člověk a tak bych byla ráda, kdyby mi udělala prohlídku prsou a podpaží, případně nějaké vyšetření třeba sono, protože mě často prsa bolí a nedávno se mi pod levým prsem udělala taková skvrna, co vypadá jako suchá kůže, ale nemizí to. Je v pořádku si zavolat a normálně poprosit o vyšetření prsou, nebo jak to mám udělat, co je vhodné říct :(? Kvůli úzkostem mám katastrofické představy o všem, tudíž se bojím, že když se objednám a poprosím o kontrolu prsou, že se mi vysmějí, protože mi je teprve 20 let :(

Nikdo se ti vysmivat nebude. Na sono se muzes objednat i jako samoplatce. Stoji to par stovek. Za ten pocit uklidneni to stoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.21 13:18
@cecetka píše:
Nikdo se ti vysmivat nebude. Na sono se muzes objednat i jako samoplatce. Stoji to par stovek. Za ten pocit uklidneni to stoji.

A to je objednání u gynekoložky, nebo musím najít na internetu, kde sono dělají?

• Citovat
  • Upravit
80022
8.8.21 13:18

Prsa si můžeš samovysetrovat, musíš každý měsíc ve stejný čas, protože před menstruace mohou být jiná. A jednou ročně obětuj pětistovku za sono a budeš mít klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
8.8.21 13:22
@Anonymní píše:
Zdravím, je mi 20 let a babička umřela na rakovinu prsu, která metastázovala do kostí. Mámě je 47, chodí na vyšetření prsou a mamograf a vše zatím díky bohu v pořádku. Poprvé jsem byla letos na gynekologii a doktorka mi neprohmatala prsa, ačkoli jsem jí o rodinné historii řekla. Jsem trochu hodně úzkostlivý člověk a tak bych byla ráda, kdyby mi udělala prohlídku prsou a podpaží, případně nějaké vyšetření třeba sono, protože mě často prsa bolí a nedávno se mi pod levým prsem udělala taková skvrna, co vypadá jako suchá kůže, ale nemizí to. Je v pořádku si zavolat a normálně poprosit o vyšetření prsou, nebo jak to mám udělat, co je vhodné říct :(? Kvůli úzkostem mám katastrofické představy o všem, tudíž se bojím, že když se objednám a poprosím o kontrolu prsou, že se mi vysmějí, protože mi je teprve 20 let :(

Objednej se na sono sama tam, co chodí mamka, ta asi chodí na mamograf, ale dělají tam i sono. Jako samoplátce zaplatíš pár set Kč a budeš v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.21 13:26

Prohmatat si prsa muzes sama. Já chodím ještě k tomu jednou za rok na ultrazvuk prsou. Najdi si kde ho u vás dělají. Zadanku nepotřebuješ a stojí to pár stovek.

• Citovat
  • Upravit
1439
8.8.21 13:42

Na gynde vetsinou prsa nevysetruji, malokde. Na ultrz prsou se muzes klidně objednat i sama, na veku nazalezi. Delaji to skoro v kazde nemocnici, nebo se zeptej mamky, kam chodi. Stojí to max par stovek a nektery pojistovny na to mladym holkam prispivaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
8.8.21 13:59

Na gyndě ti většinou jenom ukáží, jak provádět samovyšetření. Můžeš je o to poprosit, aby ti ukázali jak si je sama kontrolovat.
No a pak chodit na sono jako samoplátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
8.8.21 14:17

Objednej se k mammologovi.
Vyšetření hradí pojišťovna. On ti prsa vyšetří a v případě potřeby pošle na sono taktéž hrazené pojišťovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
8.8.21 14:43

Mně prohmatává prsa na preventivce 1× ročně gyn, ale už roky si platím jako samoplátce každý rok UTZ (VZP na to přispívá 500Kč, co jiný pojišťovny, nevím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí