Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucynka25 píše:
Tak se obrať na tu pohotovost, kdo ti to tak předepsal
Na pohotovosti není vždy stejný lékař.
Navíc pohotovost je až večer, mezitím má další dávku a já nevím, jakou dávku mu dát.
@Anonymní píše:
Zdravím, se synem (4,5 roku/20 kg) jsme byli o víkendu na pohotovosti. Má angínu. Dostal Ospen 0,75 MIU, že má brát 4,5ml, každých 8 hodin.
Podle příbalového letáku by ale měl brát o polovinu míň. Když jsem volala se zastupující pediatrou (ta naše má dovolenou), tak se tomu podivila, že ale nezná přesný zdravotní stav, ale nic víc.
Je tu někdo, kdo by mě mohl uklidnit, že je to tak v pořádku a nemůžu mu tím naopak ublížit? 🙏
Nebo kam se mám obrátit?
A proč dítě prostě nevezmeš a nedojedeš s ním zastupujícímu pediatrovi osobně, aby je prohlédl a ten zdravotní stav si zjistil? ![]()
Jel abych tam osobně, musí to tam mít v kartě.. a nebo ho prohlídnou znovu a nasadí dle potřeby
Ospen je fenoxymethylpenicilin a u jinych nemoci nez angina se pouzivaji mnohem vyssi davky bez nezadoucich ucinku. U penicilinovych antibiotik jsou navic v pribalovem letaku z mne neznameho duvodu nizsi davky nez se v praxi pouzivaji.
Vzhledem k tomu, ze od 40kg se pouziva 1,5MIU po 8 hodinach, v 4,5ml je cca 0,65MIU, tak mi davkovani na 20kg dite prijde akorat.
Streptokoková faryngitidaInfekce ústní dutiny a stomatologické infekce
Děti starší 12 let(s hmotností nad 49 kg) 10 ml3× denně 10 dnů
6 až 12 let(22 až 49 kg) 5 ml3× denně
1 až 6 let(10 až 22 kg) 2,5 ml 3× denně
3 až 12 měsíců(6 až 10 kg) 1,25 ml 3× denně
Tohle je v příbalovém letáku. Tak jestli má dítě 20 kg, tak mi ta dávka zas nepřijde tak mimo ![]()
Už jsem řešila s lékařkou v nemocnici a mám jasno.
Děkuji všem, hlavně i za odborné odpovědi. ![]()
@Anonymní píše:
Už jsem řešila s lékařkou v nemocnici a mám jasno.
Děkuji všem, hlavně i za odborné odpovědi.
a je ta dávka v pořádku?
@ivašot. píše:
a je ta dávka v pořádku?
Paní doktorka doporučila dát o 1 ml méně. Že se nemusím bát, že penicilinem se nepředávkuje, ale že by teď klidně už dávku snížila.
Zdravím, se synem (4,5 roku/20 kg) jsme byli o víkendu na pohotovosti. Má angínu. Dostal Ospen 0,75 MIU, že má brát 4,5ml, každých 8 hodin.
Podle příbalového letáku by ale měl brát o polovinu míň. Když jsem volala se zastupující pediatrou (ta naše má dovolenou), tak se tomu podivila, že ale nezná přesný zdravotní stav, ale nic víc.
Je tu někdo, kdo by mě mohl uklidnit, že je to tak v pořádku a nemůžu mu tím naopak ublížit? 🙏
Nebo kam se mám obrátit?