Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, dnbeska v poradně v 11tt mi byla udelana cytologie a vysetreni zrcadly, taky vam to delali? ja myslela, ze v teh. se to dela jen pohmatem, bez zrcadel?
ahoj me to v teh.nedelali ale kamosce jo,oni kontroluji jestli tam nemas ty bradavicky uvnitr proto ti delali i tu citologii.uz jsi nekdy mela problem s bradavickami??-pokud se muzu teda zeptat jestli to pro tebe neni moc osobni…
ne, ne, nemela, delala jen cytologii kvuli rakovin. bunkam jako kazdej pul rok.
To je normální, jednou za půl roku prostě dělaj tohle vyšetření a holt jsi tam zrovna šla coby těhule. Na další kontrole už vyšetřovat zrcadly nebudou, neboj.
podle me se to muze delat a nemusi, v tehu prukazce mam na obe vysetreni kolonku, ale protoze jsem na tom byla asi 3 mesice pred tim nez jsem otehotnela, tak to dr znovu nedelala, jen tam zapsala to datum, kdy se to delalo naposledy a s jakym vysledkem
takze podle me zalezi, kdy naposledy to dr delal
Cytologie by neměla být myslím starší než 6 měsíců, takže pokud toto nesplňuješ, tak ti jí udělali teď. Já otěhotněla v září, na gyndě jsem byla v říjnu a cytologii jsem měla dělanou v září, takže u mě už pak nebyla potřeba, protože byla aktuální.
Mně toto vyšetření doktor na začátku těhu dělal (cytologie i zrcadla). Já tam šla nechat si právě potvrdit těhu a páč jsem tam „omylem“ nebyla skoro 2 roky
(od kontroly po šestinedělí), tak to udělat musel. Sem se divila, že mi ani nenadal, že to tak flákám… ![]()
(Ale já na to nějak na tý mateřský zapomněla, prášky jsem nebrala, takže kromě prevence mě tam nic nehonilo…
)
tak ster na cytologiu inak ako za pomoci zrkadiel neodoberie. mne ho tiez uz 2× brali na zaciatku tehu, lebo to tak vyslo. mozes po tom trosku spinit ako je krcok v tehu viac prekrveny.
tak já od začátku těhu chodím co 3 týdny na kontrolu a pokaždé mi dr. dělal vyšetření zrcadly až do 28tt tuším. Teprve minule poprvé v 30tt jenom prohmatem.
Aj mna moj dr. vysetruje okrem pohmatu stale pomocou kliesti, lebo sleduje aky mam vytok a ako to tam vyzera, ci nemam zapal alebo kvasinky. Uz sa mi stalo, ze ja som subjektivne ziadne priznaky nepocitovala, aj vytok sa mi zdal normalny a napriek tomu nebol a mala som kvasinky. A on to vidi.
Ahoj, prvni vysetreni coby těhotna jsem taky absolvovala zrdcadly, pozdeji pak uz pohmatem ![]()
V těhotenství jsem chodila jen na UZV a ke konci mi doktor dělal stěry na streptokoka, jinak nic. Zrcadla ani vyšetření pohmatem není třeba, což ovšem neznamená, že se to tak dělat nemůže.