Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, kolik mají na cm a kg vaše děttičky v 6 letech? Dcera má zrovna 6 let a zdá se mi že je hodně malinká a buclatá. Ve 4 letech měla 15kg a 109cm v 5 letech váha 18kg a 112cm a ted v 6 jen 112cm stále ale váha 23kg s tím že v ůnorů byla váha 19kg. Začnám mít strach estli nemá málá zradu v růstu na 6 let se mi to zdá hodn málo a hlavně za posední rok vlastně neporostla ani o cm jen se rozšiřuje :/
@SylvaRa tyjo tak to mám doma oproti vám dobrého pucka, je pravda že už je to na podleh vidt jakej je pucek, bříško jak meda beda
Pokud za rok nic neporostla, tak zajdi za dětskou lékařkou.
Lepší zbytečně, než vůbec.
Ideální přírůstek v cm tomto věku je asi okolo 5-ti cm.
Syn mi v tomto věku vyrostl jen o 2cm. Zjistili mu opožděný kostní věk o 2 roky, příčinou pravděpodobně byla intolerance potravin.
@brumi dcera mi kolem 6 let vyrostla hodně skokově v létě, o nějakých 10cm během asi 1,5 měsíce. Ona je teda podzimní, takže měla 5 letech 108cm a v 6 119cm. Ale vím, že jsem tenkrát řešila, že za 10 měsíců vůbec nevyrostla a ona tenkrát ani nepřibrala, tak jsem z toho byla nesvá.
@brumi
Spousta z mych znamych ma deti sestilete pres 20 kilo
neni pucek ![]()
135cm, 23kg
Ale my jsme opačný extrém ![]()
Každopádně bych to asi probrala s pediatrem, třeba na něco přijdete.
Podívej se na tabulku růstu, jak Ti roste od mala.
Syn se „zmenšoval“.
Ve 2 letech byl 79percentil, v 6-ti už byl 12perc.
@brumi kluk měl v 6ti 136 cm a 27 kg
Jinak pokud se Ti nepozdává růst, můžeš vyžádat u dr testy - vezmou krev, budou zjišťovat růstové hormony a fci štítky, která růst ovlivňuje… Může být aji sledovaná, tam je hodně důležité, jestli je ten růst pravidelný, byť o málo
u nás opačný problém, rychlý růst, takže jsme taky sledovaný, kluk je nad 95 percentilem už od malinka ![]()
Moje dcera mela v 5 letech 120cm a ted v 7 letech ma 130cm, ale kazdej holt neni vysokej. Jinak ona ma teda problem i s vahou, tech 20kg mela uz ve 3 letech. A druha dcera ma ve 4,5 letech 15kg a na vysku ted nevim, ale odhaduju tak 108cm.
Dívám se do tabule
Syn v 6 letech: 112cm 17kg
dcera v 6 letech 115cm 21kg
Já mám doma pidiholčičku nevím kolik měla přesně v 6 letech, ale v 7 výška 112cm a 17,40kg.Je sledovaná na endokrinologii. Pokud ta tvoje za rok nevyrostla ani o centimetr, tak bych se raději zeptala dětské lékařky. My používáme tyhle tabulky http://www.rustovyhormon.cz/rustove-grafy