Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
dostala jsem se do dost nepříjemné situace, mám pocit, že se nic nedá dělat, ale kdyby třeba něco - uvítám jakékoliv informace, neboť v této tematice nejsem vůbec orientovaná.
Bydlím v bytě, který vlastní rodiče mého expartnera , otce mého dítěte.
V tomto bytě mám trvalé bydliště já, má dcera a nadále i ex, i když ten už se teď zdržuje u své nové partnerky.
A náhodou jsem se před pár dny dozvěděla, že jeho rodiče byt prodávají. Zkontaktovala jsem se s nimi a sdělily mi, že se máme s dcerou odstěhovat do konce května.
Bohužel nemáme žádnou nájemní smlouvu, vše bylo jen na ústní dohodě, ale 14 dní - to je šibeniční termín sehnat si bydlení ![]()
nejsem si jistá, ale pokud tam máš trvalé bydliště měli by ti nabídnout náhradní ubytování jako majitelé bytu.
myslím, že problém bude v té chybějící nájemní smlouvě … zkus kontaktovat nějakýho právníka, bohužel ti neumím poradit nic lepšího
jen kvůli samotnému trvalému bydlišti myslím nárok na nic nemáš. Osobně bych to zkusila řešit spíše dohodou… Snad budou rozumní, když už ne kvli tobě, tak aspoň kvůli dceři.
Nevím,jestli ti poradím,ale třeba ti to pomůže.
Naši známý koupili barák, až po zaplacení 3 mil. zjistili,že tam má trvalý pobyt matka majitelů. A nikdo ji z baráku ani náhodou nedostane. Takže ona tam bydlí zadarmo,nemá žádnou smlouvu atd. Chybu udělali někde na úřadě,protože ten barák byl prodávan úplně čistý. Teď se čeká na soud,který by tu paní měl vystěhovat, náhradní bydlení ji musí sehnat právě ti prodávající/ její synové/
Nikdo ji nevystěhuje jen tak na ulici.
Nedalo by se zajít u vás v příbrami na městský úřad a vyložit jim v jaké jsi situaci? Moje známá byla před lety v podobné situaci a město jí přidělilo byt mimo pořadník. Určitě to zkus. Nebo sociálku,tam by ti měli také poradit,co dělat.
Přeji,ať vše brzy vyřešíte. Tchánovcům bych nafackovala,copak jim nevadí,že by vyhodili i své vnoučata?
pa Ivule
IVULE píše:
Nevím,jestli ti poradím,ale třeba ti to pomůže.
Naši známý koupili barák, až po zaplacení 3 mil. zjistili,že tam má trvalý pobyt matka majitelů. A nikdo ji z baráku ani náhodou nedostane. Takže ona tam bydlí zadarmo,nemá žádnou smlouvu atd. Chybu udělali někde na úřadě,protože ten barák byl prodávan úplně čistý. Teď se čeká na soud,který by tu paní měl vystěhovat, náhradní bydlení ji musí sehnat právě ti prodávající/ její synové/
Nikdo ji nevystěhuje jen tak na ulici.Nedalo by se zajít u vás v příbrami na městský úřad a vyložit jim v jaké jsi situaci? Moje známá byla před lety v podobné situaci a město jí přidělilo byt mimo pořadník. Určitě to zkus. Nebo sociálku,tam by ti měli také poradit,co dělat.
Přeji,ať vše brzy vyřešíte. Tchánovcům bych nafackovala,copak jim nevadí,že by vyhodili i své vnoučata?
pa Ivule
Já si teda myslím, že trvalé bydliště Ti nic nezaručí. Zrovna jsme v takové situaci, koupili jsme si byt, ve kterém je kromě majitelů bytu trvale hlášen i jejich otec. Ale jsme normálně nový majitelé bytu, řádně nám ho prodávající prodali a tudíž kdo tam má trvalé bydliště a nemá žádný jiný právní vztah k té nemovitosti, tak tam nemá co dělat. Pokud ta maminka prodávajících tam nemá nějaké věcné břemeno, nebo něco takového, tak si myslím, že by ji policie měla vystěhovat (na základě nové kupní smlouvy). Pokud teda nebyla další majitelkou toho baráku. To je pak něco jiného.
