Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera je doma od minulé středy. Už ve středu měla rýmu nazelenalou, tak mi doktorka poslala pamycon. Od té středy i kašlala… nebyla to nějaká hrůza, říkala že to cítí jen v krku, že na průduškách ne, a tak od pátku říkala že něco vykašlává.. takže ven to šlo. Pamycon jsme dobrali jsme v neděli. Příšlo mi že nejdříve zabral a rýma nebyla zelená. Ale včera hustá a zelená, možná už v sobotu byla zelená nevím ted, ale dneska mi přišla až do žlutá… je tedy pravda že dneska už není tak často ucpaná jako včera, to jsem snad smrkali pořád a nešlo to vysmrkat.. fakt na sto kapesníku
Už dneska ani tolik nekašle…jako včera a fakt že to vysmrkne na jeden dva zátahy není to taková hrůza jako včera takže nějaké asi zlepšení tam je, spíše ta barva mě zaráží…
Teplotu neměla vůbec, hlava nebolela, je veselá a v pohodě.
Může to být i streptokok. Šla bych k Dr na výtěr. Syn to takhle měl a táhlo se to dlouho a nakonec mu ten streptokok napadl ledviny a měl krev v moči. Od té doby jsem z každé zelené rýmy vyděšená. Šla bych znovu k Dr
@Ariadne píše:
Může to být i streptokok. Šla bych k Dr na výtěr. Syn to takhle měl a táhlo se to dlouho a nakonec mu ten streptokok napadl ledviny a měl krev v moči. Od té doby jsem z každé zelené rýmy vyděšená. Šla bych znovu k Dr
a měl i nějaké jiné potíže? Horečku, bolesti v krku atd? Může to být jen rýma a nic víc??
Nekdy je clovek fakt prasacky zahleneny, hlavni je to dostat ven a dat tomu cas.
Pamycon neberem nikdy nikdo a celkova atb by byla s kanonem na komara
.
V lekarnii raz povedali, ze zelena, alebo zlta farba hlienu nemusia znamenat zapal, tak neviem..
Barva hlenu neindikuje žádné specifické onemocnění, jde o odumřelé a vylučované buňky imunitní systém atakujici i bránící, zkrátka odpad.
@la_amanita píše:
Barva hlenu neindikuje žádné specifické onemocnění, jde o odumřelé a vylučované buňky imunitní systém atakujici i bránící, zkrátka odpad.
všude (na emiminu hlavně) čtu jak to jsou záněty apod.. ale horečku nemá, hlava nebolí
@Ariadne píše:
Stěry z nosu mají jednu jedinou racionální indikaci, a to je zjišťování nosičství multirezistentních bakterií.
Jinak u rýmy v nose vždy něco vyroste. Jediný streptokok, který může způsobovat případnou glomerulonefritidu, je ten pyogenní, ale ten nedělá rýmu. Bylo to hodnoceno jako PSGN (post-streptokoková glomerulonefritida)? To není jen krev v moči.
Je zcela nesmyslné být vyděšený ze zelené rýmy.
Prostě proplachovat nos konvičkou, co to jen jde.
@Doctus Děkuji za info. Konvička objednaná, zítra ji budeme mít.
Právě všude čtu o zelené rýmě hrůzy… tak se bojím. Dceři nic není.. občas zakašle… příjde mi že spíše kašle že ji stékají ty hleny, tak ji to dráždí… že ji to škrábe jen v krku ne na průduškách. Jediné co ji trápí občas ucapaný nos.. ale jinak pohodová, vysmatá, veselá a divoká jako vždy.
Ve středu máme jet na výlet do neděle, tak ji nechci vystavit nějaké náporu že má zelenou rýmu a má být doma s atb… které tedy měla před měsícem na boreliozu.
Samozřejmě výlet uděláme spíše klidnější a doufám že do středy na tom bude zase o mnoho líp než dnes.. už od včera vidím zlepšení
@KKK85
Ten kašel bude z post-nasal-drip syndromu (zadní rýma).
Pokud ji trápí často rýmy, dal by se zvažovat nosní kortikoid (momethason).
@KKK85 píše:
@Doctus Děkuji za info. Konvička objednaná, zítra ji budeme mít.
Právě všude čtu o zelené rýmě hrůzy… tak se bojím. Dceři nic není.. občas zakašle… příjde mi že spíše kašle že ji stékají ty hleny, tak ji to dráždí… že ji to škrábe jen v krku ne na průduškách. Jediné co ji trápí občas ucapaný nos.. ale jinak pohodová, vysmatá, veselá a divoká jako vždy.
Ve středu máme jet na výlet do neděle, tak ji nechci vystavit nějaké náporu že má zelenou rýmu a má být doma s atb… které tedy měla před měsícem na boreliozu.
Samozřejmě výlet uděláme spíše klidnější a doufám že do středy na tom bude zase o mnoho líp než dnes.. už od včera vidím zlepšení
Kdybys videla, co vsechno vychrchlavam ja kdovi odkud, tak bys me z fleku zavrela do nemocnice a lila me antibiotiky…
Do tydne je to pryc.
Hlavni je, ze se vsechny ty hnusy dostanou ven.
Fakt panika neni na miste.
@Doctus píše:
@KKK85
Ten kašel bude z post-nasal-drip syndromu (zadní rýma).Pokud ji trápí často rýmy, dal by se zvažovat nosní kortikoid (momethason).
Nemívá to až tak často ty rýmy… teď to asi nějak více řeším že máme jet pryč a nechci aby to nějak odkašlala.
@Lucie_Sx píše:
Kdybys videla, co vsechno vychrchlavam ja kdovi odkud, tak bys me z fleku zavrela do nemocnice a lila me antibiotiky…
Do tydne je to pryc.
Hlavni je, ze se vsechny ty hnusy dostanou ven.
Fakt panika neni na miste.
Asi to moc hrotím.. jak jsem psala.. máme jet pozítří na pět dní pryč a bála jsem se at fakt jedeme a je tak nějak ok… ona kdyby ji potkal normálně někdo nenapadne ho vůbec že řešíme nějakou rýmu… dneska jsme co jsem doma od 15hodin smrkali asi 3×.. sice tak jakože fest ale nebylo to už tak často že by byla pořád zacpaná
@KKK85 píše:
Asi to moc hrotím.. jak jsem psala.. máme jet pozítří na pět dní pryč a bála jsem se at fakt jedeme a je tak nějak ok… ona kdyby ji potkal normálně někdo nenapadne ho vůbec že řešíme nějakou rýmu… dneska jsme co jsem doma od 15hodin smrkali asi 3×.. sice tak jakože fest ale nebylo to už tak často že by byla pořád zacpaná
To bude fakt v pohode.
@Doctus píše:
Stěry z nosu mají jednu jedinou racionální indikaci, a to je zjišťování nosičství multirezistentních bakterií.Jinak u rýmy v nose vždy něco vyroste. Jediný streptokok, který může způsobovat případnou glomerulonefritidu, je ten pyogenní, ale ten nedělá rýmu. Bylo to hodnoceno jako PSGN (post-streptokoková glomerulonefritida)? To není jen krev v moči.
Je zcela nesmyslné být vyděšený ze zelené rýmy.
Prostě proplachovat nos konvičkou, co to jen jde.
Postupně ano, protože měl změny ve velikosti ledvin. Nejdřív se mu vlekly virózy a rýmy, pak měl i opary. Bylo nám řečeno, že se to všechno pospojovalo. Byl hospitalizován a provedeny všechny možné testy a sona. Je teď sledovaný na nefro a bylo nám řečeno, že při každé zelené žluté rýmě bychom měli zajít za dr kvůli vyterum.