Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malá má fůru otázek a občas opravdu nevím, jak jí odpovědět. I když ví co to je, zeptá se. Mluví třeba o mouše. Zeptá se na její jméno, pak kde má maminku a tatínka. A takhle několikrát denně. Co je horší, že se ptá i lidí venku. „Jak se máš, kde máš maminku a tatínka?“
Další věc. I když jsem důsledná, nastavuji pevné mantinely, neposlouchá. Ani po dobrém a zase ke zlému přikročit nechci. Třeba jí řeknu aby neotevírala dveře, neutíkala, okamžitě zastavila, neslyší, udělá opak.
Co dělat? Začínám mít pocit selhání a dost se toho bojím
Řekla bych, že v tomhle věku je to normální, děti mají milion otázek kolem jedné prkotiny
, docela se na to těším ![]()
@kissi ze se ptá i lidi venku no a co? Tak je kontaktní šikovně holcicka co se nebojí to bych vázne neřešila
Na ty otazky je to takové nejhezčí období užívej si ho ![]()
To nejposlouchání je spíš období vzdoru. Nikde jsi neselhala tím si projde většina děti. Je potreba byt důsledná a vydržet. Jinou radu bohužel nemám
![]()
@kissi já myslím, že tvoje holčička je zcela normální přiměřeně k svému věku, vždyť nedělá nic špatného (krom neposlouchání, ale to je prostě vývoj..
)
Nemyslím si, že je to nenormální to né, jen opravdu nevím jak jí mám odpovídat
Kde má mistička maminku? A jak se jmenuje ten pejsek? ![]()
@kissi Mističky nemají maminky, vyrobili je v továrně.
Nevím jak se pejsek jmenuje, možná Alík nebo Brok. (pokud se nechcete jít zeptat majitele)
Bude hůř!
- Mami, a těšíš se, až umřeš?
![]()
Hele občas jsou ty otázky fakt vtipný. Vítek se taky ptá lidí venku, jak se jmenujou, kde bydlí…
Mě říkala kamarádka, že důležitý je dát dítěti dostatečně fundovanou odpověď a nepustit ho ke slovu ![]()
@Pipet pani to je otázka
můj synovec(2 a půl roku) se mě nedávno zeptal: Teto ukažeš mi prsa? A aspon jedno? ![]()
Misticka a mysicka a moubha maji tatinky v kuchyni, ve sklepe a tamhle venku. A jak se jmenuji? Jak myslis, ze se jmenuji? Na to ji klidne odpovez otazkou..jinak je to normalni, pockej az prijde a zepta se, kudy se to miminko dostane z briska ven? ![]()
Mas moc sikovnou holcicku ![]()
Ahoj
Otázky jsou naprosto normální. U nás naštěstí moc nebyly. Bála jsem se toho a unikla jsem tomu. Ufff.
Zato když měla holka cca 3 nebo 4 roky, řekla, že by si přála, abych umřela.
Krve by se ve mě nedořezal. Tak jsem ztuhla a opatrně se zeptala, proč si to přeje. A ona v klidu řekla, že by chtěla být dospělá.
To se mi ulevilo.
Tak jsme ji vysvětlila, že na to umírat nemusím, že moje mamka žije a já přece taky jsem dospělá.
@lleennttiillkkaa píše:
Hele občas jsou ty otázky fakt vtipný. Vítek se taky ptá lidí venku, jak se jmenujou, kde bydlí…
Mě říkala kamarádka, že důležitý je dát dítěti dostatečně fundovanou odpověď a nepustit ho ke slovu
Tak já si naopak myslím, že je lepší navést dítě dalšími vhodnými otázkami(přiměřeně věku a „problému“), aby si odpovědělo nebo to vysvětlilo samo..Např. „Proč myslíš“?
Nějaká detailní vyčerpávající odpověď je pro dítě v tomto věku zbytečná ![]()
K tématu - taky to známe, je to normální. A bude hůř ![]()
Tohle je ještě dobré. Horší je: „a proč?“. To u nás frčí už třetím měsícem a ve dvojím vydání a mě z toho už hrabe. Jsem alergická na tenhle dotaz a naposledy jsem málem seřvala kohosi v práci, když se zeptal a proč
![]()
A nejlepší je tahle otázka na každou odpověď a pořád dokola.
Jinak doporučuji odpovídat tak, aby se nedala položit další otázka a osvědčilo se mi vrátit dotaz dotazem. Jak se jmenuje tahle věc? Co myslíš? Miska. Super.
A když děti neposlouchají, tak se rozhodně nebojím přikročit k fyzickému trestu, několikrát upozorním, a pak dostanou na zadek.
Dokola a dokola:-D @Pipet Na to přišla otázka, jak se jmenuje továrna a zda má maminku a tatínka
Ale otázka, zda se těším až umřu, tédy…
@lleennttiillkkaa JO jo, některý lidi to berou, jednou mě paní sjela, že mam nevychovaný dítě, protože se jí zeptala, jak se jmenuje a jestli má kočičku. Takoví lidi přehlížet.
Malá má občas taky otázky, že kvetu-hlavně venku a „mamí, co to má ten pán, a kam jde a proč tam jde“ A co to má ta holčička a proč má brýle…Teď nepršelo a teď prší, jakto..
atd atd.. Nejhorší je, když jdeme venku a nějaký pán je zarostlý a ona se postaví a huláká, že je to bubák…
a ještě ukazuje…To jsme ji vysvětlila, že se neukazuje a nekřičí…:-)
@kissi když se ptá na maminku, tak to je ještě dobrý. Moje dcera teď neustále řeší přirození, ví, že ona má kačenku a brácha pinďu, ale neumí ď a chodí se i cizích lidí ptát, jestli mají kačenku nebo pindu?
Taky nevím, jak jí to vysvětlit, jen čekám, kdy jí to přejde ![]()