EVI - majitelkou v době prodeje dávno nebyla. Nový majitelé / naši známý/ ji vystěhovali do horního patra,aby jim aspoň neokupovala celý barák. Policie tam byla několikrát. Musí se čekat na soud, ani policie bez rozhodnutí soudu nemůže nikoho jen tak vystěhovat.
Ivule
Tak to je fakt divný. Podle mě na to žádný nárok nemá. Zítra nám budou předávat ten nový byt, tak doufám, že nás tam nikdo jiný neuvítá.
Ať žijou české zákony pro poctivé lidí ![]()
Ještě mě napadlo, co vyměnit zámky, když půjde ven.
Ja myslim, ze narok na neco budes mit, kdyz tam mas trvale bydliste.
Je ten byt v osobnim vlastnictvi nebo v drustevnim? POkud by byl v drustevnim tak mas narok na polovinu bytu, i kdyz se mi to zda nespravedlive, pokud byt „vlastni“ nekdo jiny, ale to je na jinou diskuzi. Jak je to s bytem v OV nevim.
Urcite vim, ze pokud by ten, kdo ma v byte trvale bydliste a nadelal by dluhy, jdou presne na tuto adresu a nezajima je, ze tam dotycny nebydli - s tim mam osobni zkusenost.
sem našla:
Hlášení k trvalému pobytu nezakládá samo o sobě užívací právo k bytu. Podle § 10 odst. 2 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech, nevyplývají z hlášení k trvalému pobytu žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti. Užívací právo k bytu má jen nájemce a osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti. To znamená, že nájemce určuje, které osoby budou s ním byt užívat a to jen pokud s tím nájemce souhlasí a po dobu, po kterou s tím souhlasí.
Ahoj,
díky za info. Mě to bylo hned jasné, když není smlouva nejsou práva. Je to má smůla, ale nemám jí, tudíž nemám nárok na žádnou výpovědní lhůtu. To ještě můžu být ráda, že jsem se to dozvěděla těch 14 dní předem a neřekli mi to třeba den předem.
Byt mají v OV.
O dohodu se pokusím, ale moc nedoufám. Ono je jim jedno, že vyhazují vnučku, protože v bytě prý už není nikdo z rodiny. Je to šok, protože jsem s nimi doposud vycházela dobře, já brala je pořád jako rodinu a najednou obrat. Je to velké poučení.
Zatím se asi budu muset nastěhovat do pidibytu k mojí mamce, kam dám nábytek a své věci zatím nevím. Začíná se mi rýsovat podnájem - ale až konec června, tak to ten měsíc nějak zvládneme.
RADULKA píše:
Ja myslim, ze narok na neco budes mit, kdyz tam mas trvale bydliste.
Je ten byt v osobnim vlastnictvi nebo v drustevnim? POkud by byl v drustevnim tak mas narok na polovinu bytu, i kdyz se mi to zda nespravedlive, pokud byt „vlastni“ nekdo jiny, ale to je na jinou diskuzi. Jak je to s bytem v OV nevim.Urcite vim, ze pokud by ten, kdo ma v byte trvale bydliste a nadelal by dluhy, jdou presne na tuto adresu a nezajima je, ze tam dotycny nebydli - s tim mam osobni zkusenost.
Radulko, kde jsi vzala, že když je byt v DB, tak má někdo nárok na polovinu bytu jen proto, že tam má trv. bydliště? To je velká blbost. Správně to popisuje noemmi.
Zákon může říkat něco, ale soudy často reagují velmi „sociálně“, takže když se budeš vzpouzet (do té doby než něco najdeš), násilím tě snad nevystěhují.
Vycházím z případu mého známého, který koupil barák i s paní, která tam bydlela, v životě neměla smlouvu, všechno bylo na základě slovní dohody s bývalým majitelem. Známý si tehdy prostudoval zákony, poradil se s právníky a snažil se jí v rámci legálních možností donutit, aby odešla (i jí našel náhradní bydlení). Podnájemkyně však odmítala a dokonce ho zažalovala a známý skončil odsouzený s podmínkou, protože ubližoval stařence.
Tohle mi přijde teda jako krajně nesprávný výsledek. Jestliže byla dohoda o ubytování mezi stařenkou a původními majiteli pouze slovní, pak po koupi musí nová dohoda mezi novými majiteli vzniknout také, v opačném případě lze požádat orgány o vystěhování. Jestliže tam měla trvalé bydliště, tak lze bez jejího svolení zajít na matriku a stařence trvalé bydliště vypovědět.