Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Cenarius před pár dny jsem dala prát velkého medvěda a dneska začal hrát, vůbec jsem nevěděla že tam je nějaké zařízení. Tak mám strach, že z toho poteče baterka, pral se 2× na 60. Zařízení jsem v něm vůbec nenahmatala. Tak nevím jestli to mám raději vyhodit ![]()
Nechci nějak ohrozit děti, mám 2leteho a měsíčního syna.
To olízlo tu vyteklou baterku a nebo si jen hrálo s tím medvědem?
To by byl menší problém. Ten materiál se neodborně nazývá bateriová kyselina (v angličtině to zní líp), je to směs různých nebezpečných materiálů.
Alkalické baterie (např. AA, AAA baterie):
Elektrolyt: Hydroxid draselný (KOH) nebo hydroxid sodný (NaOH). Tyto látky jsou silně alkalické (zásadité) a mohou způsobit podráždění kůže a očí.
Další látky: Zinek (zinkový prášek nebo zinkový kov) a mangan (oxid manganitý).
Dítě by neumřelo, směs má nechutnou pachuť a nejspíš by to hned odhodilo. Nadšené by ale nebylo a bylo by dobré poradit se s lékařem. Myslím si, že byste si všimla, že to olízlo, protože by začalo brečet s vyteklou baterií v blízkosti.
@Romča55 píše: Více
Pominu fakt, že jsem nikdy vytékající baterii ještě neviděl. Jak se případně dítko dostane k takové baterií?
V hračkách musí být zakrytá krytem a jestli mu nedáváš doslova 9V baterky na hraní, tak to moc nechápu. Šance se opravdu blíží k nule.
@Lorre na hraní baterky nedostává, ale prostě jsem dost starostlivá máma a občas mám dost silné obavy. Občas si vezmu něco do hlavy a mám prostě děsný strach. Dneska mě opravdu vyděsili baterky ve vyprané hráčce. Tak jsem se chtěla poptat co a jak ![]()
@Romča55 píše: Více
Být starostlivý rodič není chyba, a právě k dotazům které máte na mysli to tady slouží. Zavedl se tady ale trend, že některé maminky okecávají situaci a jejich dítě třeba baterii už olízlo (v případě tohoto tématu). Proto jsme tak zvědaví a ptáme se na detaily.
@LC0 Děkuji, kdybych samozřejmě viděla na hráčce nějaký známky baterie tak bych sem ani nepsala a hned jela do nemocnice. Každopádně už to jsou asi 3 nebo 4 hodiny co si s ní hrál a já na ni sáhla a nikomu nic není. Tak snad to bude v pořádku a do budoucna se nikomu nic nestane.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co by se stalo kdyby mi dítě olízlo vytékající baterku?
Má hodně hraček co mají v sobě baterii, tak by mě zajímalo kdyby začali vytékat a on by to olízl z hračky nebo z rukou co by se stalo.
A v případě otravy za jak dlouho se to projeví?