Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@opozice píše:
Z praxe vím a to mě neberte za slovo, že to platí jako dogma. Takoví ti šprti většinou jsou na jiné věci nepoužitelní. Takoví válečci, co neumí kopnout do balonu, děvčata mají problém hodit „šňůru“ atd. V pozdějších rocích chlap zašroubovat šroub do hmoždinky.
Je to tak. Oni jsou prostě zvyklí ležet jen v těch knížkách, takže v hlavě asi mají, ale policku neprisroubujou.
![]()
@Ivulka88 píše:
Je to tak. Oni jsou prostě zvyklí ležet jen v těch knížkách, takže v hlavě asi mají, ale policku neprisroubujou.![]()
![]()
jasně, že v hlavě mají, to je dobře, protože by lidstvo nebylo tam, kde je. Ale jaký život ti lidé vedou? A jednu pozn. oni vědí jen to své, takové ty klapky na očích, aby se nevidělo do strany. Když se jich zeptáš na něco jiného, už nevědí. ![]()
U nás reálný vysvědčení bylo už v první třídě od začátku. Kdy dcera donesla i pětku když nepochopila slovní úlohu. Žádný razítka a mazlení nebylo nikdy. Tvrdý realita. Ted chodi do čtvrte.
Zkazit vysvědčení? Jen ať vidí, že se má učit. Mému vychází mezi 1-2 a já chtěl po učitelce, aby mu dala dvojku. Musí vidět, že dobré známky nejsou zadarmo a že se musí na jedničku pořádně snažit.
@opozice tak třeba na přijmačky na SŠ nebo více letá gymnázia potřebuješ dobrý průměr. A když má dvojky už ve druhé třídě, tak je to na pováženou ![]()
My jsme s děckem nad učením seděli až do páté třídy, než se naučila učit sama. teď už nechce ani nic vysvětlovat, ani přezkoušet, dělá si vše sama. S druhákem budu klidně sedět a trénovat počty a psaní…na druhém stupni se to zúročí.
Dnes asi hodně chybí i to neustálé vtloukání dětem do hlavy - uč se, nebo později budeš kravám čistit (-!-), tak jak to vtloukali rodiče mě.
S trochou nadsázky.
@kontramatka píše:
@opozice tak třeba na přijmačky na SŠ nebo více letá gymnázia potřebuješ dobrý průměr. A když má dvojky už ve druhé třídě, tak je to na pováženou
My jsme s děckem nad učením seděli až do páté třídy, než se naučila učit sama. teď už nechce ani nic vysvětlovat, ani přezkoušet, dělá si vše sama. S druhákem budu klidně sedět a trénovat počty a psaní…na druhém stupni se to zúročí.
máš pravdu, jde jen o to už v začátcích někam to dítě nasměrovat, aby bylo samostatné. A ty přijímačky? Znám i případy, kdy v prvním stupni ty dvojky byly, ale na druhém stupni ten přístup se zlepšil a polovina dvojek zmizela.
@Luboš P píše:
Můj končí první 1. třídu a zda bude mít samé jedničky není jisté. A když bude mít 2, tak co? Jestliže někteří rodiče považují jednu (klidně i dvě) dvojku za zkažené vysvědčení, tak se nedivím, že jsou některé děti na nervy.
Přesně tak. Můj syn to ve škole zvládal těžko, byly prostě celou dobu potíže a nakonec hrozilo, že vyjde s neukončenou osmou třídou, škola nám nabídla učební obor zedník přidavač. Ale nedali jsme se, dokončil ZŠ, vyučil se v dobrém oboru a protože je šikovný, dnes je na považované pozici ve velké firmě s padesátkou základu a je naprosto spokojený. Nemůžeme děti přece soudit jen podle toho, jaké mají známky. Jsou to osobnosti, mají různé talenty a kdo je chytrý a chce, ten se nedá, cestu k uplatnění a úspěšnosti si najde. Dnes je úplně jedno, že nedokázal čistě napsat diktát a nebo že měl za 4 z dějepisu…natož šílet ze dvojky.
