Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To se musíš zeptat ve školce. Některé mají svého logopeda, jiné zase ne.
Ale ve 3,5 letech má stejně ještě čas 🙂
@kukukulina píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor, můj syn 3,5 roku špatně vyslovuje r, na koho se mám obrátit, je něco ve školce, nebo mám vyhledat logopeda ve městě, děkuji, k
Zatím nikam, pokud je řeč jinak čistá. Na tuto hlásku je fyziologicky čas až do ukončeného 6.roku, v praxi se to řeší po 5.roce k vůli nástupu do školy.
Pokud chodí nebo půjde do školky, ve většině školek dělá depistáže klinický logoped.
R vůbec neřeš, na to má ještě spoustu času než půjde do školy. Řešit až v 5.-6.roce.
Pokud má problém s jinými písmenky, tak pak k pediatrovi, ten to prošetří a případně pošle na logopedii..
Děkuji, myslela jsem, aby se něco nezanedbalo, má potíže jenom s písmnkem er, k
@kukukulina to bude v pohodě. První dcera mluvila skvěle až na to R, to jí tam nabehlo těsně před nástupem do 1.tridy v 6letech. Bez nějaké pomoci..
S druhou dcerou bohužel chodíme od 4let a vyloženě se učíme š, ž, č atd..ale jsou velké pokroky. Učila se i C, S.. ![]()
Právě mám obavy z toho, aby mu to třeba nezůstalo, proč někteří dospělí neumí r, znám takové, to nikam nechodili, nebo je to nějak dané, že to nejde léčit, pa, k
@kukukulina ještě má čas. Ale klidně si najdi nějakou poradnu, třeba i online, pro klid..
Souhlasim, ze na R je cas. Jediny pripad, kdy je potreba to resit ihned, je pokud by dite melo tendenci k hrdelnimu R (rackovani) - to kdyz se zafixuje, odstranuje se uz velice tezko… Ale pokud zatim misto R rika napr. L apod, tak je opravdu cas. Pokud tomu chces nejak nenasilne pomoci, najdi si na netu basnicky/slova, ktere se k vyvozovani spravneho R pouzivaji (tdnka, tdubka apod…).
Já jsem to u syna chtěla řešit, když v létě oslavil 5. narozeniny a R pořád nešlo..no a ono mu to najednou během prázdnin samo naskočilo. Takže bych ještě neplašila, má fakt čas.
Muzes to probrat s pediatrem, ale na r ma fakt cas, na klinickou logopedii vas nejspis neposle, aspon u nas je takovy pretlak, ze je problem se nekam dostat, i kdyz uz ma dite na to vek.
Kdyby te to moc dralo, tak si muzes logopeda najit soukrome.
Hlavně, ať mu včas zkontrolují uzdičku pod jazykem, zda není přirostlá. Já takhle chodila na logo roky a pak to konečně někoho napadlo, střihli mi ji a prý jsem okamžitě vyslovovala správně.
Moje dcerka bude mít tři roky a mluvení nic moc.. Rozpovídala se někdy před rokem.. Máme problém taky s R, a Le dělá nám problemy i více písmen, hlavně S.. Z.. Takže když něco chce, nebo říká.. Tak občas hádám co.. Že ji úplně není rozumět.. Doufám, že se to srovná, než půjde do školky 🤷♀️ 🙏ú
Dcera mluví čisté problémy s R a Ř a u nás byl problém přirostla uzdička. Ale protože začala chodit ještě před 4. Rokem tak ji asi nebudou muset smikat. Jsou na to cviky. Masírování atd.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor, můj syn 3,5 roku špatně vyslovuje r, na koho se mám obrátit, je něco ve školce, nebo mám vyhledat logopeda ve městě, děkuji, k