Vysoký cholesterol a dieta

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29
27.5.22 14:07

Vysoký cholesterol a dieta

Ahoj, chci se vás zeptat - protože jsem v tomhle naprostý neznalek a z internetu jsem se moc nedocetla
Před nedavnem mi paní doktorka řekla ze celkový cholesterol mam 7,2 a dala mi možnost s tím ještě něco udělat nez dostanu léky.
Začala jsem znovu po dlouhé době držet Kalorické tabulky a držet si deficit. Podctive si kalorie hlidam, jim převážně zdrave jídlo ale sem tam si dam i nějakou dobrutku nebo něco tucneho kdyz se mi to tam vejde. Je takhle možné snížit i cholesterol kdyz jsem v deficitu ale jim vlastně “vše”? Nebo jde o uplne vysazeni některých potravin aby cholesterol upadl? Děkuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9667
27.5.22 14:21

Důležitější než celkový kalorický deficit je složení stravy + pohyb. Co zařazuješ do kategorie zdravé jjídlo? Občasný „úlet“ nijak zvlášť neškodí, pokud to není 3× denně každý den :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
27.5.22 14:29

@Jahru jim hodně zeleniny, pecivo a podobně převážně z celozrnne mouky, ovoce, vločky k snidani, teď jsem zařadila i různá semínka.. akorát si občas třeba do tvarohu dam lzicku nutelly nebo si dam zmrzku, guláš.. 😅 každý den to asi neni ale jednou za měsíc taky nee, pohybu mam dost bych řekla. Akorát prave nevím jestli kdyz jsem stále v tom deficitu to tělo zpracuje hned i takové potraviny a tudíž to na cholesterol nebude mít vliv a nebo to také vadí 😕 a jednou za 14 dni par sklenek vina s kamaradkama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
27.5.22 14:45

Já měla jako dítě vysoký cholesterol, máma dokonce musela zůstat doma, asi dostávala nějaký PnP nebo něco takovýho, jak se to jmenovalo nevím - nesměla jsem chodit na obědy do školy a chodila na obědy domů. Upozorňuji, že je to dávno a hodně se změnilo, dokonce se pak zjistilo, že na ten vrozenej nemají diety zas takový vliv. Což ukázala praxe i u nás. V dospělosti, kdy jsem už jedla vše, jsem měla hodnoty v normě. Takže ten jídelníček neberte tak doslova. Ohledně cholesterolu to moc nepomohlo - to byl jiný typ, to zmizelo v dospělosti, nicméně měla jsem skvělý základ - dobré trávení a neměla sklony k tloustnutí. Vám by to pomoci ale mohlo.
Vy si máte hlavně hlídat obsah cholesterolu v kazdým jídle, ne primárně kalorie. To nezaměňuje.
A ne semtam nějakou dobrůtku - tu prostě velmi výjimečně. Zadny brambůrky, slaný ani sladký chuťovky - od dobrutek bylo ovoce a zelenina. To doma prostě nebylo. No tučný už vůbec, i kdyby se to kaloricky vešlo. A ne smažené jídlo.
Tenkrát to bylo tak, že spíš než hutný omáčky se u nás dělaly k masu sosy bez zahušťování moukou, vařilo se jen z libového masa - spíš kuřecí a libový hovězí. A na rostlinném tuku (dnes to už asi neplatí, že je lepší než živočišný, každopádně si hlídejte, na čem vaříte, jak to má s cholesterolem tuk, na kterém vaříte-to je základ). I tak - na tuku vařit prostě minimálně. Dnes už máte k dispozici parní hrnce. Když si uděláte brambory, a pokaždý je třeba zalejete máslem, to je jako kdybyste neudělala pro zdraví nic. Sladké bylo velmi, velmi omezené, nebyla to každodenní záležitost, ale výjimečná, žádný sušenky ve špajzu. Smetanové záležitosti taky - velmi s mírou. Uzeniny - to téměř neexistovalo, občas libová šunka. Jogurty, sýry - nízkotučné, výběr moc nebyl, tak taky ne denně. Spíš chleba než rohlík. Dnes už je mnohem větší výběr zdravějšího pečiva. Žádné slazené limonády, čaj se sladil minimálně. K svačině na pečivu tenká vrstva rostlinného másla a spooooooousta zeleniny a ovoce k tomu (prostě salámy se nevedly vůbec). Žádný polotovary. A vařit doma, nejíst venku - vždyť i školní strava byla nevhodná.

Příspěvek upraven 27.05.22 v 15:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
27.5.22 14:52

Kup si Arterin, fakt funguje. Taky beru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
27.5.22 15:17

Mozna jeste popros Dr.at ti udela test na dobry a spatny cholesterol, predtim nez bude nasazovat leky…
Jinak bych zacala jist cokoliv chci mimo cukru a lepku, plus chodit min 10tis kroku denne. Takove celozrnne pecivo ti zvysi hladimy cukru a ten pak zprostredkovane zvysi hodnoty cholesterolu mimo jineho…
A zkusila bych si nacist obecne o hormonech(napr. Hormony v harmonii), co delaji v tele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
27.5.22 15:22

Cholesterol není o kaloriich, ale o obsahu tuku v potravinách…nejhorší jsou polotovary, konzervy, salámy (pouze vysoko procentní sunku), tucnejsi maso (drůbeží a rybí je vhodne), parky, klobásy, uzeniny, cukrovinky, koláče, zákusky, sušenky, čokoláda, bonboniery, sýry (doporučuji nízkotucne tvaruzky, cottage, méně procentní platkovany sýr 20%), omáčky, smetana, paštika je tukovy náboj, různé pomazánky, majonéza, tatarka
Mastné polívky, šťávy, Fast foody..

Ovoce má hodně kalorií, ale bez tuku…takže kalorie nejsou podstatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
27.5.22 15:26

Semínka jsou tučná, vyrábí se z nich různé oleje a ptáčci zobou na zimu semínka, protože se vykrmuji tukem.
Nanuky a zmrzlina…tucne.
Krekry, chipsy, slané pochutiny…šíleně tučne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7948
27.5.22 20:36
@AstraG píše:
Kup si Arterin, fakt funguje. Taky beru.

ten opravdu funguje, protože to je vlastně slabý statin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
27.5.22 22:17

@Lucka1111 ale na přírodní bázi, fermentovaná červená rýže, nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
27.5.22 22:42
@AstraG píše:
@Lucka1111 ale na přírodní bázi, fermentovaná červená rýže, nebo tak něco.

Jsou dva druhy Arterinu - jeden obsahuje ten slabý statin fermentovanou rýži a druhý obsahuje rostlinné fytosteroly -já třeba beru ten druhý, přijde mi to ještě víc přírodní- viz : https://www.drmax.cz/…ol-30-tablet?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
28.5.22 07:50

Dekuju vam všem moc za tipy! Na vaše doporučení jsem si hned objednala v lekarne Arterin, ale netušila jsem ze existujou teda dvě varianty, objednala jsem si ten na správnou činnost srdce, je mezi nimi nějaký rozdíl? Asi jsem si měla objednat ten na snížení cholesterolu ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
28.5.22 22:24

Já mám tento. Každý večer 1 tableta. Kleslo mi to z 6,9 na 4,5. Stravování stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
29.5.22 06:15

Já mám tento s fytosteroly. Už za 2 měsíce mi cholesterol klesl ze 7,2 na 5,7.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
3.5.23 20:19

A co takhle rozinky? a šestizrnný chleba. napište jakou zkušenost máte s nimi vy…myslim že lze, ale nejsem odborník

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí