Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Salorka píše:
Holky díky. Na logopedii jsem ráno volala, bylo mi řečeno, že pokud příští rok není předškolák - jako že není, protože je koncem října, tak mám zavolat až příští rok v létě a doma jen zkoušet tdnka, že pokud jinak vyslovuje vše hezky, může to r naskočit samo
Nechceš to zkusit ještě u jiného. Já si také myslela, že písmenka jako t, d, n, c, s, a z umí a říká správně. Až logopedka mě vyvedla z omylu.
Nyní s dcerou dělám přes rok R, ne a ne ji to naskočit, ale nejdříve jsme musely správně posadit jazyk, když zavře pusu a dýchá jen a jen nosem. Toto by mě třeba jako laika nenapadlo. Také posilujeme jazyk apod.
Ještě u nás nejlépe jde technika zpívání slabik, pak slov - tdá, rdá, ddá, tré apod. Třikrát po sobě - trá, trá, trá a pořádně otvírat pusu na A.
S dovolením se vecpu s dotazem na r…Syn byl 2× u logopedky, máme za úkol zatím jen cviky na posilnění jazyka. Sama jsem zkoušela aby říkal tdnka, tdní atd. to řekne pěkné r, hned mu pak třeba řeknu traktor a řekne to správně, ale jakmile to pak říká samostatně bez předchozího tdnka, tak to říká zase špatně…Je to na dobré cestě nebo jsme úplně na začátku? Syna už to cvičení samozřejmě moc nebaví, tak by mě zajímalo, jak dlouho ho budu muset ještě,,mučit,,.