Prosím ponechat anonym.
M.
Pokud se dětem věnuji už od první třídy, musím poznat, na co má a na co nemá. Takže divit se koncem roku, že to má tak, nebo onak, je na pováženou. Když jsem chodil do školy já, měl jsem to jasně nastaveno. Ze školy jsem přišel domů a musel HNED udělat úkoly a naučit se a teprve potom jít ven za kamarády. Navečer až byli rodiče doma mě každý den jeden z nich přezkoušel. Z tohoto důvodu mě ani náhodou nemohlo napadnout nějak lajdačit. A tak jsem to zavedl i u svých dětech. Nedovedu pochopit, jak děti můžou dělat úkoly, nebo se učit-neučit až večer, kdy už jsou unaveny a už jim to tak nemyslí. ![]()
Mě je úplně jedno, že má dvojku, aby jste to správně pochopili…dceři také, ví, že si jí zaslouží, nevychází čistá, ale něco mezi, spíš jsem se setkala s názorem, že jedna dvojka na vysvědčení v 2. třídě se moc nevyskytuje…spíše 2, nebo pak že učitelé dávají samé…proto se ptám, a známky jsou již uzavřeny, protože odjíždí na školu v přírodě
@Anonymní píše:
Mě je úplně jedno, že má dvojku, aby jste to správně pochopili…dceři také, ví, že si jí zaslouží, nevychází čistá, ale něco mezi, spíš jsem se setkala s názorem, že jedna dvojka na vysvědčení v 2. třídě se moc nevyskytuje…spíše 2, nebo pak že učitelé dávají samé…proto se ptám, a známky jsou již uzavřeny, protože odjíždí na školu v přírodě
nepozastavoval bych se nad tím, vždy si řekni, že jsou i horší vysvědčení.
Mimochodem, jak jsi na tom byla ty ve druhé třídě?
@opozice píše:
Dnes asi hodně chybí i to neustálé vtloukání dětem do hlavy - uč se, nebo později budeš kravám čistit (-!-), tak jak to vtloukali rodiče mě.S trochou nadsázky.
Je divný doba. Škola není všechno. Ja znám pár podnikatelů, co mají základní vzdělání a jsou úspěšní. Docela mi tento predsudek začíná i vadit. Ja jsem vždycky než vysokoškoláky obdivovali lidi, co umí své řemeslo a bavi je to. ![]()
@opozice já jsem si to taky myslela. Ale moje dcera je asi hračka přírody, protože čte desítky knih ročně, má samé jedničky, miluje tvůrčí literaturu, zajímá se o psychologii a k tomu má sportovní koníčky lezení a atletiku už několik let a taky hraje na hudební nástroj. Je prostě nadaná na všechno.
![]()
@Ivulka88 píše:
Je divný doba. Škola není všechno. Ja znám pár podnikatelů, co mají základní vzdělání a jsou úspěšní. Docela mi tento predsudek začíná i vadit. Ja jsem vždycky než vysokoškoláky obdivovali lidi, co umí své řemeslo a bavi je to.
Dívám se na to tak. V podstatě jsi to nakousla. Neznamená, že když někdo má v devítce trojky, možná čtverku, tak je hloupý. Já bych řekl, že je lajdák, co se nechce učit. Jak píšeš. Jsou podnikatelé, kteří jsou vyučeni, ale na rozdíl od těch šprtů mají talent v tom, že jsou organizačně schopní a dobří manažeři. Nebo jiný případ, až „dospěli“ uvědomili si, že ten „papír“ jim chybí a dodatečně dostudovali. ![]()
Hlavně je důležité, aby se dítě umělo učit. Co mu v hlavě zůstane, to už je na kapacitě mozku a talentu. Ale umět se učit je nutnost i do budoucna. A za mě teda vedou jazyky. Vůbec mi nevadí, že nepozná listonohy nebo vlásečnice nebo že nebude vědět kdy se narodil Richard XIV. Ale hlavně ať se ve světě neztratí ![]()