Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Už jsem zoufalá a potřebuji poradit. Malá už má po několikáté od podzimu třeba na 4 dny horečky. Začne to strašně rychle, nejednou horečka kolem 39°C někdy i přes a pak to postupně běheme několika dní ustoupí, většinou bez dalších příznaků. Maximálně třeba trochu rýmu. Ale žádná silná. Jinak je normálně veselá, pije, jí a je veselá. Jen normálně unavená z horečky. Doktorka nám dělala všechny možné odběry a vše dopadlo v pořádku. Mě se to zdá pořád na zuby, tentokrát se k tomu přidal trochu průjem. No a vždycky se jí během toho klubal zub a jakmile se objevil, tak horečky ustoupily. Ale dle doktorky to zuby nejsou, že takhle vysoké teploty k zubům nejsou. Jaké máte vy zkušenosti? Já už nevím jak se k tomu mám chovat. Chodit s ní normálně ven a nebo se chovat jako k nemocné? Chodit s ní pokaždé s horečkou k doktorce? Prosím poraďte
@nico2 u nás to od zubů bylo
A opakovaně.
Teď má syn ze školky střevní chřipku. Horečky až je 40 stupňům. Ale to bys asi poznala, kdy ji měl…
Jestli jsou ty horečky pravidelně po 4-6 týdnech, mohlo by se jednat o syndrom periodické horečky. S věkem odezní.
Ono je to ještě tak, že má malá dost často zvýšenou teplotu. Třeba 37,4 Ale to už vůbec neřeším, to prý může mít fyziologicky dané. Na ten syndrom se podívám, to slyším poprvé. Ani doktorka se nezmínila
@nico2 Existuje něco jako periodické horečky. Naše starší to takhle měla 3× po sobě. Zuby už měla. Ten den a den na to, co už byla bez teplot, jsem ji nechala doma. K doktorce jsme nikdy nešly, protože, jak píšeš, nic dalšího neměla. Ale říkala jsem, ještě jednou a půjdu. A přestalo to. Ale byly to asi 2 denní teploty a ne tak vysoké.
Ale já bych to zubům klidně přisoudila, zvlášť, když je k tomu i průjem. Ale kdyby to trvalo déle, tak se můžou nechat udělat třeba krevní testy.
Ahoj, zvysena teplota muze ukazovat na imunologicke oslabeni organismu. Hodnoty mohou byt v poradku, ale nemelo by se to brat na lehkou vahu.
V normalnich casopisech se to nedoctes, ale na trhu i na netu je spousta zdroju, ktere pojednavaji o horecce jako o ociste organismu, tzv. eliminace. Jestli by te to zajimalo, urcite najdes vice info.
Pokud maji holky jen horecku, bez komplikaci! (kasel, ryma, prujem), leky na snizovani horecky nepodavam.
Jinak moje starsi mela pri rustu zubu vzdy horecku nad 38 a zvracela. Ale trvalo to max 2 dny.
Prostredni syn mel tez vysoke horecky k rustu zubu, nevim, proc nekteri doktori nejsou ochotni uznat, ze to byt muze
Taky vodovou rymu a nekdy kysele zapachajici prujem, pripadne opruzeniny od curani, fleky jen vpredu, v trislech atd.
Ja jsem tehdy nesrazela, vic jak 39,5 to neprelezlo a jak nahle to prislo, tak to odeslo, syn hodne spal, hodne pil.
@Fíková píše:
Jestli jsou ty horečky pravidelně po 4-6 týdnech, mohlo by se jednat o syndrom periodické horečky. S věkem odezní.
nemusí být až tak pravidelně. holka má zrovna po třech týdnech, pak zas pár měsíců pauzu, pak několik epizod po třech…
primárně by měla být vyloučena infekční etiologie - udělat výtěry, kultivace moče, stolice, udělány základní náběry krve - CRP, sedimentace, obraz. Periodické horečky jsou diagnoza per exclusionem - takže když vyloučíš už všechno možný, tak to hodíš na periodickou horečku.
U periodické horečky bývají příznaky anginy - povlaky na mandlích. toho by se doktorka asi všimla…