Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám otázku, jestli některá z vás nemá zkušenost vlastní nebo nějaké informace o tom, jak je to s porodem a vysokými dioptriemi. Je automatické, že se chodí na císaře nebo je nějaká šance, že můžu porodit normálně?
Zatím mi gynekolog ani jiný doktor nic neříkal, takže netuším jak to je a docela se toho bojím.
Díky moc
Komka 29tt
Jé, to mně ani nikdy nenapadlo, že by se kvůli vysokým dioptriím rodilo císařem. Moje kamarádka má nějak kolem 9 dioptrií (to už je dost, ne?) a dvakrát rodila normálně bez císaře, takže si myslím, že to není takový problém. Ale asi záleží na tom jestli je to vada očí, nebo jestli je to spojeno s jinými dalšími problémy. Určitě bych se informovala u očního. Gyndař toho asi moc neporadí.
Záleží na tom, jestli máš v pořádku sítnici, pak nechají rodit normálně.
Císař se vážně zvažuje od osmi dioptrií nahoru - toť názor gyndaře a porodnice…
Zuza
Ahoj,
ja mam 7 diotprii a gynekolozka me od zacatku pripravovala na to, ze bych mela jit na cisare. Hrozi pry odchlipnuti sitnice pri tom tlaku hlavne v druhe fazi porodu. Riziko je pry male, ale vetsi nez u maminek, ktere maji oci zdrave. Muj ocni lekar me vesetril a uklidnil me, ze se toto v podstate nikdy nepotvrdilo a cisare neodoporucil. Pry je to zastaraly nazor.
V Podoli, kde sem rodila, sem je na toto upozornovala, ale cisar naplanovany nebyl s tim, ze se uvidi, jak porod pujde.
Sel teda dost spatne
, dlouho sem se vubec neotvirala, i kdyz plodovka uz byla davno fuc. Hlavicka taky sestupovala dost pomalu. Ke konci, kdyz uz se to nedalo snest a chtela sem lezet a tlacit me doktor povzbuzoval k tomu, abych prave kvuli tomu tlaku co nejdyl vydrzela stat. Tak sem taky ucinila a vse dobre dopadlo. Porod trval od odteceni vody 19 hodin a Olisek se mel cile k svetu a moje ocka vydrzela ![]()
No, trochu sem se rozepsala, ale chtela sem ti hlavne rict, ze se nemusis bat, doktori to maji pod kontrolou.
Eva
Ahoj,
jak už psaly holky, spíš záleží na typu oční vady než na počtu dioptrií. Rozhodně ale navštiv očaře a poraď se s ním. Ostatně v těhotenství je to nezbytné, protože zrak se může zhoršit. Já mám astigmatismus a trošku zeslabenou sítnici, tak jsem se očařky taky ptala, ale problém neviděla, jen mi doporučila pevně při tlačení svírat oči (to je samozřejmě obecně známé). V porodnici se mě pak na oční vadu a počet dioptrií ptali, ale spokojili se s tím, co jsem jim ústně řekla (tedy že má očařka nemá námitky proti přirozenému porodu).
Světlana
Ahoj,
díky holky, moc jste mě uklidnily. Snad to teda nebude taková hrůza. Zavolám očařce a uvidím co mi řekne.
Fakt jsem se bála že je to automatické, jít na císaře. Uff
K.
ahoj, já mám 10 a 9 dioptrií, taky jsem to dost řešila, protože mi odmala říkali, že se může u porodu něco stát, ale jak píšou holky - byla jsem na prohlídce u očařky, ta mi řekla, že je to zastaralý názor, že každý, kdo má velké dioptrie automaticky půjde na císaře, že to riziko je skoro stejný, jako u zdravých lidí. Samozřejmě mi udělala různý vyšetření, sítnici zkontrolovala a tak jsem byla v pohodě. V porodnici pak teda chtěli písemnou zprávu, že císař není nutný, asi měli strach, ale když jsem jim to donesla od očařky, tak byli v klidu. Rodila jsem normálně, nemusíš mít strach:) Ahoj
Iv-ka