Výslovnost r

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4092
20.4.14 13:00

Výslovnost r

Ahojky,

chci se zeptat na vaše zkušenosti. Muj starší syn pořád neumí vyslovit r. Místo toho z něho pořád leze l :think: Mám to už začít řešit u logopeda, nebo je to ještě brzo? :think: Budou mu 4. Nebo zkoušet nějak cvičit doma?
Díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30385
20.4.14 13:06

V necelých čtyřech letech spousta dětí neumí r. Na druhou stranu včasným podchycením vady řeči a nácviku správného tvoření hlásek s odborníkem naprosto nic nezkazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
20.4.14 13:12

@hanka.br. přesně spousta dětí neumí r nebo ř, ale návštěvou odborníka NIC NEZKAZÍŠ! lepší dojít za ním dříve, než pozdě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
20.4.14 13:12

Rešila jsem to nedávno u staršího syna. Máme známou logopedku a ta mi poradila opakovat s malým pořád dokola drn drn drn.Do 14 dnů syn uměl krásně vyslovit r.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
20.4.14 13:13

@mikky ve čtyřech není pozdě. Naučit se to ještě může. Logopedií nic nezkazíš. Jinak doporučuju trénovat hlásky td dd. Třeba drak vyslovovat jako ddak, tráva jako tdáva. Trénovala jsem takhle se starší dcerou a naučila se to i mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
20.4.14 13:14

Moje holka se to naučila před týdnem, v červnu bude mít 4. Zkoušeli jsme básničky, písničky a pak to najednou šlo. Zkus najít nějakou básničku, která jej bude bavit a trénujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
20.4.14 13:20

Urcite na logopeda neni brzy, aspon to bude podchyceno vcas. Pokud nema zadnou dalsi vadu vyslovnosti, tak bych rekla, ze by stacilo jen par navstev, kde se nauci spravne nastelovat rty a zuby a logoped poradi nejaka cviceni, abys to pak bez problemu spravne trenovala se synem doma.
Ja sama jsem neumela r az do svych 11 a pak to naskocilo znicehonic samo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6762
20.4.14 13:21

@mikky je dceri to naskocilo az v 10 letech po 4letech trenovani… pdacka pede pdadlo, pdima pdacuje apod. Do basnicek doporucuju misto r davat d… meli jsme to opravdu dost spatny a ted dobry nepoznal by to nikdo :palec:..tdnka, tdnka, tdnka rikat porad dokola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6762
20.4.14 13:22
@Akras2 píše:
@mikky ve čtyřech není pozdě. Naučit se to ještě může. Logopedií nic nezkazíš. Jinak doporučuju trénovat hlásky td dd. Třeba drak vyslovovat jako ddak, tráva jako tdáva. Trénovala jsem takhle se starší dcerou a naučila se to i mladší.

Jo jo tak tak :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27002
20.4.14 15:00

Je ještě čas, my chodíme na logopedii od minulého roku, r-ř ještě neumí a je předškolák. Ptala jsem na prostředního budou mu 4,tak prý klidně můžem začít po 4 narozeninách(začal mluvit později a je to znát)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
20.4.14 15:46

My šli na logopedii v 5 letech, neuměla r a ř. Doma jsem ji pořád trápila s tdnky a podobnými pomůckami. Po jedné jediné návštěvě logopedie jí to doma okamžitě naskočilo.

Druhá dcera má teď 4 roky a chystám se s ní na logopedii ze stejného důvodu zase v 5 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
20.4.14 16:49

@Snehurenka Nejlepší na tom bylo že ta mladší to uměla rychleji než ta velká :roll:. Malá ještě neumí ř a občas má potíže s ale jsou jí tři roky takže to nehrotím. Má čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
5.12.18 07:48

Dobré ráno :-)

Dítko 5 let. Mluví krásně, srozumitelně - kromě R, Ř. Jak trénovat, Tdnka? Jak často denně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
5.12.18 08:12

Každou chvíli. Ne v kuse, ale když budeš mít čas, tak klidně 5 minutek. Chodíte na logo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
5.12.18 08:12

@Salorka tdáva, stdom, tdá,tdé, tdý, ( najdi si slovíčka na googlu..myslím že to je stránka logopedie a pak najdi R )
já se synem trénovala jednou denně akorát večer, někdy ob den..naskočilo mu to cca do 3m..(teda R )..ted začnem trénovat Ř teprve

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML