Výuka jazyků na ŽL
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Pokud myslíš klasické „doučování“, tak záleží na tobě - poptávka je, však i nabídka (závisí i na lokalitě). Musíš se umět prodat, najít si kliety (inzerce, doporučení známých/současných a bývalých klientů).
A kromě výuky to chce i překlady, korektury textů.
A doklady o vzdělání/kvalifikaci, protože dneska anglicky (i jinak) umí „každý druhý“.
Ale ze začátku to určitě nebude takové, že by ses měla kdo ví jak dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi takhle, pokud se ti podaří dostat nějaké firemní kurzy nebo kurzy u jazykovky tak to jde. Ale pokud se budeš spoléhat hlavně na individuálky, tak je to o ničem. Poptávka je sice veliká, ale i když nabereš spoustu lidí, tak je to hrozně nestálý příjem.
. Udělá se hezký počasí a hodinu ti klient zruší, nebo jsou prázdniny, nebo Vánoce, nebo nestíhají, ve finále ti klient třeba každou druhou, třetí hodinu odvolá. Rovnou počítej s tím, že prosinec a léto budeš prakticky bez příjmu…Zálohy jako osvč prostě platit musíš. Takže já se na to vyprdla, živnosták pozastavila a chci si najít normální práci. Na to aby se tím člověk živil musí mít co nejvíc kurzů a to už dnes není tak jednoduchý. Ale jako vedlejšák je to fajn…
- Citovat
- Upravit
Mám spoustu kamarádek, co se takto živí, ale bohužel navíc musí ještě překládat a dělat třeba i někde na částečný úvazek. Problém je v tom, že to nikdy není jistý výdělek. Pokud jde o firemní kurzy, firma většinou platí, i když „studenti“ pak nechodí, ale jinak je to samé omlouvání, že zrovna ten týden někdo nemůže, hodiny ruší apod. S těmi, kteří učí nějaký jazyk, se teď rozthl pytel, takže najít si stálé klienty je dost těžké. Přivydělávala bych si tak při práci maximálně (jednou jsem to tak dělala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi takhle. Jak už někdo zmiňoval, anglicky dneska „umí“ každý druhý. To má ale dva háčky. Za prvé ne každý kdo opravdu umí, umí učit. Za druhé ne každý, kdo to tvrdí, opravdu umí. Pokud tedy máš prokazatelné vzdělání nebo fakt umíš a zároveň to dokáeš vysvětlit, zkus obejít místní jazykovky. Teď se rozjíždí nový školní rok a může se stát, že stálí učitelé mají vyčerpané kapacity.
Není potřeba nad vykrýváním „zbytkových“ hodin ohrnovat nos. Já taky začínala se třemi hodinami týdně, další rok už jsem měla plný rozvrh. Poslední dva roky už mám rozvrh tak plný, že musím nové hodiny odmítat. Takže se na tom uživit rozhodně dá. I s rezervou na léto, kdy se učí trochu méně.
Je ale fakt potřeba sáhnout si do duše a kriticky posoudit, jestli máš ten jazyk aspoň na sakra dobré B2 nebo C1. Jinak budeš narážet na to, že se tě budou studenti ptát na otázky, které nebudeš schopna zodpovědět. A že se ptají často ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13
A co teprve ten výraz studentů, když oni ví a ty ne ![]()
Jinak záleží na jak které jazykovce, mnohé taky mohou fungovat s tím, že rok má cca 56. týdnů a DPP je na 300h, což je až 5h týdně (pokud započteme prázdniny, tak více), takže dostaneš 5h týdně a DPP a moc si nevyděláš (bohužel ani pojištění pravděpodobně nebude zaplaceno - takže i toto třeba řešit jinde).
Znám spoustu lidí, co učí, ale mají třeba jen pár hodin v jazykovce k normální práci.
A záleží, co jazykovka preferuje - mnohdy jsou to rodilí mluvčí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca
Přesně proto to chce obejít a zeptat se. Pokud je to jazykovka co k čemu, bude si držet kmenové učitele, u kterých si je jistá kvalitou. Po určitém prokázání kvality anonymní nabídnou vyšší úvazek.
Co se týče preferování rodilých mluvčích, tak to už podle mě taky není tak horké. Narazit na někoho nomálního s adekvátním vzděláním je skoro terno. Pokud se naskytne opracdu dobrý český učitel, většinou po něm sáhnou. Většinou to bohužel opravdu visí na kvalitě jedince, jazykovky si ty lepší drží. Lektorovi, který tak nějak dokáže odučit skupiny elementary a pre-intermediate a na zbytku už by tápal ani nemůžou nabídnout vetší úvazek, protože nízkoúrovňových kurzů není neomezeně.
že bych nevěděla něco co studenti vědí se mi naštěstí ještě nestalo, ale vždycky se diví, že neznám všechna slova ve slovníku. „Vy nevíte jsk se řekne motyčka!?“ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, dělat se to dá, ale počítej s tím, že výdělek je nejistý, a může být každý měsíc jiný. Stačí, když odřeknou 2,3 firmy kurz a už máš třeba o 3.000 ten měsíc míň. Nehledě na to, že sociální a zdravotní zaplatit musíš každý měsíc a nikoho nezajímá, že jsi zrovna ten měsíc měla nižší plat.
Živila jsem se tím 8 let, taky na ŽL, jenže potom přišla krize r. 2009, firmy kurzy zkrouhly a musela jsem na normální základku, kde mám teď plný úvazek a do firem chodím učit pro radost - 3 až 4 kurzy za týden a jako přivýdělek super. Ale do HPP už bych takto nešla, není tam prostě ta jistota.
Co vím od kolegů, tak např. kolem Ml. Boleslavi je vždy práce dost, Škodovka vydělat dá, ale nevím, zda ve tvém okolí nějaká větší firma je, která by Ti byla schopna naplnit plný úvazek. Praha asi také nebude problém.
Možná bych se zaměřila na firmy, které hledají někoho s jazykem, pokud ho ovládáš perfektně, a kteří např. vysílají do ciziny, abys neztratila kontakt s jazykem. Tam si dala plný úvazek a zbytek učila pro radost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já jsem se tím jako OSVČ živila 5 let, než jsem odešla na mateřskou. Normálně jsem se tím uživila - asi jsem měla štěstí na dobré jazykové školy (pracovala jsem pro 2). Ani ta nestabilita výdělku nebyla tak hrozná. Někdy studenti samozřejmě hodiny rušili, ale nějaké nebezpečné výkyvy v příjmu jsem neměla. S horším prosincem a prázdninami člověk samozřejmě musí počítat, ale i tak jsem vyžila v pohodě. Obě jazykovky se o nás lektory i celkem dobře staraly. Já teda pracuju v Praze a tady samozřejmě je ta poptávka dost slušná. Jestli chceš, ozvi se mi do SZ, napíšu ti, pro koho jsem pracovala, myslím, že zrovna shánějí lektory angličtiny a češtiny pro cizince, učit se pro ně dá po celé ČR, i když teda nevím, jestli by ti na menším městě ten rozvrh naplnili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám dotaz jak jste prosím Vás sháněly práci pro výuku jazyků? Obeslali jste jazykovky? daly jste si na net inzerát? Jsem na RD, ale od září jde syn do školky tak sháním další práci. Jsem rodilá mluvčí - polštiny a nyní na RD na živnost překládám a tlumočím, ale jak bude syn ve školce budu mít více času a chci ho nějak vyplnit. Děkuji
anonym, protože udávám osobní informace tak snad to nevadí…
- Citovat
- Upravit
Já jsem zkoušela všechno, poptat se v jazykovkách a dát si inzeráty všude možně, rozeslat CV. A z vlastní zkušenosti musím říct, že se doučování shání dost těžko, konkurence je velká. Mně se čas od času někdo ozve, ale stalo se mi že mi nabídli tak malou odměnu, že by se mi to ani nevyplatilo, navíc jazykovky často požadují vzdělání v oboru nebo pedagogické vzdělání což já nemám. Nevím teda jak je to s polštinou, o tu možná bude větší zájem, u mně e jednalo o španělštinu. Jinak jsem na tom podobně, taky na RD a také překládám, ale práce je málo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@teodorab ono zalezi no. Pokud si lidi doporuci tak to jde, ale je to docela nestabilni vydelek, hodne zalezi na poctu studentu. Uz jsem vickrat zazila ze lidi jdou radsi za levnejsim (studentem co je o lekci napred) nez by priplatili par desetikorun nekomu kdo tu AJ opravdu umi a umi ji ucit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@teodorab @Meluzinecka děkuji za reakce
pedagogické vzdělání sice mám, ale ne na jazyky tak nevím jestli to bude k něčemu
poptám se v těch jazykovkách, překlady mě zatím samy o sobě moc neuživí…Když chytnu tlumočení nebo nějakou velkou zakázku tak to je paráda, ale občas jsou měsíce kdy je toho málo tak proto hledám něco k tomu. A je pravda, že v dnešní době se lidé dívají hlavně na cenu…V okolí do polštiny překládá s nadsázkou každý druhý za polovic samozřejmě, ale ty překlady mají příšernou kvalitu
a s tím se pak konkuruje těžko, protože pod určitou cenu prostě nepůjdu ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
máte někdo zkušenosti s výukou jazyků na ŽL? Dá se na tom vydělat „na živobytí“? Jak je to se spoluprací přes agentury na netu. Dá se sehnat dost práce? Díky