Vysoké CRP a Streptokok

212
27.9.23 19:10

Vysoké CRP a Streptokok

Ahoj.. Dneska jsem byla s dcerou (3) u doktorky, měla od pondělí horečku, ta se střídala okolo 38-40. Dávala jsem nurofen a panadol čípky.
Dneska už se mi to nezdálo a vzala jsem ji radši k lékaři, tam ji udělali CRP, kde naměřili 98 a zjistili Streptokoka. Dostala ATB a v pátek jdeme na kontrolu. Doktorka říkala, ze kdyby se ji to nezlepšilo do zítra, tak máme jet na pohotovost do nemocnice. Jsem z toho hrozně na nervy, nikdy takhle nemocná nebyla, vždycky max lehká viróza, teď nastoupila v září do školky a asi to chytla tam. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Je to opravdu tak špatné, ze bude potřeba hospitalizace? Zlepší se ji to po těch ATB? Potřebuju trošku uklidnit, dcera nikdy neměla ani takhle vysoké horečky, jestli měla za celou dobu tak 3× teplotu 38, to je tak celé :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19012
27.9.23 19:16

@Mellory17 řešila jsem u půlroční zapal plic - potvrzeno CRP a rentgen plic. Už začínala hůře dýchat a během 24h se pod praskama zlepšila a zvládli jsme to doma. Držím palce. Bezne atb zabiraji po 48 hodinách, ale co jsem se bavila se známým tak amoksiklav mu taky zabral u decek už po dvou dávkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
27.9.23 19:46

Hlavně klid, jestli dítě pije, není malátné, není třeba nikam jezdit. CRP 98 ještě není taková tragédie. Obecně ATB zabírají v rámci dvou dnů, takže bych vyčkala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7998
27.9.23 19:50

@Mellory17 jestli dítě pije a není apatické, tak bych nevyšilovala. ATB nezaberou do druhého dne, takže zítra pravděpodobně zázraky nečekej. CRP 98 zas není nijak extra vysoké, jsou i daleko vyšší. Má pozitivního streptokoka, takže diagnosu máte. Tak bych klidně vyčkala do pátku. Zítra na pohotovost jen při zhoršení, nebo kdyby odmítala pít či byla apatická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
27.9.23 19:54

@Lucka1111 apaticka není a pije hodně, takže v tom naštěstí problém není. Mě vystresovala doktorka, která říkala, ze CRP 98 už dlouho neviděla, a ze to fakt hodně špatné. Byla jsem z toho tak rozhozená, ze jsem u doktory zapomněla batoh :D opravdu mě to hrozně vystresovalo, když říkala, ze by nás klidne poslala do nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31803
27.9.23 20:13

@Mellory17 My meli streptokoky casto, CRP vetsinou pres 100 k tomu. Vetsinou po 3.-5. davce uz byly deti jen znavene, ale bez horecek. Piti staci, jidlo pres pilu netlac.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7998
27.9.23 20:41
@Mellory17 píše:
@Lucka1111 apaticka není a pije hodně, takže v tom naštěstí problém není. Mě vystresovala doktorka, která říkala, ze CRP 98 už dlouho neviděla, a ze to fakt hodně špatné. Byla jsem z toho tak rozhozená, ze jsem u doktory zapomněla batoh :D opravdu mě to hrozně vystresovalo, když říkala, ze by nás klidne poslala do nemocnice.

Já se děsím u CRP nad 200 :) 98 není žádné drama, takže klid. A u nás v ordinaci dnes jedna paní zapomněla mobil, takže zapomínání věcí se stává. Naštěstí jsme našly telefon na jejího manžela, tak se nám jí podařilo sehnat. V pátek máme dovolenou, tak by byla bez něj dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
27.9.23 21:24

Děkuju, už jsem víc v klidu, mě to vazne vyděsilo, byli jsme v ordinaci snad hodinu a celou dobu mi doktorka říkala, ze CRP je vysoké, ze to už dlouho neviděla, ze se ji to vůbec nelibi. Mě se tam z toho chtělo skoro brecet, jinak doktorka uzasna, hodna, jenom mě brutalne vynerovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.9.23 21:46

Klid, pokud se dite chova normalne, nic se nedeje.

Vyssi horecky jsou normalni, male dite umi uplne bezne vyvinout teplotu kolem 40 a nic desneho se nedeje, jen potrebuje akcelerovat imunitu, aby makla. Tim, ze to porad srazis, tak vlastne organismu kazis praci a ty teploty pak holt trvaji dele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6450
27.9.23 22:27

Dcera měla v 7m. Horečky 40.
Ještě zítra nepanikař!
Dceři Amoksiklav nasezený ve čtvrtek a zlepšení přišlo až v sobotu ráno.
CRP tehdy měla 88.
Když Atb zaberou tak už bude jenom lépe. Držím palce :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9810
28.9.23 08:50

@Mellory17
A co dostala za ATB? Moč byla v pořádku? Bubínky klidné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
28.9.23 10:15

@Doctus Jmenuje se to Sumamed a je to sirup.
Moč jsme s sebou neměli a vyčůrat se tam nechtěla, takže to přineseme až zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9810
28.9.23 12:16
@Mellory17 píše:
Jmenuje se to Sumamed a je to sirup.
Moč jsme s sebou neměli a vyčůrat se tam nechtěla, takže to přineseme až zítra.

U CRP skoro 100 mg/l bych volil spíše baktericidní ATB (u nevyloučeného zánětu v ledvině tedy nějaký sirupový cefalosporin - Zinnat, Cefzil apod.), pokud by totiž v moči byl nález, tak Sumamed je na močové infekce zcela neúčinný.

V krku byla nějaká hrůza? Tedy mandle s povlaky, zvětšené uzliny atd.? Pokud se totiž dělal pouze strep-test, tak ten neodliší asymptomatické nosičství (u dětí až ve 40 %) od masivního kultivačního nálezu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
28.9.23 13:12

@Doctus krk měla podle doktorky jen lehce červený, ani si dcera nestezovala na bolest, proto jsem celou dobu myslela, ze má pouze nějakou virozu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9810
28.9.23 13:16
@Mellory17 píše:
krk měla podle doktorky jen lehce červený, ani si dcera nestezovala na bolest, proto jsem celou dobu myslela, ze má pouze nějakou virozu.

V tom případě netuším, proč se dělal strep-test. Třetí den horeček by angína měla být plně klinicky vyjádřená, nikoliv jen lehce červený krk (mandle byly čisté?).

U horeček bez doprovodných příznaků se u dětí musí primárně vylučovat infekce v ledvině, u dětí neškodí ani zkontrolovat ouška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí