Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pipet jé to jsme měli taky teď nedávno od mladší dcery
Jak dělá krokodýl, žížala ![]()
Starší dcera (6) s oblibou řeší boha - jako kde je to nebe, jestli až za vesmírem, nebo ještě dál. Nebo jak může bůh vidět a slyšet všechno, když je daleko/jsou mraky/je schovaná atd… A to nejsme věřící jen co pochytila z tv a od babiček které do kostela chodí. Když ji vzali omrknout na vánoce jesličky, měsíc pak řešila toho pána na kříži, jak to může být Ježíšek, když ten je v jesličkách jako miminko. Nejhorší otázky jsou ty, na které neznám odpověď, jako kam až sahá vesmír, jak se vyvinul člověk z opice a z čeho se vyvinul dinosaurus. No někdy mě i donutí zasednout k internetu nebo otevřít knihu a hledat odpovědi. Ale beru to jako plus, všechno si pamatuje a dokáže to použít později, když se někdo ptá třeba ve školce. Prostě kdo se hodně ptá, ten se i hodně dozví ![]()
@Pipet píše:žirafa naštěstí nic nedělá
Jo ještě jednu chvíli nás drtila „a jak dělá?“
Co to je? - Žirafa - A jak dělá? -![]()
Liška, hroch, brouček, sýkorka, uááánaštěstí to bylo jen pár týdnů…
@Žirafátko píše: žirafa naštěstí nic nedělá
to teda dela!
nemate karticky z alberta se zvukama zvirat? to me asi nadlouho zachranilo
nebo teda ted nevim jeslti je tam zirafa…ale mame ju i na noemove arse a dela uaaarghhh ![]()
Kissi, něco takového mám doma taky, pořád se uklidňuju tím, že je to zlatý proti tomu co bude vypouštět z pusy v pubertě, ale někdy už jsem taky zralá na náběh hlavou proti zdi.
Synovi je 5 let, období „a proč“ je za námi, ale teď máme prozměnu několikrát denně se opakující sérii dotazů, bohužel každý den to samé
Např.: „Maminko, pojedeme do myčky?“ (myšleno s autem, pokaždý odpovídám, že jo, ale byli jsme nedávno, takže je spousta času), pak třeba „Maminko, pojedeme na hřiště?“ (vysvětluju, že až bude sluníčko, stejnak se furt ptá i když ví že prší) „Maminko, až budu mít zase narozeniny, upečeš mi dort a dostanu dárky?“ (pokaždý říkám že ano, stejnak se xkrát za den zeptá), „Maminko, až se narodí miminko, budeme jezdit s kočárkem výtahem?“ (taky pořád říkám že jo)
atd. atd., prostě ty samé otázky pořád dokola i když už musí vědět nazpaměť, co odpovím.
Občas mě s tím vytočí, že místo odpovědi mu řeknu, že to ví, že mu to nebudu říkat po stopadesáté a on se vždycky tlemí a že neví. Tak jen doufám, že ho to brzy přejde.
@Vlkoška píše:
@Pipet jé to jsme měli taky teď nedávno od mladší dceryJak dělá krokodýl, žížala
Starší dcera (6) s oblibou řeší boha - jako kde je to nebe, jestli až za vesmírem, nebo ještě dál. Nebo jak může bůh vidět a slyšet všechno, když je daleko/jsou mraky/je schovaná atd… A to nejsme věřící jen co pochytila z tv a od babiček které do kostela chodí. Když ji vzali omrknout na vánoce jesličky, měsíc pak řešila toho pána na kříži, jak to může být Ježíšek, když ten je v jesličkách jako miminko. Nejhorší otázky jsou ty, na které neznám odpověď, jako kam až sahá vesmír, jak se vyvinul člověk z opice a z čeho se vyvinul dinosaurus. No někdy mě i donutí zasednout k internetu nebo otevřít knihu a hledat odpovědi. Ale beru to jako plus, všechno si pamatuje a dokáže to použít později, když se někdo ptá třeba ve školce. Prostě kdo se hodně ptá, ten se i hodně dozví
jo tak otázek o bohovi se taky trochu bojím jsem v tomto úplně mimo, minule na dovolené viděla v restauraci ježíše na kříži, taťka jí řekl kdo to je a ona se mi pak pyšně chlubila -hele mamko támhle ten pán se jmenuje Kryštof!
![]()
Nety máme to trochu podobně, občas má dotazy že bych jí vystřelila na mars pro mě nesmyslné a hloupé pořád se opakující a občas než vybuchnu docela pomáhá se na její dotaz zeptat a co myslíš? ona se zamyslí a odpoví si sama a je klid. A nebo občas fakt neví, ale zase tak vyčůraná ještě není
![]()
Dneska se mě malá zeptala, jestli když mě zabije, zda budu od krve?!? Kam na to ty děti chodí?
@kissi píše:
Dneska se mě malá zeptala, jestli když mě zabije, zda budu od krve?!? Kam na to ty děti chodí?
To je boží
Já bych si to na tvym místě psala a až bude dceři o deset-dvacet let víc, ještě se tomu třeba hezky zasmějete. Jinak si to užívej, je to super období ![]()
Já si to píšu, včera zase začala s tím co bychom dělali, kdyby umřela, tak jsem říkala že bych byla moc smutná a že by nám chyběla. a ona říkala, že bychom si pořídili další miminko, tak jsem jí vysvětlovala že to by sice šlo, ale že už by to nikdy nebyla ona a že by nevypadalo jako ona a nechovalo se jako ona. A ona se tak zamyslela a s klidem řekla, hmm tak já vám teda neumřu jo? ![]()
Já jsem kolikrát zralá na Chocholouška z těch věčných otázek a nejvíc mě točí, když mu odpovím a on se zeptá na to samé jen trochu jinak, to bych skočila do první zdi, těd už jsem se naučila na jeho otázku odpovídat otázkou, to ho vždy na chvilku umlčí a jak to tu čtu tak bude hůř ![]()
@Pipet píše:
Jo ještě jednu chvíli nás drtila „a jak dělá?“
Co to je? - Žirafa - A jak dělá? -![]()
Liška, hroch, brouček, sýkorka, uááánaštěstí to bylo jen pár týdnů…
Tohle u nás proběhlo taky
Co dělá za zvuk žížala apod. ![]()
@Barčí1411 píše:
Misticka a mysicka a moubha maji tatinky v kuchyni, ve sklepe a tamhle venku. A jak se jmenuji? Jak myslis, ze se jmenuji? Na to ji klidne odpovez otazkou..jinak je to normalni, pockej az prijde a zepta se, kudy se to miminko dostane z briska ven?Mas moc sikovnou holcicku
Tak kudy se dostane miminko z bříška dcera ví, to přece není žádná věda ![]()
U nás teď frčí „a kdo rodil taťku?“ „a kdo rodil dědu“ „a kdo stejdu“ „a komu ses narodila ty“ ![]()
@Mufina Jojo, teď to u nás plynule přešlo ke „A kdo tě kojil?“ ![]()
Ahoj holky u nás teď frčí to co tu hodně z vás psalo…a proč? a nejlepší je když přijde a říká mi maminko proč už nemám pití? tak jí odpovídám protože jsi ho vypila a ona a proč? asi jsi měla žízeň a ona a proč?
![]()